USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Розкішні раритетні фото 1960-х років із експедиції Поліссям

29 Серпня 2021 07:00
Чорно-білі фотографії з етнографічних експедицій Волині та Полісся – справжня рідкість. Вони є неоціненним джерелом вивчення історії нашого краю.

Відомо, що територія Волинської області включає Волинь та Полісся, тому світлини з цих регіонів, навіть з інших областей, можуть багато розповісти про традиції та заняття людей, які колись тут проживали.

Цікаву колекцію раніше невідомих фото із експедиції Рівненським Поліссям відшукала відома дослідниця з Рівного Алла Українець.

«Не знаю, коли саме відбулася ця етнографічна експедиція і хто конкретно був її учасником. Жодних документів, окрім фотознімків, про неї не збереглося. Думаю, що вона проводилася в кінці 60-х років ХХ століття», – розповідає дослідниця.

«Відомо, що це була експедиція на Рівненське Полісся, і у ній брали участь співробітники не тільки Рівненського краєзнавчого музею, а й Дубенського, – додає вона. – У підписах до фото можна побачити населені пункти Сарненського та Володимирецького районів».

«Досить цікавими є зображення в традиційному одязі не лише дорослих, а й дітей. Напевно, цьому одягу в 1960-ті роки був не один десяток років. Також читачів однозначно здивує вигляд великої ступи, про яку мешканці міст могли чути хіба в казках. Такі ступи можна побачити на фото з Полісся на території Рівненської та Волинської областей. На одному із фото в інтер’єрі хати бачимо ікони і меблі. Відтак можна уявити, як у таких хатах колись жили поліські сім’ї. Не було там ні техніки, ні інтернету», – підсумовує Алла Українець.

Завдяки таким світлинам можна краще зрозуміти, як колись жили наші предки, як минали їхні дні та чим вони займалися.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО
Жінка біля криниці
Жінка біля криниці
Місцева сільська архітектура
Місцева сільська архітектура
Водяний млин
Водяний млин
Товчуть зерно в ступі
Товчуть зерно в ступі
Жінка в свиті
Жінка в свиті
Спідниця-літник і запаска нині зберігаються в колекції Рівненського краєзнавчого музею, походять із Сарненського р-ну
Спідниця-літник і запаска нині зберігаються в колекції Рівненського краєзнавчого музею, походять із Сарненського р-ну
Жінка в традиційному одязі
Жінка в традиційному одязі
На фото Гаврилюк М. Г. із с. Бишляк (Володимирецький р-н), вбрання нині зберігається в колекції Рівненського краєзнавчого музею
На фото Гаврилюк М. Г. із с. Бишляк (Володимирецький р-н), вбрання нині зберігається в колекції Рівненського краєзнавчого музею
Хлопчики із села Бишляк (Володимирецький р-н, Рівненська обл.)
Хлопчики із села Бишляк (Володимирецький р-н, Рівненська обл.)
Жінка тре льон
Жінка тре льон
Місцева сільська архітектура
Місцева сільська архітектура
Крита очеретом хата
Крита очеретом хата
Інтер’єр хати
Інтер’єр хати
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
спасибо Показати IP 29 Серпня 2021 07:37
очень интересно!
Рауль до спасибо Показати IP 30 Серпня 2021 16:16
уникальная подборка фотографий
ВІКТОР Показати IP 29 Серпня 2021 09:30
Такі фото, то наше дитинство, до щему в душі.
БУХой АЛкаш Показати IP 29 Серпня 2021 10:12
Нищета, что просто ужас
Рауль до БУХой АЛкаш Показати IP 30 Серпня 2021 16:16
так жило большинство на селе
саша Показати IP 29 Серпня 2021 10:26
яка бідність і убогість.захід та інші країнижили так в середньовіччі.
Знавець Показати IP 29 Серпня 2021 10:48
Дуже душевно.
Іра Показати IP 29 Серпня 2021 11:35
І це 60-ті роки... сумно.
Рауль до Іра Показати IP 30 Серпня 2021 16:17
после войны прошло 15 лет- чему удивляться.
Історик Показати IP 29 Серпня 2021 11:36
Без сліз не взглянеш.
Волиняка до Історик Показати IP 29 Серпня 2021 12:00
Достойно виглядали громадяни наддержави, нічого не скажеш. А ,стоп! Вони ще й паспорти на той час не отримали.
Анонім Показати IP 29 Серпня 2021 11:54
бідували люди тоді. і до цих пір бідують
ретро до Анонім Показати IP 29 Серпня 2021 13:25
.Куди не подивишся ....повне зубожіння з автомобільними КОРКАМИ на дорогах
Свідомий Показати IP 29 Серпня 2021 13:48
Побільше таких фото, щоб люди реально бачили стан речей, що існував тоді, і який ривок в розвитку було зроблено за радянської влади. Мої дід та баба були насильно переселені з території, що зараз належить Польщі. Там залишили землю, ліс, сади, обійстя, магазин, млин. Попавши сюди, дуже здивувались низькому добробуту. Ні у кого в хатах не було навіть підлоги. Дід і ще три переселенці побудували всі соціальні обєкти - школу, садочок, медпункт, магазини, їдальню, баню, клуб - нічого цього і в помині не було. Була правда церква. Дід з моїм дядьком зробили туди церковний вівтар, розпяття, рами для ікон, плащаницю. Фактично жодне приміщення в колгоспі чи хата в селі не будувалась без його участі. Маючи далеко за 80 його все ще кликали коли "зводили" хату. Тепер, читаючи коментарі, складається враження, що всі поголовно були панами і їх розкуркулили. Насправді більшість були малоземельні і заледве зводили кінці з кінцями. Через це, більшість людей і повірили тоді радянській владі, яка дала їм механізацію, електрифікацію, газ, транспортне сполучення, доступну освіту і медицину. Звичайно, це мало свою ціну. Але недооцінювати цю сторінку історії теж не варто. Дивлячись на сучасний стан речей, більш ніж впевнений, що якби тоді цього всього не було зроблено, ще зараз безліч сіл були б без електрики, газу і шкіл. Знаю історії, коли цілі масиви новобудов по кілька років не могли підключитись до електрики в силу різних штучно створених причин через жадібність деяких осіб. А влада бездіяла і нічим не допомагала. Більш ніж впевнений, що ці особи ніколи б не повели лінію електропередач на хутір де живе лише кілька бабусь. А тоді це робили.
Лучанин Показати IP 29 Серпня 2021 16:04
Була бідність але люди були добрішими, діти вели себе пристойно, не було джерел розбещеності і пошлості телебачення, інтернету . Кінофільми , музика , пісні проповідували загальнолюдські цінності. Виконавці пісень не були безголосими як зараз і не скакали в трусах на сценах. Пісні були мелодійними , а не те що зараз бурмотіння, завивання, скиглення.
Рауль до Лучанин Показати IP 30 Серпня 2021 16:18
полностью с вами согласен
Рауль до Лучанин Показати IP 30 Серпня 2021 16:51
согласен с вами полностью

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus