USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Розкрадання бюджету ВОДТМО: за три роки на посаді керівник купив квартиру, авто та дві ділянки

13 Листопада 2019 15:15
За три роки на посаді керівника Волинської обласної дитячої територіального медичного об’єднання Сергій Ляшенко значно покращив своє фінансове становище. Щоправда, не за рахунок зарплатні, пише Під прицілом.

Нагадаємо, у попередній частині розслідування йшлося про те, як через підставні фірми ним розкрадаються кошти медзакладу. Та це аж ніяк не весь список його «подвигів».

2016 рік. Депутати обласної ради підтримали проект рішення про звільнення з посади гендиректора Волинського дитячого територіального відділення Григорія Ващиліна. Хоч він написав заяву про те, що йде з посади за власним бажанням, та цьому передував скандал: на Волині заявили, що генеральний директор Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання Григорій Ващилін зумів організувати бізнес на роботі. Йдеться про аптеку «Астрон» біля медзакладу, у яку рекомендують іти пацієнтам.

Згодом активісти показали будинок, в якому він мешкає і поцікавилися, звідки у медика гроші на таке будівництво. Також стало відомо, що Ващилін керував не лише лікарнею, а й благодійним фондом «Фундація захисту життя дитини». До слова, як виявилося згодом, внески до нього добровільно-примусово протягом чотирьох років сплачували всі без винятку працівники медзакладу.

Згодом колектив не міг отримати звіту про те, куди і на які чи, вірніше, чиї потреби була витрачена левова частина коштів.

У результаті – Ващиліна, якого усі називали злодієм, звільнили, а нового очільника обирав колектив таємним голосуванням. Обрали медики керівником ВОДТМО Сергія Ляшенка. Контракт з ним уклали спершу на рік, згодом поновили ще на три роки. На нового керівника покладали великі надії. Проте той, пообіцявши бути чесним і піклуватися про здоров’я маленьких волинян, вирішив подбати про майбутнє власних дітей. І навіть йти далеко не довелося: злодійський досвід попередника став гідним прикладом для наслідування.

Благодійний фонд. Перезагрузка

В 2017 році у ВОДТМО створюють благодійну організацію БФ «Серце в долонях». Після історії з попереднім керівником та підконтрольним йому фондом, в закладі запевняли: планують працювати зовсім по-іншому й матимуть фактично дворівневу систему управління. Але насправді, дворівнева система управління виявилася лише дворівневою системою розкрадання. Адже фактично доступ до установчих документів та печатки є лише у генерального директора ВОДТМО Сергія Ляшенка, який спільно з головою наглядової ради фонду – депутатом облради Олександром Зінчуком, розподіляє кошти, які надходять від пацієнтів, що сплачують за медичні послуги.

Основна мета створеного благодійного фонду – здешевлення лікування та можливість придбання апаратури і транспорту за значно нижчими цінами. Проте, як виявилося, Ляшенко в тандемі з Зінчуком значну частину коштів, які перераховують на банківські рахунки фонду, привласнюють, відображаючи придбання безтоварних господарських операцій та надання послуг, або закупівлю за завищеними цінам медикаментів чи товарно-матеріальних цінностей. Як стало відомо з достовірних джерел, сума привласнених спритниками коштів фонду становить понад 2 мільйони гривень.

Земельні ділянки і автівки

Після призначення керівником ВОДТМО у Сергія Ляшенка з’явилися не нові виклики, а нові витрати. У 2017 році він придбав за готівку земельну ділянку в Рованцях, площею 0,08 га у лучанки Ліщук М. М. У січні 2019 року він оформляє право власності на ділянку на сина – Володимира Ляшенка. 24-річний син керівника ВОДТМО, згідно з документами, проживає в Республіці Польща. І щоб не привертати увагу правоохоронців, на нього також оформляють автомобіль Форд Фієста 2012 року випуску, який привозять щасливому власнику з-за кордону в червні того ж таки 2017 року.

Усі ці події: створення благодійного фонду, під ширмою турботи про дітей, системне розкрадання коштів відбувалося у рік, коли Сергієві Ляшенку продовжили контракт. Увесь цей час протекцію йому забезпечував депутат облради, голова медичної комісії Олександр Зінчук, який є головою наглядової ради БФ «Серце у долонях».

Заробити на лікарні, як вкрасти у дитини цукерку

Вже за рік апетити у Сергія Ляшенка зростають у геометричній прогресії, адже з’явилася нова можливість поскубати бюджет лікарні – тендери. У 2018 році ВОДТМО «провело» тендер на закупівлю оксиметру церебрального. Учасник був усього один – ТОВ «ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ «Н.З. ТЕХНО». Це підприємство і визначили переможцем.

Згідно з оформленими документами, переможець тендеру мав поставити обладнання не пізніше 31 жовтня 2018 року. Загальна вартість товару з ПДВ згідно специфікації склала 1 180 000 гривень (в тому числі ПДВ – 77 196, 26 гривень). Але в ці терміни постачальник не вклався. Лікарня тричі продовжувала термін поставки товару. Врешті, обладнання мали привезти до 30 червня 2019 року.

Від моменту оголошення переможця тендеру і до закінчення терміну дії договору, ТОВ «ТПК «Н.З. ТЕХНО» імпортувало з Австрії (NZ Techno Handels GmbH) дві одиниці моніторингової системи оксиметрії моделі Х-100М. Згідно з вантажно-митними деклараціями, загальна сума митної вартості склала 798 739,11 гривень за дві (!!!) одиниці товару без врахування митних платежів та ПДВ. Тобто один такий прилад фірма купила за 399 369, 56 гривень без врахування митних платежів та ПДВ, а продала волинській лікарні втридорога за майже 1,2 мільйона гривень.

Красиво жити не заборониш. За зарплату медика?

А поки лікарня купувала за завищеними цінами обладнання, статки керівника ВОДТМО та членів його родини значно покращилися. Щоправда, він не поспішає це відображати в своїх деклараціях.

Впродовж 2018-2019 років він активно будує новенький житловий будинок. Тепер же будинок та прибудинкова територія готові для використання. Але жодних дозвільних документів для початку будівництва Сергій Ляшенко не отримував та не звертався до відповідних установ.

В деклараціях про доходи ані за 2017, ані за 2018 роки немає жодних відомостей про придбання земельної ділянки та незавершене будівництво.

Але й це не все. Поки будувалася хатина під Луцьком, в липні 2018 року Сергій Ляшенко придбав для доньки Олесі земельну ділянку поблизу Хрінницького водосховища для «будівництва будинку для відпочинку». В документах про продаж землі вартість однієї сотки значно занизили, вказавши 500 доларів замість оціночної вартості 750.

Як стверджують наближені до нашого героя особи, того ж таки місяця Сергій Васильович, якого багато волинян знає в обличчя, купує у місцевих валютників 15 тисяч доларів США.

Новобудова, відпочинковий будинок на березі, авто для сина, земельні ділянки – це не повний список покупок, які зробив Сергій Ляшенко, перебуваючи на посаді очільника медичного закладу. Як вдалося з’ясувати, у 2017 році керівник ВОДТМО придбав для себе ще й квартиру в Луцьку на вулиці Зацепи, де проводить ремонтні роботи.

Про корупційні зв’язки Сергія Ляшенка у правоохоронних структурах, відкати з бізнесменів та хто з відомих в області осіб його покриває зараз – читайте у наступних розслідуваннях.

Далі буде...

Віталій Іщук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Ірчик Показати IP 13 Листопада 2019 16:03
І що ?? Посварять пальчико ай- ай поганий хлопчик, вліплять догану, в кращому випадку заільнять , а тоді справа закриється , як зазвичай в нашій державі, прицйде інший пройдисвіт на «хлібне» місце. Це реаліі Уураіни. В нас за таке не саджають, то якби він мішок картоплі вкрав, то да - отримав би по повній, а так ....
Лучанин Показати IP 13 Листопада 2019 17:29
А ну - но назвіть фамілію того, хто рекомендував його на ту посаду ?
ОДА до Лучанин Показати IP 25 Листопада 2019 08:51
Зінчук Олександр
Анонім Показати IP 13 Листопада 2019 18:53
шакал паршивий. дітей грабує
Лучанка Показати IP 13 Листопада 2019 19:57
На посаду його обрав більшістю тисячний колектив лікарні, після 22років роботи в ній! Шакала паршивого люди б не обрали!
Лучанин Показати IP 13 Листопада 2019 20:07
Чого не займаються їм правоохоронні органи. Вирок з конфіскацією
Отакої... Показати IP 13 Листопада 2019 21:16
Ще харю нехилу надбав...посадити поки не схудне.
Володимир Показати IP 13 Листопада 2019 23:00
Про Олександра Зінчука ми ще побачимо багато цікавих кримінальних моментів при бажанні правоохоронних органів, пацієнтів та небайдужих громадян області. В багатьох "темних" справах він замішаний. Не одне питання він лобіював та прикривав, як депутат обласної ради.
Лучанка Показати IP 13 Листопада 2019 23:02
Лучанину.Як би хоч один факт із статті був правдою, то давно би правоохоронці займалися....а так дескредетують людину наклепами, мабудь дуже він комусь заважає...
Анонім Показати IP 14 Листопада 2019 00:37
Мені теж здалось, що якось не переконливо. Я розумію, що навряд людина на такій посаді буде працювати за голий оклад (скільки він там), але обсяг "розкрадання" якийсь не український, нема нашого розмаху. Ще пошукайте, або не там шукаєте...
Анонім Показати IP 14 Листопада 2019 00:41
До речі, митна вартість обладнання часто навмисне занижується, щоб не платити багато податків. І форд фієста 2012 року - якось скромненько, може син і сам зміг купити такий
Незалежний Показати IP 14 Листопада 2019 09:50
Не стаття, а суцільний сатанізм. Бажаю гарного усім присутнім
Вася Показати IP 14 Листопада 2019 10:09
Соплі, слянява і воплі 2
Лучанин Показати IP 14 Листопада 2019 15:13
Але де факти, докази? стаття - крик бабусі під підїздом
Ніхто не взнає Показати IP 16 Листопада 2019 17:39
А фати, факти де саме власного збагачення? Після розслідувань Бігуса стаття на рівні шоу екстрасенсів. Людина до керівної посади мала бізнес, рухоме і нерухоме майно. Зараз невідомо що з інфляцією буде. Придбав майна. Це злочин? За період керівництва Ляшенка зроблено кап. ремонт приймального, куплено значну кількість апаратури в реанімацію, хірургію, лабораторію, знищена монополія втридорогих аптек і харчевні ващиліна, покращено психо-емоційний мікроклімат в колективі лікарні. Пригадайте історію з вікнами для дітей в Дачному, коли щоб не втратити державні кошти після нового року, Керівник пішов на махінацію для блага установи. Не в образу сказано, шановні журналісти, пишіть про справжніх корупціонерів, а не займайтесь заказухами.
Порада Показати IP 26 Листопада 2019 14:08
Потрібно заборонити благодійні внески в лікарнях бо вони зовсім не "благодійні". Всі говорять про якусь реформу, обіцяли що за елементарні послуги (УЗД, МРТ...) платити не потрібно а що є насправді? Як платили благодійні внески так і платять.
З Показати IP 27 Листопада 2019 07:15
А чого ви соплі жуете? Взяли,закрили,відбили почки,вибили всю правду,забрати все у всіеї родини,навіть у двоюродної бабусі,і на етап на років так 12,треба діяти жостко і швидко,а не сирість розводити!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus