USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Ще плюс 20%. Як наступного дня після підписання меморандуму з тарифів «Нафтогаз» підвищив цінник на газ

11 Лютого 2021 19:11
Буквально наступного дня після підписання меморандуму про непідвищення тарифів на комуналку до кінця нинішнього опалювального сезону «Нафтогаз» підвищив цінник на газ для комунальників, пише Страна.

10 лютого НАК назвав тариф ПСО для виробників тепла для населення – 7,33 грн за куб без ПДВ і витрат на транспортування. Тобто з усіма податками та доставкою газ обійдеться комунальникам близько 10-11 грн за куб. Тоді як ціна для населення – 6,99 грн за куб з ПДВ, але без доставки. Якщо вважати максимальний тариф на транспортування (2,15 грн за куб), то газ людям обійдеться в 9,14 грн за куб, мало хто заплатить дешевше. Причому чимало газовиків пустили цінник для населення заднім числом – вже з 1 січня.

Тобто склалася парадоксальна ситуація, коли ціна за ПСО помітно вища, ніж тариф на газ для населення.

Самі комунальники кажуть, що не потягнуть нові цінники на газ навіть з урахуванням компенсацій, що їх обіцяє влада.

«У нас в тарифі на опалення закладений газ по 8,55 грн за куб. А газ доведеться купувати більш як по 10 грн. При цьому зросли зарплати і витрати на утримання мереж. Як жити до осені й дочекатися обіцяних компенсації… Та й чи будуть вони?» – нарікають в регіональних теплоенерго.

І кажуть, що будуть змушені закласти збитки в тарифи на наступний опалювальний сезон.

«Страна» з’ясовувала, чому тарифи почали рости відразу ж, як тільки їх пообіцяли «не підвищувати».

Спеціальний цінник «Нафтогазу»

Ми вже писали про меморандум, який 9 лютого підписали в Кабміні представники уряду, Офісу президента, НКРЕ, місцевого самоврядування.

Він містить кілька пунктів. Зокрема сторони зобов'язалися не підвищувати тарифи на опалення і гарячу воду, компенсувати з державного бюджету різницю в цінах на газ для теплокомуненерго (між тією, що закладена в тариф і ринковою), не перекладати витрати на газ на місцеві бюджети тощо. До 1 травня мають бути визначені джерела погашення боргів, а до 1 жовтня з комунальниками мають розрахуватися. «Нафтогаз», своєю чергою, дасть їм відстрочку за різницею в тарифах.

Комунальники досить обережно поставилися до обіцянок «все компенсувати».

А буквально наступного дня після підписання меморандуму, 10 лютого, «Нафтогаз» виставив новий цінник за ПСО – 7,33 грн за куб.

Це ціна для комунальників за січень. Варто відзначити, що НАК тримав інтригу майже два тижні. За законодавством, він мав оприлюднити ціну ПСО за минулий місяць в кінці січня. Але тариф з'явився тільки 10 лютого, якраз після підписання меморандуму.

Читати ще: Газова петля. Як у меморандумі з тарифів хочуть повісити величезні борги за газ на місцеві бюджети й людей

Очевидно, що «Нафтогаз» узяв паузу, щоб не зіпсувати урочистий момент, адже обіцяти людям, що тарифи не підвищаться після їх підвищення для виробників тепла було б, як мінімум, дивно.

До речі, самі комунальники прогнозували зростання цін. «За інсайдерською інформацією, ціна на січень буде близько 10 тисяч за тисячу кубів, а на лютий ще плюс 14%», – сказали нам в одному з регіональних теплокомуненерго.

І, як видно, їхні побоювання підтвердилися. Як і підозри, що всю цю схему з тарифами затіяли не так для людей, як для «Нафтогазу».

Адже, якби НАК продавав комунальникам газ по 6,99 грн, як для населення, то не довелося б платити жодних компенсацій «за різницею в тарифах». Але цінник для тепловиків чомусь виявився вищим. А це дозволить НАКу вигідно продати «зайвий» газ (а в сховищах його ще більш як 20 млрд кубів) фактично за бюджетний рахунок (компенсації з бюджету перерахують комунальним підприємствам, а вони заплатять «Нафтогазу»).

Доведеться платити

Але, як зазначає аналітик Інституту стратегічних досліджень Юрій Корольчук, уже в наступному сезоні ТКЕ будуть змушені різко підвищити тарифи, заклавши в них втрати, які отримують у цьому сезоні.

Також він вважає, що місцева влада, всупереч обіцянкам Кабміну «не запускати руку в місцеві бюджети», не обійдеться без витрат. Адже борги за газ комунальники накопичують уже зараз, а компенсації будуть незрозуміло коли.

«Літо у нас, судячи з усього, буде веселе. Навесні з закінченням опалювального сезону перестануть надходити платежі від населення. Люди не платять за тепло після того, як вимкнуть батареї, навіть якщо є борги. А вони є – у нас плюс 50 млн з початку сезону. З чого ремонтувати мережі й платити зарплати – незрозуміло», – зазначає джерело в регіональному теплоенерго.

Тобто щоб провести підготовку до наступного опалювального сезону, місцева влада буде змушена субсидіювати комунальників з міських бюджетів. Ну або свідомо провалити наступний опалювальний сезон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
скептик Показати IP 11 Лютого 2021 20:13
на печерських пагорбах розрозробили хитрож"""й механізм як заставити місцеві бюджети розрахуватись за космічні тарифи злодійської монопольки НАФТОГАЗ УКРАЇНИ.
Анонім Показати IP 11 Лютого 2021 22:13
Кто проголосует за Юрия Витренко на пост вице-премьера или министра энергетики, тот станет сразу «врагом народа» и будет нести личную ответственность за тарифный геноцид, который устроит Витренко по отношению к украинцам. Человек, который на закрытых кулуарных переговорах уже говорит, что будет тарифы поднимать на ГАЗ на 150%, отопление – 200%, электроэнергию на – 200%. Да этого человека не то, что нельзя пускать в Кабмин, его надо гнать из украинской политики, как человека, который хочет устроить тарифный геноцид.
Таємний друг до Анонім Показати IP 12 Лютого 2021 08:17
Вона просто зіц-председатель Фуксія, вона нічого не "рішає", просто тєло для підпису документів і для "отвода глаз". Керують нею в темну люди з Охфісу Харанта.
Анонім до Таємний друг Показати IP 12 Лютого 2021 11:01
керують з-за бугра що скажуть те й роблять..продалися
Анонім Показати IP 12 Лютого 2021 10:27
цю зиму дали пережити а на слідуючу тримайтеся людки. останню шкуру знімуть. ну.. по європейськи..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus