USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Рошен» досі знаходиться під прямим впливом Порошенка, – журналіст

13 Вересня 2018 19:40
ДФС України здійснює позапланові перевірки корпорації «Рошен» президента Петра Порошенка. Ці перевірки розпочато на підставі заяв про перевірку менеджерів корпорації, і потрібні для того, щоб протягом 3 років (з обранням нового президента) «Рошен» ніхто не чіпав – згідно Податкового Кодексу термін давності за податковими зобов'язаннями не може перевищувати 1095 днів, пише на своєму сайті журналіст, редактор програми «Гроші» Олександр Дубінський.

Таким чином, поточні перевірки корпорації «Рошен» закриють період перевірки на три роки. І в разі зміни влади до «Рошену» «підкопатися» найближчим часом ніхто не зможе. А матеріали за минулі роки взагалі «кануть в лету».

Якщо аналізувати механізми ухилення від можливого донарахування податків, які застосовують люди Порошенка, можна зробити кілька важливих висновків:

- відразу після перевиборів можна підняти матеріали податкових перевірок «Рошен» за 2013 рік і змусити Порошенка виплатити 100 млн грн до бюджету;

- міфічний «Ротшильд» і «сліпий траст» існують для несплати податків до українського бюджету.

Корпорація ж і нині перебуває під прямим впливом Порошенка. А всі бухгалтерські питання кондитерської імперії контролює особистий бухгалтер Порошенка - Ніна Южаніна, яка за сумісництвом є головою комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Наведу кілька прикладів, які ілюструють те, як Порошенко після обрання його президентом тікав від сплати податків, контролював всі фінансові справи корпорації «Рошен» до і після сліпого трасту та мстився податківцям.

Приклад 1

27 травня 2014 роки Ніна Южаніна, в зв'язку з проведенням розслідувань про законність податкових перевірок в 2010-2103 роках підприємств «Рошен», дає вказівку юридичному раднику корпорації «Рошен» Юрію Буглаку (зараз нардеп БПП, голова підкомітету з питань запобігання та протидії політичній корупції комітету ВР України з питань запобігання та протидії корупції), - відкоригувати свідчення головного бухгалтера ДП "КК" РОШЕН" Галини Боєвої.

У листі Южаніна просить дати свідчення (це вже кримінальна справа про дачу неправдивих свідчень) про те, що під час перевірки надані документи не аналізувалися перевіряючими, а обов'язково неслися в офіс податкової для прийняття подальших рішень.

У самому поясненні бухгалтера йшлося про перевірку Рошен, розпочату в серпні 2013 року. Тоді через велику кількість запитів податківців була паралізована діяльність підприємства.

За результатами перевірки було складено акт 06.12.2013 року. донарахування податків 107 млн грн.

На прохання «Рошен» призначена ще одна позапланова виїзна перевірка щодо перегляду висновків акта від 06.12.2013 року. Але зменшена сума штрафу була тільки ПІСЛЯ революції: донарахування за актом від 28.02.2014 року склали в 100 разів менше - 0,9 млн грн, які сплачено до бюджету.

І, судячи з усього, таке зниження штрафу не мало під собою юридичних підстав. Тому Южаніна намагається «висмоктати з пальця» інформацію, яка б вказувала на причетність і «тиск» на «Рошен» певних людей з податкової структури за часів Януковича.

Для цієї мети в травні 2014 року Южаніна особисто готувала свідчення для МВС і Генпрокуратури. Відправкою і редагуванням займався Буглак, який скоріш за все за це в подальшому і заслужив посаду голови підкомітету з корупції.

Свідчення співробітників «Рошен» викладалися таким чином, щоб полегшити МВС порушення кримінальних справ проти податківців. І це стосувалося не тільки керівних осіб, а й простих інспекторів.

На підставі отриманих відомостей в серпні 2014 року МВС підготувала запит про виїмку документів і свідчення у одного з підприємств корпорації - «Рошен-Кривбас». Даний запит також проходив через Южаніну.

У запиті, слідчий головного слідчого управління МВС, де в зв'язку з розслідуванням у кримінальному провадженні щодо службових осіб, які організували перевірку «Рошен» у 2013-2014 роках, крім статутних документів, просить надати прізвища всіх інспекторів, які брали участь в перевірці і тих співробітників підприємства, хто безпосередньо з ними контактував.

Вся інформація щодо розслідування координувалася особисто Южаніною зі старшим слідчим ГСУ МВС України Олександром Кареєвим, який безпосередньо спілкувався з нею електронною поштою.

Приклад 2

30 липня 2015 року Людмила Удовиченко (керівник однієї з компаній Порошенка) звернулася до Южаніної щодо проведення ГУ ДФС Київської області позапланової перевірки ТОВ «Рошен -Зодіак» (м. Біла Церква). У листі Удовиченко описала підстави перевірки, яка сталася через покупки основних засобів необхідних для діяльності (авто, оргтехніка тощо).

Згідно з декларацією за березень 2015 року витрати на придбання склали 0,8 млн грн. Ця операція спричинила утворення «мінусового» значення ПДВ за даний місяць, оскільки вартість витрат була відображена в податковій декларації, що збільшило податковий кредит підприємства.

Іншими словами, зі слів журналіста, витрати на той момент не були пов'язані з отриманим доходом, а оскільки підприємство тільки розпочало діяльність, то в березні 2015 року доходу і зовсім могло не бути.

Перевірка була розпочата 30.06.2015 року та після наказом від 13 липня 2015 року продовжена через ненадання документів.

Оскільки мінусове значення в податковій декларації (0,8 млн грн) призвело б до блокування операцій, сплаті ПДВ і штрафних санкцій, Ніна Южаніна 31 липня 2017 року для вирішення даного питання перенаправляє лист Наталії Рубан, директору департаменту аудиту ДФС України, і просить подивитися цю інформацію.

Про те, що Южаніна і під час управління митним комітетом курує роботу «Рошен» говорять постійні листи керівників підприємств. Так, у листі від 5 жовтня 2015 року в темі листа «Перевірка ДПС» головний бухгалтер РЦ «Плюс» Тамара Козинець повідомляє головному бухгалтерові ТОВ «Кондитер-транс»

(належить Порошенку, через «Рошен») і Людмилі Удовиченко, що буде давати пояснення в ДФС на їхній запит (щодо формування податкового кредиту) і просить перевірити документи. Удовиченко в свою чергу перенаправляє лист Южаніної для узгодження.

І взагалі, всі фінансово-господарські справи на корпорації вирішуються за участю Южаніної, пише Дубінський. Коли приходять чергові запити, що стосуються грошових нарахувань (податок на прибуток, ПДВ), де є можливість «скосити» 3,6 млн грн або покарати інспектора - то інформація відправляється не «Ротшильдам», як бреше в своїх інтерв'ю президент «Рошен» Москалевський, а до головного бухгалтера Порошенка.

Приклад 3

У 2013 році Міністерство доходів на чолі із втікачем Клименком проводило перевірки підприємств кондитерської фабрики «Рошен». За результатами цієї перевірки сума податкових донарахувань склала 47 млн грн.

Згідно даних реєстру судових рішень за 2010-2012 роки, Івано-Франківська податкова провела перевірку ТОВ «Рошен Прикарпаття» на предмет дотримання податкового законодавства. У вересні 2013 року був складений акт з донарахуваннями.

Основні порушення, які були виявлені:

- придбання ТОВ «Рошен-Прикарпаття» у ДП «Кондитерська корпорація» Рошен» продукції, а також послуг з її продажу нерезиденту ТОВ «Рошен», не пов'язані з господарською діяльністю ТОВ «Рошен-Прикарпаття» (так звані безтоварні операції). Згідно з умовами договорів – товар залишався на складі Комісіонера (ДП «Кондитерська корпорація» Рошен») в ТОВ «Розподільчий центр «Плюс» (Київська область, Яготин) і зберігався до відвантаження нерезиденту ТОВ «Рошен». При цьому зберігання і відвантаження на експорт здійснювала ДП «Кондитерська корпорація «Рошен» без участі ТОВ «Рошен-Прикарпаття»;

- придбання ТОВ «Рошен-Прикарпаття» маркетингових послуг за договорами, укладені з ФОП є уявними, оскільки зазначені особи перебували в трудових відносинах з ТОВ «Рошен-Прикарпаття», посадові обов'язки яких за своїм змістом аналогічні до змісту наданих послуг, визначених договорами на надання послуг . Починаючи з 5 травня 2014 «Рошен Прикарпаття» постановою Івано-Франківського обласного суду виграв судовий спір, де нарахування податкової перевірки в розмірі 3,7 млн грн були визнані протиправними, і їх рішення були скасовані.

Втім, в цій історії цікавий не той факт, що Порошенко не збирався платити гроші до бюджету - це справа звична і давно знайома. Шок полягає в тому, що не дивлячись на повну перемогу в цій суперечці

- «Рошен Прикарпаття» за допомогою прокуратури ініціює досудове розслідування №12015000000000435 від 15.07.2015г. з ознаками кримінального правопорушення.

Це зроблено для того, йдеться на сайті, щоб в ході розслідування слідчий прокуратури зміг провести обшук в квартирі, де проживав звичайний податковий інспектор, який входив в групу перевірки Міністерства доходів часів Клименка.

Мета обшуку – пошук і вилучення комп'ютерної техніки, яка використовувалася податковим інспектором для написання акта перевірки. І не тільки, щоб приховати факти податкових порушень.

Після обрання Порошенка президентом – гарант конституції банально почав мстити навіть простим інспекторам, пише журналіст.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анатоль_ Показати IP 13 Вересня 2018 21:08
Яким ше впливом. То його приватна власнiсть. Вiн хозяин того всього шоколадного царства
Петро зрадник Показати IP 13 Вересня 2018 21:47
Свободу Надії Савченко!
аналітик Показати IP 21 Вересня 2018 16:45
брєд сивої кобили

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus