USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Рівень Світового океану піднімається швидше за найгірші прогнози

6 Лютого 2021 20:20
Зміни клімату призводять до того, що рівень Світового океану підіймається швидше, ніж передбачалося в найпесимістичніших прогнозах учених. Це може призвести до більш раннього затоплення прибережних міст, ніж прогнозували раніше.

Таку оцінку ситуації вчені зробили, ґрунтуючись на моделях Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату. Її результати опублікували в журналі Ocean Science, пише Громадське.

Дослідження стосується двох п’ятих населення Землі, яке живе поблизу берегової лінії. Воно може зіткнутися зі ще більшою небезпекою через повені, урагани та припливи, наголошують учені. Країнам доведеться стримувати викиди парникових газів навіть більше, ніж очікувалося, щоб контролювати рівень моря.

Аслак Грінстед, геофізик із Копенгагенського університету та співавтор дослідження, каже, що державам необхідно додатково скоротити викиди 200 мільярдів тонн вуглецю, щоб залишатися в межах граничних значень, установлених попередніми прогнозами. Це еквівалентно приблизно п’яти рокам глобальних викидів.

Під час дослідження враховували дані останніх 150 років. Нові спостереження показують, що до кінця століття рівень Світового океану підніметься на пів метра, якщо температура підвищиться всього на 0,5 градуса Цельсія. А втім, більш імовірним на сьогодні є прогноз щодо підняття рівня води на понад 1 метр – при збільшенні температури на 2 градуси Цельсія.

«Моделі, на основі яких ми формуємо наші прогнози підвищення рівня океанів, сьогодні недостатньо чутливі», – наголошує Грінстед.

Такі висновки науковці зробили на тлі новин, що підвищення температури повітря з 1994 до 2017 року призвело до танення 28 трильйонів тонн льоду. Це робить найгірші кліматичні сценарії більш вірогідними.

Нова методологія відстеження зміни рівня моря може допомогти страховим компаніям, забудовникам і містобудівникам зводити ефективніші системи захисту від припливів.

Чому викиди вуглекислого газу – це погано?

Вуглецеві викиди накопичуються в атмосфері, створюючи так званий парниковий ефект: вони пропускають сонячне світло, але не дають йому розсіятися в космосі. Через це тепло від сонячних променів лишається в атмосфері, поступово її нагріваючи.

За оцінками Міжурядової групи з питань зміни клімату при ООН, до середини 21 століття середня температура у світі зросте на 1,5 градуса за Цельсієм. Це теоретично припустима норма, перевищення якої може призвести до зменшення врожайності рослин і, відповідно, змін в екосистемах світу.

Якщо ж темпи зростання викидів, спричинені найбагатшими людьми світу, залишатимуться такими ж, як зараз, до 2050 року температура зросте ще на 1,5 градуса за Цельсієм – навіть якщо решта світу знизить рівень шкідливих викидів до нуля.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Читач Показати IP 6 Лютого 2021 22:09
Маневичі на рівні 190 м над рівнем океану. Луцьк також на висоті 170 м. Сюди не дійде, Хмельницький і Тернопіль зупинять. Так що нехай ті країни, які заробляють гроші на "бідних" курортниках, і думають.
Я до Читач Показати IP 7 Лютого 2021 07:49
ті що заробляють на курортниках з автоматами і ножами будуть захоплювати території
до до Я Показати IP 7 Лютого 2021 11:32
Які автомати і ножі. Надрукують дурням фантиків і гідні та щирі самі віддадуть. Ще й потім у їхні палаци дупи панам мити будуть ходити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus