USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Вражаючий» документ. У США обговорюють спільну заяву Байдена та Зеленського

2 Вересня 2021 15:24
«Партнерство між нашими країнами міцніше, ніж будь-коли і стане ще міцнішим». Такими словами президент США Джо Байден відкрив зустріч з президентом України Володимиром Зеленським в Білому домі. Їхня зустріч привернула увагу світових ЗМІ навіть попри «мертвий» політичний сезон у США.

Про це повідомляє Голос Америки.

На зустрічі із Зеленським «я підтвердив, що Сполучені Штати підтримують суверенітет та територіальну цілісність України перед лицем російської агресії, нашу тісну співпрацю в енергобезпеці та спільні демократичні цінності», – написав Байден у соцмедіа.
«Пріоритет – безпекові питання, – твітує Зеленський. – Зокрема, безпека на Донбасі, в окупованому Криму, в Чорноморсько-Азовському регіоні й енергетична безпека України та Європи. Передали список з майже 450 утримуваних українців, щоб разом домагатися їхнього звільнення».

Держсекретар США Ентоні Блінкен, який брав участь в зустрічі, візначив, що «американсько-українське партнерство міцніше, ніж будь-коли, і ми прагнемо світлого та успішного майбутнього України». Вн подякував Україні за допомогу в евакуації осіб з групи ризику в Афганістані.
Головним документом зустрічі стала спільна заява президентів щодо стратегічного партнерства України та США.

Заява, що охопила широке коло питань, включаючи засудження агресії Росії, підтвердження опозиції до «Північного потоку-2», поновлення роботи Комісії стратегічного партнерства, допомогу в сфері безпеки, енергетики, співпрацю в кіберсфері, вже отримала схвальні відгуки оглядачів.

Спільна заява «справді вражає», твітує економіст Atlantic Council Андерс Аслунд. Він вказує на «навдивовиж потужні формулювання щодо «Північного потоку-2» як загрозу для європейської енергобезпеки. «Однак, робіть щось із цим», – закликає Аслунд.

Колишній координатор Держдепу з питань санкцій Деніел Фрід назвав заяву «гарною основою для більш глибоких зв’язків» а також «важливою з точки зору цілі США у світі».

«Успіх України – центральний для світової боротьби між демократією та автократією», – цитує Фрід спільну заяву.

На думку Джонатана Каца з Американського Фонду Маршалла, заява відзначає «значний прогрес у поглибленні співпраці та можливостях розвитку відночин США та України».

А от щодо питання американської підтримки вступу України, на важливості якого наголошував Зеленський перед зустріччю, так і не увійшло до спільної заяви. Формулювання в заяві обмежуються підтримкою «права України вирішувати своє майбутнє», включно з «прагненням вступу до НАТО».

Перед зустріччю президентів речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що Білий дім «продовжує підтримувати і закликати НАТО до політики відкритих дверей», однак наголосила на значних реформах, які має провести Україна, щоб отримати членство.

Як пише Новое время, чимало американських та інших західних видань за підсумками зустрічі двох президентів нагадують про те, що Зеленський шукав можливості відвідати Білий дім з моменту свого обрання президентом України та мимоволі став одним з фігурантів гучного скандалу в США в 2019 році – через спроби Дональда Трампа шантажувати його таким візитом.

Зокрема CNN констатує, що зустріч з Джо Байденом стала для Володимира Зеленського «кульмінацією декількох років боротьби за те, щоб домогтися візиту в Білий дім» — через що у 2019 році він опинився в центрі уваги політичного життя в США (після скандальної розмови з Дональдом Трампом). «Зустріч у Білому домі, яка відбулася приблизно через два роки після того, як Зеленський і Байден потрапили в пастку історичного першого імпічменту, надала східноєвропейському лідерові можливість особисто задати новий тон [у відносинах] з адміністрацією Байдена», — йдеться в матеріалі. Його автор також підкреслює, що Зеленський дав зрозуміти: у відносинах зі США він хотів би просунутися вперед і зробити Україну «відомою, а не сумно відомою».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 2 Вересня 2021 16:00
1. О Крымской платформе: чем бы дитятко не игралось, лишь бы не на рояле - в музыке фальшивить сложнее. 2. О Нормандском формате: виноград слишком зелен... 3. О НАТО: по американской пословице обещанного 100 лет ждут. 4. О России: ну, ты это, заходи, если что... 5. О газе: могу посоветовать гороховый супчик - хорошо работает 6. Об энергетике в принципе: ты нам пока "АтомЭнерго отдай, а там видно будет. Да и супчик гороховый, опять же, кушайте, кушайте... 7. О деньгах: приходит "новый украинец" к старому пирату и говорит: - Папа, дай денег! А тот ему и отвечает: - Тамбовский волк тебе папа... Об остальном: Запомни, Зеленский, и передай другим, что жопа - это и есть самый пик самостийных, незалежных и демократических идеалов.
2 Показати IP 2 Вересня 2021 16:44
И Шариев от ютуба отключите. И вообще : «Земля наша велика и обильна, а порядка в ней нет. Приходите княжить и владеть нами».
Степан (Крымчанин) Показати IP 2 Вересня 2021 17:32
Сами выбрали. Сами и расхлёбывайте.
Ігор луцький до Степан (Крымчанин) Показати IP 2 Вересня 2021 18:57
Думка вам подібних не цікава.
Реаліст Показати IP 2 Вересня 2021 18:36
Боже, кому потрібна ця дута, нікому не потрібна брехлива пафосність. *Вражаючий*. Чим? Написати багато чого можна, щоб втюхувати піплу - піпл все *схаває*. А насправді ?
Я до Реаліст Показати IP 3 Вересня 2021 05:32
насправді йому інструуції дали на майбутнє..а перед камерами шоу зробили..
волинянин Показати IP 4 Вересня 2021 20:55
Враження несамовитеце це прорив я чуть не зійшов з розуму.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus