USD 39.52 39.76
  • USD 39.52 39.76
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

РФ провалила спробу зламати економіку України: пенсії і борги виплачуються, державна скарбниця в плюсі на мільярди

8 Березня 2022 09:09
Країна вже який день поспіль міцно тримає оборону проти рашистів. Та лінія фронту пролягає не лише на землі і у небі. За незалежність б’ються державні економісти й фінансисти, менеджери підприємств та аграрії. Із першими залпами масованої російської атаки на наші міста, українська економіка стала на воєнні рейки.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

«У першу чергу забезпечуються військові, соціальна сфера та зовнішні борги. Грошей достатньо», – кажуть у рахунковій палаті.

Тож, схоже, план Кремля – покласти на лопатки ще й українську економіку – провалився.

Повномаштабна війна Росії проти України стала шоком. Утім, наша фінансова система це струс витримала. За оперативними даними Казначейської служби, державна скарбниця у лютому – в плюсі. Податкова, митниця, соціальні фонди наповнювались швидше і на мільярди гривень більше, ніж очікувалось. Міністерство фінансів, швидко відреагувало на нові виклики. Вже випустили і продали спеціальні військові облігації на 8 мільярдів гривень.

«Мінфін фіксує значний інтерес до цих цінних паперів з боку міжнародних інвесторів», – каже голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев.

Це означає, що гроші на виплату зарплат військовим, закриття усіх потреб армії та соціальні виплати в України є. Крім того, у цей непростий час, держава гасить свої зовнішні борги. Для світу це сигнал – Україна надійний партнер, якому можна і треба довіряти.

Пенсія і виплати


Марина Лазебна, міністерка соціальної політики відзвітувала, пенсії і соціальна допомога українцям мають надійти не за графіком. А фактично на тиждень раніше. Попри війну, усі пенсії проіндексували на чотирнадцять відсотків, як і планували.

Але є важливий нюанс. Для тих, хто отримував гроші на картку, нічого не змінилося. Тим, кому гроші привозили працівники Укрпошти, треба чекати виплат вдома, або підійти до відділення, де це безпечно. Тим, кому довелося покинути свої будинки, необхідно звернутися до місцевих органів Пенсійного фонду, отримувачам соцдопомоги та субсидій до колцентру Укрпошти – 0800300545.

Фінансова система


Банківська система нині працює з мінімальними обмеженнями. Безготівкові платежі можна проводити вільно. Більше того, банкіри закликають користуватись саме карткою при розрахунку у супермаркетах, на заправках та в невеличких магазинчиках. Проблем з готівкою у банкоматах немає – зняти з картки можна не більше 100 тисяч гривень на день. Щоби розширити доступ людей до паперових грошей, уряд дозволив їх знімати прямо на касі у будь-якій великій торговій мережі або АЗС. Є обмеження – 6 тисяч гривень в одні руки.

Боротьбу з інфляцією Нацбанк відклав до кращих часів і відмовився від підвищення облікової ставки.

Бізнес


Європейська бізнес-асоціація провела коротке опитування щодо того, як працюють наразі членські компанії.

Лише 17 відсотків бізнесу повідомили, що працюють в повному обсязі, приблизно стільки ж скоротили географію, майже 20 відсотків закрили частину офісів і торгових точок. Фактично третина припинила працювати, ще стільки ж планують відновлюватись. Лише 1 % компаній хочуть закритись назавжди. Переважна частина бізнесу продовжують платити зарплату своїм співробітникам.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсував нові можливості «єПідтримки» для людей, які зараз залишились без роботи.

«Наступного тижня запрацює оновлена програма «єПідтримка». Кожен найманий працівник, кожен Фоп зможе отримати 6500 тисяч гривень. Програма працюватиме за аналогією, як за вакцинацію, через застосунок "Дія". Міністерство цифрової трансформації повідомить, як саме оформити допомогу. Це зараз. Але надалі кожен з вас повинен почати працювати заради перемоги», – повідомив Шмигаль.

Окрім того, прем’єр закликав роботодавців в мирних регіонах допомогти з роботою сотням тисяч біженців, які були вимушені залишити свої домівки через нищівні обстріли російських загарбників.

Інфраструктура та комуналка


Комунальники – це невидимі герої нашого фронту. Під обстрілами вони намагаються забезпечити наші міста теплом, світлом та водою. Утім не всюди це вдається зробити. За даними оператора ГТС наразі відключено 13 із більше ніж тисячі газорозподільних станцій. Більше того, агресія Росії не зупинила транзит газу. А через стоп на сертифікацію «Північного потоку-2», окупант збільшив прокачку газу нашою трубою. Війна проти нас прискорила вихід України з загальної енергосистеми з РФ та Білоруссю. Від початку повномасштабного вторгнення електрика в Україні працює автономно. І працює стабільно.

Підприємства


Усі підприємства, які забезпечують населення, мають стати на військові рейки – тобто діяти за чітким плануванням потреб. Це стосується виробництва ліків, їжі, палива та логістики. Наразі в Україні створені чотири спеціальні фонди для відновлення України. Спецрахунки для них незабаром створить Національний банк.

«На ці рахунки будуть зараховуватись кошти від фізичних осіб, від організацій від компаній, від міжнародних фінансових організацій. Мова про фонд відновлення та трансформації економіки, про фонд підтримки малого середнього бізнесу, про фонд майна і зруйнованої інфраструктури, а також фонд обслуговування державного боргу», – зазначили в уряді.

Чекаємо на появу рахунків і грошей на них для відновлення нашої України.

Продовольство


Україна призупинила експорт низки соціально важливих продуктів. Це м’ясо, жито, гречка, цукор, сіль. Щоби торгувати за кордоном пшеницею, кукурудзою, м’ясом птиці, маслом та яйцями, підприємства мають отримати від Мінекономіки спеціальний дозвіл. Міністр аграрної політики Роман Лещенко стверджує, зробить усе, щоб люди не знали дефіциту в їжі.

«Всі торгові мережі працюють 24 на 7. Держава гарантує повну підтримку логістики. Відкрито всі доступи для постачання товарів з-за кордону шляхом звільнення від сплати податків» , – повідомив Роман Лещенко.

Всі, хто виробляє харчі в Україні, державні і приватні підприємства, державі роблять оплату наперед. Крім того, в зерносховищах пшениці українцям вистачить ще на рік. Та й посівну кампанію ніхто не скасовував.

«Є знайомі аграрії в мирних регіонах, які кажуть, а в нас посівна, весна чекати не буде, поки там закінчиться війна», – каже Борис Кушнірук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus