USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Вчені б'ють на сполох: Світовий океан нагрівся до рекордного рівня

13 Січня 2023 00:24
У 2022 році Світовий океан був найтеплішим за всю історію спостережень, що є тривожною ознакою кліматичної кризи, спричиненої тим, що люди викачують в атмосферу гази, які вловлюють тепло.

Про це інформує CNN.

Дослідження, проведене міжнародною командою вчених із 16 інститутів по всьому світу, показало, що для океанів п’ять з останніх шести років були найспекотнішими і що швидкість, з якою нагріваються океани, стає дедалі більшою.

«Результати тривожні. Стан наших океанів може змінити здоров’я світу, і, судячи з оновлених океанічних спостережень... нам потрібен лікар. З точки зору енергії, кількість тепла, доданого до океанів у 2022 році, еквівалентна 100-кратному загальному минулорічному світовому виробництву електроенергії», – заявила команда вчених.

Згідно з дослідженням, з 1970 року понад 90% надлишкового тепла планети йшло в океани. Вчені заявили, що тенденція глобального довгострокового потепління є настільки стійкою і міцною, що рекорди встановлюються щорічно.

«Поки ми не досягнемо нульових чистих викидів, нагрівання продовжуватиметься, і ми продовжуватимемо бити рекорди вмісту тепла в океані, як це було цього року. Найкраща обізнаність та розуміння океанів є основою для дій щодо боротьби зі зміною клімату», – сказав Майкл Манн, професор університету Пенсільванія.

На думку вчених, пише CNN, потепління океанів серйозно впливає на життя мільйонів людей. Воно обумовлює потужні шторми, урагани та інтенсивні опади, а також полегшує швидке посилення штормів, як це сталося, наприклад, з ураганом Ян, що обрушився на Кариби і Флориду, наприкінці вересня минулого року.

Потепління також є ключовим фактором підвищення рівня моря, оскільки додаткове тепло спричиняє розширення океанів. Коли вода стає теплішою, її молекули рухаються швидше та розтікаються, що збільшує її обсяг. Це призводить до більш інтенсивної берегової ерозії та штормових хвиль, як, наприклад, коли ураган Ніколь обрушився на район Дейтона-Біч у Флориді у листопаді 2022-го.

Підвищення температури також означає, що в океанських водах стає менше кисню, що впливає на морське життя, завдаючи шкоди рибальству як сектору економіки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Гога Показати IP 13 Січня 2023 10:38
Ей, учені! Займіться рокет саєнс нам на допомогу, у нас тут війна між іншим

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus