USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Російський газ, Донбас та санкції: про що говорили Зеленський та Меркель

18 Червня 2019 20:10
18 червня відбувся перший офіційний візит президента Володимира Зеленського до Німеччини. Він провів переговори з канцлером Ангелою Меркель, яка, незважаючи на всі пертурбації в німецькій політиці й анонсований вихід на пенсію, все ще залишається негласним лідером ЄС, а також з низкою німецьких політиків і бізнесменів.

Про що сьогодні заявили в Берліні Ангела Меркель і Володимир Зеленський і як пройшла їхня зустріч повідомляє Страна.

До Берліна Зеленський вилетів з Парижа, відразу після переговорів з Еммануелем Макроном і продовжив обговорювати українську порядку денного останніх років – ситуацію на Донбасі і в Криму, санкції проти Росії, українські амбіції щодо членства ЄС і НАТО, будівництво «Північного потоку-2» і транзит російського газу.

Особливої ​​прориву з цих питань не було, Зеленський продовжує курс, визначений за Петра Порошенка, але в Берліні і Парижі заговорили про зустріч нормандської четвірки. І навіть назвали дату найближчої підготовчої зустрічі – 12 липня. Остання зустріч нормандської четвірки на рівні глав МЗС відбулася майже рік тому. Потім зустрічі призупинилися через розбіжності Росії й України. Перед другим туром виборів, впевнений у своїй перемозі Порошенко пообіцяв через тиждень після інавгурації участь в саміті в нормандському форматі. Доля нормандського формату була одним з перших питань, які обговорили з Володимиром Зеленським після перемоги на виборах в Берліні і Парижі. І ось тепер процес підготовки до чотиристоронньої зустрічі, схоже, запущений.

Обід з Меркель

З Ангелою Меркель Володимир Зеленський зустрівся в її резиденції. Президента України супроводжували секретар РНБО Олександр Данилюк, заступник голови АП Вадим Пристайко, віце-прем’єр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, посол України в ФРН Андрій Мельник.

Представників України вітала почесна варта і оркестр. А Меркель зустріла Зеленського рукостисканням і провела в будівлю.
При цьому під час зустрічі із Зеленським вона виглядала нездоровою – помітно тремтіла й хиталася. Це стало помітно, коли вони стояли перед відомством під час офіційної церемонії. Канцлер затремтіла під час виконання німецького гімну. Після цього вона виглядала краще: швидко зайшла по червоній доріжці із Зеленським у будівлю, зупиняючись, щоб привітати військовий оркестр. Пізніше глава федерального уряду Німеччини пояснила свій хворобливий стан зневодненням. «Я випила кілька пляшок води, відчуваю себе дуже добре», – заявила Меркель.
Після робочого обіду Меркель і Зеленський вийшли на спільний брифінг до журналістів і розповіли про що говорили під час зустрічі. Крім усього іншого, президент України розповів, чому не допоміг канцлеру ФРН, коли її затрясло. «А що стосується Меркель ... Я стояв поруч з нею. І повірте, вона була в безпеці», – заявив Зеленський.

Про санкції

Під час брифінгу президент України позначив позицію про неприпустимість зняття санкцій з Росії. Він закликав виступаючих за скасування санкцій – відвідати Донбас, де останнім часом загострилася ситуація, і подивитися на зміни в Криму, щоб, за його словами, побачити наслідки дій влади Росії, з-за яких санкції були введені.

«Тих, хто агітує за зняття санкцій, закликаю побувати на Донбасі і переконатися, скільки горя принесла українським людям ця війна. Подивіться на Крим, який з туристичного краю і природної перлини перетворився в реальний військовий табір», – сказав Зеленський.

Меркель в свою чергу пообіцяла, що Німеччина не припинить антиросійські санкції до повернення Криму Україні. «Ми обговорювали процес щодо суверенітету України і його відновлення, говорили про Донецьку і Луганську. На жаль, не досягнуть останнім часом прогрес. Санкції не скасовуються, поки Крим не повернеться в Україну», – сказала Ангела Меркель, додавши, що мова йде не про посилення санкцій, а про їх збереження.

Про Донбас

Перед обідом з Меркель, на зустрічі з главою Бундестагу Вольфгангом Шойбле, Зеленський озвучив новий варіант наближення кінця конфлікту на Донбасі. За словами Зеленського, обмін людьми міг би відбутися в форматі «15 на 15» або хоча б «10 на 10». Таким чином було б продемонстровано прагнення учасників конфлікту до деескалації. Зеленський також повідомив, що Україна вже зараз готує проект розвитку Донбасу. «І тут Європа може допомогти. Нам потрібно відновлювати школи, дитсадки, дороги, яких немає», – зазначив він.

Також в Берліні Зеленський зробив ще одну заяву по Криму і Донбасу – під час інтерв’ю популярному європейському таблоїду Bild.
На початку Зеленського запитали, чи не вважає він, що Крим вже втрачений для України. «Почнемо з того, що Донбас і Крим – це Україна. Крим це Україна. І ми сподіваємося, що незабаром ми його повернемо. Я дуже люблю Крим. Я був там багато разів. Це унікальне місце в Україні з його природою та історією. Завжди був і залишається частиною України », – відповів президент України і пообіцяв, що саме з цього він і почне свою зустріч з Путіним.

У Кремлі в цей же день відповіли на слова Зеленського з приводу початку діалогу між Росією і Україною. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков сказав, що стосовно Криму нічого обговорювати, про Донбас потрібно говорити з місцевими жителями.

«Що стосується Донбасу, то, напевно, це треба говорити не Путіну, а жителям Донбасу», – констатував Пєсков. Також він заявив про схожість риторики Порошенка і Зеленського.

Про нормандський формат

17 червня, після зустрічі із Зеленським, Еммануель Макрон заявив про бажання відновити зустрічі в мінському і нормандському форматах. У свою чергу Зеленський пообіцяв Макрону, що радники почнуть готувати нову зустріч в нормандському форматі.

А 18 червня стала відома дата найближчої зустрічі. Ангела Меркель повідомила, що зустріч радників лідерів країн нормандського формату (Україна, Росія, Німеччина і Франція) пройде 12 липня.

«12 липня ми проведемо зустріч радників» у мінському форматі «і подивимося, як діяти далі. Німеччина в будь-якому випадку готова тут докласти всі свої сили. Я була рада, що тристороння контактна група в рамках» мінського процесу «зараз знову працює більш рішуче» , – сказала канцлер. За її словами, Німеччина і Франція готові на участь в новому саміті в «нормандському форматі» і шукають «найшвидшої можливості» для цього.

Володимир Зеленський також підтвердив заплановану на середину липня зустріч. Він повідомив, що головна мета переговорів – врегулювання ситуації на сході України.

«Щодо питання повернення до «нормандського формату», щодо питання термінів цієї зустрічі... Я дуже хочу, щоб ця зустріч відбулася терміново, тому запланована зустріч, перша зустріч робоча (на рівні зовнішньополітичних радників) запланована вже в липні. Віримо в перемогу і припинення війни », – сказав український президент в Берліні.

При цьому Макрону раніше він заявив, що вітає зустріч, але не готовий до діалогу з «сепаратистами». Після їхньої зустрічі в Парижі Зеленський відреагував на слова свого французького колеги щодо «переговорів із сепаратистами».

«Мені здається, що зараз є невелика помилка. Ми не готові до діалогу з сепаратистами. Ми готові діяти в Мінському форматі, продовжувати в Мінському форматі взаємини, припинити вогонь, я це не раз декларував», – заявив президент.

У свою чергу президент Франції зазначив, що не чув переклад і говорив про те, що вітає жести Зеленського щодо припинення вогню, які президент України зробив в перші дні свого президентства, а також жести щодо «населення, яке живе в сепаратистських зонах».

«Я говорив про населення, яке живе на окупованих територіях», – сказав Макрон.

Про «Північний потік-2» і транзит російського газу

Після зустрічі з канцлером Німеччини президент України заявив, що Берлін і Київ не сходяться в позиціях щодо газопроводу «Північний потік-2», але, не дивлячись на діаметральну протилежність позицій з «Північного потоку-2», Київ вдячний Берліну за готовність до діалогу про це.

«Не секрет, що наші позиції щодо проекту «Північний потік-2» є діаметрально протилежними. У той же час ми вдячні за готовність до предметного діалогу з боку Німеччини з цього непростого питання», – сказав Зеленський.

Висловився Володимир Зеленський і про транзит російського газу.

«Збереження транзиту російського газу через Україну, його акумулювання в українських сховищах – це гарантія енергетичної безпеки і України, і Європи. Це цивілізований метод забезпечення справедливого та безпечного європейського газового ринку», – сказав Володимир Зеленський.

Крім того, він додав, що впевнений, що після того, як в 2020 році завершиться контракт на транзит російського газу через Україну, будуть досягнуті нові домовленості.

«...Ми зараз ведемо переговори, і я думаю, що найближчим часом ми домовимося. І ніхто Україні не буде, вибачте, викручувати руки», – сказав Зеленський.

У свою чергу Меркель заявила, що реалізація проекту і збереження транзиту газу через Україну тісно пов’язані один з одним. «Я постійно говорила російському президенту, що для мене питання транзиту газу через Україну має дуже важливе значення», – сказала вона. І додала, що президент Путін завжди її запевняв, що знає про це. «У зв’язку з цим і «Північний потік-2», і питання транзиту газу через Україну тісно пов’язані одне з одним», – додала канцлер.

Західні експерти вважають, що для Берліна куди важливіший «Північний потік-2», ніж Мінські домовленості. Німеччині як найбільшій європейській економіці подобається «Північний потік-2», оскільки він дозволить подвоїти обсяги дешевого російського газу, що перекачується прямо, минаючи країни-транзитери.

Про членство Росії в ПАРЄ

Ангела Меркель заявила, що Рада Європи не повинна забувати про порушення з боку Росії, але виступає за повернення російської делегації до Парламентської асамблеї. За її словами, треба шукати і знайти якийсь шлях для повернення Росії для роботи в ПАРЄ, але водночас потрібно знайти якийсь шлях для того, щоб вони виконали зобов’язання.

«Що стосується повернення Росії, то ми зробили різні спроби, і ми ще не в кінці процесу. Тут потрібно звернути увагу на дві речі: з одного боку, ми спостерігаємо за протизаконними діями Росії, особливо в тому, що стосується України, з іншого, ми знаємо, що без діалогу і контактів не зможемо вирішити проблеми», – заявила Меркель, підкресливши, що Німеччина не піддає сумніву, що дії Росії в Криму і на Донбасі незаконні.

Російська делегація в складі ПАРЄ була позбавлена ​​права голосу в 2014 році через анексії Криму та агресії на Донбасі. Після цього делегація РФ припинила роботу в складі асамблеї в знак протесту.

Про звільнення українських моряків

На брифінгу Володимир Зеленський сказав, що обговорив з Ангелою Меркель болюче питання звільнення українських моряків та інших українських громадян, які перебувають в російських в’язницях.

«Авторитет і міжнародний вплив Німеччини дає надію на найбільш швидке вирішення цього питання», – зазначив президент. Він також повідомив, що відбувся обмін думками з координації спільних дій і співробітництва між Україною і Німеччиною в рамках ООН та інших міжнародних організацій.

Про ЄС і НАТО

На брифінгу Володимир Зеленський згадав, що сподівається на те, що Німеччина підтримає європейські та євроатлантичні прагнення України.

Свою позицію з цих питань він озвучив і в ранковому інтерв’ю Bild. На питання, чи вірить він у те, що Україна приєднається до ЄС, Зеленський відповів, що Україна вже є частиною європейської спільноти.

«Україна прагне до європейської інтеграції, цього більше всього хоче наш народ. Але ми розуміємо, що потрібно показати переконливі результати, щоб мати можливість приєднатися до спільного економічного, правового, митного та цифрового простору ЄС. Я хотів би бачити Україну на такому рівні розвитку, щоб країни ЄС побачили нас як рівноправного члена Союзу. І ми зробимо все для цього», – сказав президент України.

З приводу приєднання України до НАТО, Зеленський заявив, що вважає Альянс гарантом континентальної безпеки.

«Розширення НАТО – потужний інструмент для забезпечення безпеки в регіоні. Майже всі наші сусіди є членами Альянсу. Україна офіційно заявила про своє прагнення приєднатися до НАТО. Ми хочемо виконати стандарти Альянсу в українських Збройних силах і в нашому секторі безпеки. Україна вже є надійним партнером НАТО, і в майбутньому ми можемо стати надійним членом Альянсу», – сказав глава держави.

Відео брифінгу Зеленського та Меркель
Інші зустрічі Зеленського

Окрім переговорів з Меркель, у берлінській програмі Зеленського були й інші зустрічі. Так, свій перший офіційний візит до ФРН Володимир Зеленський розпочав із зустрічі з главою Бундестагу Вольфгангом Шойбле. У палаці Bellevue відбулася зустріч українського лідера з президентом ФРН {mceTypograf-selection-start}Франком-Вальтером Штайнмайером.

Завершили програму офіційного візиту зустрічі з німецькими політиками та робоча вечеря з керівництвом провідних німецьких компаній, що працюють в Україні. Перед вечерею з бізнесменами в Адміністрації президента зазначили, що серед європейських країн Німеччина посідає перше місце за обсягом торгівлі з Україною і четверте - за обсягом інвестицій.

На вечір 18 червня заплановано повернення Володимира Зеленського в Київ.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
КОЛИ? Показати IP 19 Червня 2019 01:05
а причина одна- це обкрадені ганебним петьком порошенком пенсії на які неможливо нормально прожити і лікуватися пенсіонерам!!! треба повертати до реального прожиткового мінімуму пенсії і небудуть так часто гинути від безгрошівя пенсіонери як тепер!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus