USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Вчені закликали визнати Світовий океан живою істотою та наділити правами

20 Жовтня 2022 00:56
Дослідники закликали наділити океан тими ж правами, якими володіють тварини і люди. Вчені вважають, що це дозволить захистити морські екосистеми планети.

Про це йдеться в оприлюдненій статті міжнародної групи вчених, передає УНІАН.

На переконання дослідників, перегляд правового статусу Світового океану допоможе захистити водні ресурси планети і зберегти екосистему для майбутніх поколінь. Автори ініціативи вказали, що океани і моря є головним джерелом кисню, забезпечують людство великими обсягами їжі та інших ресурсів.

При цьому океан чутливий до діяльності людини. Постійне забруднення вод призводить до вимирання цілих видів, що змінює екосистему Землі.

«Підтримання статус-кво екологічного права рівносильно узаконеному знищенню природи. Міжнародне право має розвиватися, щоб відображати невід’ємні права океану на існування, процвітання і відродження. Здоров’я океану – це здоров’я людини. Визнання океану живою істотою допоможе просуванню законів, політики та інституційних дій, які зосереджені на потребах океану», – зазначили вчені.

Проблеми екології – що відомо

За роки своєї діяльності людина неабияк нашкодила природі. Забруднення землі набуло катастрофічний масштабів.

Американські вчені встановили, що «велика Тихоокеанська сміттєва пляма», тобто масштабне скупчення пластикових відходів, що дрейфує в північній частині Тихого океану, стало прихистком для безлічі морських тварин.

При цьому Світовий океан через зміни клімату на планеті нагрівається. За останній рік дослідники виявили, що поверхневі 2000 метрів води у всіх океанах поглинули на 14 зеттаджоулів більше, ніж у 2020 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus