USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

СБУ знешкодила 35 ботоферм та ініціює посилення відповідальності за кібербрехню

7 Вересня 2022 17:04
З початку 2022 року кіберфахівці Служби безпеки України знешкодили 35 ботоферм.

Про це начальник управління Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк заявив в ефірі національного телемарафону, повідомили у відомстві.

«З початку роки ми припинили функціонування вже 35 ботоферм. Тобто департамент кібербезпеки системно протидіє інформаційній агресії російської федерації, не допускаючи розхитування суспільно-політичної ситуації в нашій державі», – підкреслив він.

Тільки за останні кілька днів викрито ботоферми на Київщині, Одещині та у столиці, які серед іншого дискредитували українських захисників, поширювали панічні настрої та розганяли російські наративи.

За словами Іллі Вітюка, ботоферми зазвичай створюються як шахрайський інструмент масштабування інформаційного впливу на певні аудиторії.

Читати ще: В Україні ліквідували мільйонну ботоферму партії Порошенка, – УП

В СБУ наголошують, що відповідальність за такий злочин має бути посилена. Адже на сьогоднішні день створення ботоферми класифікується, як несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних мереж (ст. 361 Кримінального кодексу України) і карається штрафом або ж позбавленням волі від 2 до 6 років максимум.

Водночас, чимало ботоферм працюють на російські спецслужби. А отже, кваліфікувати такі дії вже варто як пособництво державі-агресору чи й державну зраду, що тягне за собою значно вищий рівень відповідальності.

«Наші спеціалісти напрацьовують відповідні ініціативи та зміни до законодавства. Ми вважаємо, що необхідно виділити питання кваліфікації дій – зокрема створення та функціонування бото- і тролеферм – в окремий склад злочину, з огляду на його суспільну небезпеку, особливо у воєнний час», – зазначив Ілля Вітюк.

Читати ще: Ботоферми Порошенка працювали на уповільнення постачання зброї Україні, – Арестович

Він нагадав, що кібервійна для України розпочалася ще у 2014 році, і рф використовує в ній різноманітні інструменти впливу.

Наприклад, нещодавно викрита СБУ мільйонна ботоферма, організована політтехнологом-громадянином рф, який переїхав в Україну, використовувалася не лише окремими політичними силами в нашій державі, а й російськими спецслужбами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Z Показати IP 7 Вересня 2022 23:23
Розiгнали генштаб зсу чи що???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus