USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Порошенко за 2 роки вивів в офшори мільйони доларів

27 Січня 2018 14:40
Поки Петро Порошенко в Давосі «клянчить гроші» у МВФ, його корпорація «Рошен» щомісяця виводить в офшори з України не менше 1 000 000 доларів.

Про це йдеться на сайті журналіста Олександра Дубінського.

Днями корпорація «Рошен» опублікувала інформацію про те, що у 2017 у вигляді різних податків сплатила до бюджету 1,59 млрд грн.

Сума серйозна, пише журналіст. Якщо не знати про те, що за той же 2017 рік, «Рошен» перевів на рахунки голландської Roshen Europe у вигляді дивідендів як мінімум 12 мільйонів доларів.

Як відомо, після передачі «Рошен» в сліпий траст в її структуру входять голландська Roshen Europe, кіпрська Confectionary Investments і люксембурзька Roshen Group.

Про цю операцію Петра Порошенко під назвою «Проект 85» я писав восени 2017. Хто не читав, перш ніж продовжити читання раджу ознайомитися.

Тоді, в своєму розслідуванні ми не змогли знайти відповідь на питання: чому Порошенко знадобилося будувати такий складний бутерброд з офшорних і європейських компаній, якщо і до цього вся структура «Рошен» вибудувана через ТОВ «ЦЕКК» (Центрально європейська кондитерська компанія), на 85% належала «ЗНКІФ Прайм Ессетс Кепітал» і була, по суті, внутрішнім офшором.

Такі фонди, як правило, не платять податок на прибуток.
Виявляється, побудова ланцюжка іноземних компаній знадобилася для зручного виведення з України дивідендів корпорації, адже в разі зі структурою через ЗНКІФ «Прайм Ессетс Кепітал» податки хоч і не сплачувались, але гроші з України вивести було не так просто.

А тут «під шумок» передачі «Рошен» в траст підвернулася можливість вивести весь прибуток з країни.

Щоб не бути голослівним, публікую фрагмент документа з внутрішньої бухгалтерії корпорації Roshen.

З нього випливає, що в кінці 2016 року «ЦЕКК», ядро ​​корпорації Roshen, розподіляла дивіденди своїм акціонерам у розмірі 11 млн. 539 тис. дол. США. З цієї суми на рахунку Roshen Europe B.V. (яка після передачі в траст володіє 85% акцій Рошен), передбачається перевести 9 млн. 808 тис. дол. США.

Згідно покрокового плану, виводити дивіденди пропонується протягом перших 9 місяців 2017 року частинами, приблизно по 10%. Зробити це швидше не дозволяє обмеження НБУ на купівлю валюти.

Окремо прошу звернути увагу на значення в документі 0% ставки податку на виплати Roshen Europe B.V.
Згідно покрокового плану, виводити дивіденди пропонується протягом перших 9 місяців 2017 року частинами, приблизно по 10%. Зробити це швидше не дозволяє обмеження НБУ на купівлю валюти.

1 млн доларів на місяць Порошенко і Ко виводив виключно через обмеження на покупку валюти для виведення дивідендів, які тільки нещодавно зняв Нацбанк під керівництвом Валерії Гонтаревої. Можливо, саме заради цього свого VIP-клієнта.

Але ці 9 млн. 808 тис. дол. далеко не весь розподілений і виведений прибуток на рахунку новоствореної голландської компанії Roshen Europe B.V., а лише частину прибутку за 2016 рік.

Виявилося, що створені «сліпим трастом» умови для виведення прибутку з України за кордон виявилися настільки вигідними, що Порошенко вирішив вивести в офшори все що є.

Згідно ще одних документів Roshen, до 2016 року в корпорації накопичися нерозподілений прибуток за кілька попередніх років в розмірі 1 613 445 400,00 грн.
Левова частина цього нерозподіленого прибутку в тому ж 2016 була розподілена на рахунки голландської компанії Roshen Europe B.V., а саме 1 118 260 000,00 грн.
Важливо сказати, що мінімізація сплати податків на прибуток в Україні при переведенні грошей на рахунку голландської компанії Roshen Europe B.V., можлива завдяки підписаній між Україною та Королівством Нідерланди «Конвенції про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно».

Саме тому Roshen Europe B.V. була зареєстрована в Голландії.

А перекладений прибуток на рахунку Roshen Europe B.V. швидше за все далі перетікає в офшорні зони на рахунки кіпрської Confectionary Investments і люксембурзької Roshen Group зареєстрованих в той же час що і Roshen Europe B.V.

Що в цьому злочинного?

Мабуть, нічого. Адже зі своєю операційної діяльності в Україні «Рошен» платить всі податки, а як розподіляти зароблений прибуток і куди його виводити - особиста справа власників, якщо власник бізнесу, звичайно, не Президент злиденної країни.

Ну не може Гарант такої країни як Україна, одночасно клянчити гроші за кордоном заявляючи що ми ось-ось задихнемося без валюти, і тут же давати команди купувати долари і виводити їх в офшори.

Не може, якщо звичайно ім'я Гаранта не Петро Порошенко. Він, як ми бачимо, може робити все і відразу.

P.S. Опубліковане мною недавно свідоцтво про втрату ТОВ «ЦЕКК» статусу платника ПДВ свідчить про те, що після передачі «Рошен» в сліпий траст змінилася не тільки корпоративна структура корпорації дозволила виводити гроші в офшори, але змінилася і схема продажів усередині корпорації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
11 Показати IP 27 Січня 2018 14:52
Як так патріоти і скакуни казали що порошенка чесний
кравчук Показати IP 27 Січня 2018 15:41
Последние четверть века вся украинская политика сплошной обман, чтобы обокрасть самоуничтожаемое население. Сравните Китай и постсовок, хотя Китай был тогда далеко позади ссср.
Вася Показати IP 27 Січня 2018 16:08
А ті всі хто на майдані пропонували Поршенка в Президента зараз мовчать? Одного вигнали а цей кразий? Чому цього не виганяють??? При цьому життя в 100000 раз гірше!І всі ті хто так казав на Мадйані що Янукович поганий зараз сидять і мовчать?!Чи їм він вигідний?!
ввв Показати IP 27 Січня 2018 17:16
Ну вивів мільйон.Ну і що ж тут сенсаційного ??? Не розумію чому дивуватися ?Ось якби Петро Олексійович всі гроші з овшорів повернув в Україну,продав 5 канал , позбувся цукеркової фабрики в Ліпецьку - оце була б сенсація !!!
Xe-xe Показати IP 27 Січня 2018 20:30
Вибори в один тур, майдан, перемога. Сміх і гріх. Як діток.
Xe-xe Показати IP 27 Січня 2018 20:36
Вибори в один тур, майдан, перемога. Сміх і гріх. Як діток.
хехъ Показати IP 31 Січня 2018 09:23
ничего. Скоро честную Тимошу выберем. В два тура.
~q Показати IP 31 Березня 2018 13:12
Вніс до українського бюджету 1,59 млрд податків, а в офшори вивів цілих 0,31 млрд! Україні залишив нещасних 5/6 податку! Шкандаль! Порошенка на в**а! Скоро всі гроші з України вивезе! Закрити негайно всі Рошени
~r до ~q Показати IP 13 Березня 2019 21:31
шо-шо там вніс? https://rotterdam.com.ua

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus