USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Луцьктеплу» розпломбували всі котельні

19 Жовтня 2021 12:55
Усі котельні, які мали забезпечувати подачею тепла домівки лучан, розпломбовані, а «Волиньгазу» підприємство сплачує кошти як і за фактичні нарахування, так і гасить борги попередніх періодів.

Про це у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини повідомив директор підприємства Іван Скорупський.

Так, під час розширеної обласної наради щодо початку опалювального сезону, керівник «Волиньгазу» Мирослав Коротя повідомив, що підприємства теплокомуненерго боргують 29,4 мільйона гривень за доставку газу. Найбільший боржник, з його слів, – ДКП «Луцьктепло». Тож для того, щоб опалювальний сезон розпочався вчасно, підприємство має оплатити ці борги.

«Станом на 4 жовтня заборгованість ДКП «Луцьктепло» становила 27,2 мільйона гривень. Це блокує діяльність «Волиньгазу», не дозволяє виконувати роботи з модернізації мереж», – зазначив він.

Натомість уже 18 жовтня директор ДКП «Луцьктепло» повідомив: з оператором газотранспортної системи поступово розраховуються і питання не стоїть так гостро. Адже частина заявленого боргу – поточний платіж.

«Ми знайшли порозуміння з «Волиньгазом». У минулому місяці ми оплатили 15 мільйонів за послуги з розподілу газу. До слова, місячне нарахування складає 10 мільйонів, тому 5 мільйонів пішло на погашення боргу минулих періодів. І в цьому місяці є договірні зобов’язання, які підприємство виконає і також погасить частково заборгованість. Є порозуміння, що своєю чергою дозволило розпломбувати всі котельні і підготувати їх до зими», – запевнив Скорупський.

Що ж до ситуації з Нафтогазом, то там гірше, адже є борги минулих років у розмірі 320 мільйонів і ще 55 мільйонів – штрафи й пені. Натомість за газ на цей опалювальний період підприємство мусить розраховуватися вчасно й так і робить.

«Є договірні відносини з «Нафтогаз Трейдинг», які «Луцьктепло» виконує, бо договором передбачено виключно стовідсотковий розрахунок і ми зараз ці умови виконуємо. Інакше ми могли б опинитися на ринку, а на ринку сьогодні ціни на газ захмарні. Тому для населення маємо ціну 7420 гривень за тисячу кубометрів газу і маємо виконувати зобов’язання відповідно до умов договору», – пояснює очільник «Луцьктепла».

Читати ще: Замість 8 грн – 37: газ подорожчав і бюджетним закладам Волині не вистачає 400 млн

Нагадаємо, ціни на блакитне паливо цієї осені б’ють всі рекорди на світовому ринку. Ціна за тисячу кубометрів газу підскочила до позначки понад тисячу доларів. Відповідно, дорожчає й газ в Україні. І якщо для населення поки що ціна в межах 7,9 гривень, то деяким бюджетним закладам пропонують постачальники придбати газ за понад 37 гривень за один кубічний метр газу.

30 вересня Кабінет Міністрів, НАК «Нафтогаз України», Асоціація міст України і Палата місцевих влад Конгресу підписали Меморандум, згідно з яким до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду не зростатимуть. Так, ціна газу має становити 7,4 гривні за 1 кубічний метр для населення та 13,6 гривні за 1 кубічний метр для бюджетних установ.

Зокрема, в основі меморандуму є домовленість про те, що місцева влада не буде підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду в цьому опалювальному сезоні порівняно із попереднім.

Проте постачальники газу переконують, що жодного механізму зниження ціни немає, а якщо вони самостійно це робитимуть – отримуватимуть колосальні збитки.

У деяких містах заявили про введення надзвичайного стану, оскільки виникла загроза припинення роботи органів виконавчої влади, закладів освіти, культури, охорони здоров'я та соціальної сфери через відсутність постачання газу бюджетним установам в опалювальний сезон 2021/22 рр.

Проте у Волинській ОДА напередодні старту опалювального сезону переконували, що загрози зриву опалювального сезону для обласних бюджетних закладів на Волині немає.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus