USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Через рішення Нацради низка районів Волині може залишитися без телебачення

31 Серпня 2018 12:55
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення анулювала ліцензії на аналогове мовлення регіональним і загальнонаціональним телеканалам. Своє рішення 42 мовникам члени нацради аргументували тим, що в Україні 1 вересня вимкнуть аналогове телебачення, відповідно до Постанови кабінету міністрів України на виконання міждержавної угоди про використання радіочастотного ресурсу «Женева-2006».

Що це означає для глядачів і чи справедливим є це рішення щодо телеорганізацій, які з 1 вересня зникнуть з ефіру – про це та інше у матеріалі телеканалу «Аверс».

Про те, що в Україні зникне аналогове мовлення 1 вересня знали усі: і глядачі, і самі мовники. Останні неодноразово наголошували, що Україна, попри запровадження на своїй території ще з 2012-го року цифрового мовлення, яке прийшло на зміну аналогу, не вкрита цим ефірним сигналом на 100 відсотків.

Щодо Волині, скажімо, то у нас лише 65 відсотків території приймає цифру. Тож чимало волинян 1 вересня, увімкнувши телевізори, наприклад в Локачинському чи Ратнівському районі, побачать там лише сірий екран. Та що ж, міжнародні угоди треба виконувати, - погодилися мовники і стали чекати 1-го вересня. Та останнє засідання Нацради неабияк збурило, зокрема регіональні телеканали, яким анулювали аналогові ліцензії.

Мало того, що багатьом представникам навіть не дали можливості висловитися проти такого рішення, цього ж дня за пропозицією Нацради Кабінет міністрів своїм рішення зробив виняток окремим мовникам, які попри усі міжнародні угоди і вимкнення продовжать перебувати в аналоговому ефірі до кінця цього року.

Відтак національні, а особливо, регіональних мовників поставили в нерівні умови, давши дозвіл до кінця року транслювати свої програми в аналогу окремим телеканалам. Про які йдеться? Насамперед рішення Кабміну стосується каналів, які мовлять в областях, що межують з РФ, в зоні операції об’єднаних сил і далі, увага! - до 31 грудня на всій території України аналогове телебачення залишиться в суспільного мовника: це ЮА Перший і всі регіональні суспільні телеканали.

Рішення щодо останніх і викликало, зокрема у керівництва ТРК «Аверс», чимало запитань. Ну по-перше, чому національна суспільна телерадіокомпанія і її регіональні телеканали, а на Волині це телеканал «Нова Волинь», опинилася в особливих умовах, адже головним аргументом вимкнення місцевих мовників з аналогового ефіру у Нацради була присутність ліцензії на цифрове мовлення.

«Регіональних мовників в аналоговому форматі сьогодні найбільших два…. Перед аверсом будуть переваги. Важаю, що вимкнення аналогу є передчасним – людей позбавляють права на інформацію, - каже Сергій Семерей, директор Волинської філії Концерну РРТ.

З його слів, Україна не готова до переходу на цифру. Це, мовляв, готові засвідчити не лише глядачі з тих населених пунктів, де немає цифрового покриття, а й лучани і це при тому, що Луцьк отримує такий сигнал.

Брухтом аналогові передавачі, які транслюють програми ПАТ НСТУ, не назвеш ніяк. І все завдяки незрозумілій прихильності до цього мовника Нацради і Кабінету міністрів, чиї програми залишаться єдиними на території Волині в аналоговому форматі. Цікаво, що жоден з членів Нацради, ухвалюючи таке рішення, не запитав: а чи виконують регіональні телеканали НСТУ ліцензійні умови, бо ж замість 24-годинного мовлення працюють лише 10 з половиною годин, інший час—чорне поле на екрані, або ж маючи, як сказав Сергій Семерей, надпотужні передавачі, які обслуговує Концерн РРТ мають перед ним борг.

«Вимкнення аналогу загрожує телеканалам втратою великої кількості своїх глядачів, зауважимо, що телеканал Аверс в аналоговому форматі на цю пору дивиться мільйонна аудиторія, охоплення цифровим сигналом лише на 65 відсотків не зможе в повній мірі компенсувати ці втрати, суспільний мовник попри борги і невиконання ліцензійних умов отримав картбланш від уряду до 31 грудня цього року навідміну від усіх інших мовників транслювати своєї програми в аналогу,-- а це рішення неабияк збурило не лише регіональні, а й національні медіа, бо чітко простежується у ньому політичний контекст. Ну і останнє: Нацрада, анулювавши ліцензії на аналогове мовлення, поставила себе вище закону, бо жоден нормативний документ не дає права цьому органу ліквідовувати чинні ліцензії мовників, якщо вони не порушені.

Зважаючи на це, керівництво ТРК Аверс буде оскаржувати цю ухвалу у судовому порядку. Бо ж сподіваємось, що закон один для всіх», - йдеться у сюжеті телеканалу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
опа Показати IP 31 Серпня 2018 13:03
Готують медіаефір для "правильної агітації" електорату.
Вася Показати IP 31 Серпня 2018 14:54
будемо дивитись рос_ белорусТВ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus