USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Росія має вивести війська з Придністров'я, – Санду виступила в Європарламенті

18 Травня 2022 21:28
Молдова хоче мирно врегулювати конфлікт у Придністров’ї, де перебувають російські військові. Присутність Росії у невизнаному Придністров’ї порушує незалежність Молдови.

Про це сказала президентка Молдови Майя Санду під час виступу в Європарламенті, пвідомляє 24 канал. Вона наголосила, що Кишинів є прибічником дипломатичного врегулювання конфлікту.

«Придністровський конфлікт – це ще одна проблема, з якою ми стикаємося. Ми залишаємось прихильними до мирного розв’язання цього конфлікту, який повністю збереже суверенітет Молдови та територіальну цілісність усередині наших міжнародно визнаних кордонів», – сказала Санду.

Президента Молдови згадала про нещодавню напруженість у регіоні після серії терактів. Санду заявила, що уряд Молдови намагається зберегти ситуацію стабільною і мирною.

«Ми не хочемо війни чи дестабілізації», – наголосила президентка Молдови.

Санду заявила, що Кишинів має своє бачення щодо мирної реінтеграції країни та додала, що наразі немає безпосередньої загрози того, що Молдова буде втягнута у війну.

Посилаючись на Конституцію, Майя Санду сказала, що Молдова – нейтральна країна. Та, за її словами, щоб Молдова могла бути по-справжньому нейтральною, Росія повинна вивести свої війська з Придністров’я.

«Їхня (російських військ – Ред.) присутність у Придністровському регіоні докорінно порушує наш нейтралітет і нашу незалежність», – резюмувала Санду.

Нагадаємо, конфлікт у регіоні розпочався у 1990 році, коли Придністров’я оголосило про суверенітет від Молдови, яка входила до складу СРСР. Формально Придністров’я ніколи не було у складі незалежної Молдови. Під час війни війська Росії, які залишилися у Придністров’ї після розпаду СРСР, підтримали так звану «ПНР». Тому конфлікт називають молдовсько-російською війною.

Читати ще: Путін хоче ввести воєнний стан в РФ й почати війну у Придністров’ї, – розвідка США

Як ми писали, на початку травня в українській контррозвідці розповіли, що в Росії розробили чіткі плани щодо вторгнення до Молдови. Повідомлялося, що Кремль може визнати незалежність так званої «ПНР» або приєднати її до складу Росії.

За даними Генштабу ЗСУ, російські війська у Придністров’ї перебувають у повній бойовій готовності. Президент Володимир Зеленський заявляв, що Росія може здійснити наступ на території України з Придністров’я.

У МВС України заявили, що Росія не готує наступ з так званої «ПНР», а навпаки – готується до оборони регіону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus