USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Що буде із заощадженнями українців, якщо банки стануть неплатоспроможними

20 Травня 2022 12:37
Якщо на тлі повномасштабного військового вторгнення Росії на територію України банк буде визнаний неплатоспроможним, його вкладники фізичні особи отримають свої кошти в повному обсязі.

Про це в колонці для НВ Бізнес повідомила директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут, передає УНІАН.

«У період кризової турбулентності громадяни найбільше потребують відчуття впевненості. І саме цю впевненість вкладникам банків має дати ініціатива президента про введення 100% відшкодування за вкладами на період дії воєнного стану і трьох місяців після його припинення або скасування. Відповідні зміни вже внесені в законодавство і набули чинності з 13 квітня 2022 року», – зазначила Рекрут.

Вона також підкреслила, що це дуже непростий і безпрецедентний для нашої держави захід.

«У разі якщо сьогодні банк буде визнаний неплатоспроможним, його вкладники фізичні особи отримають свої кошти в повному обсязі. Це дуже непростий і безпрецедентний для нашої держави захід, який, між тим, неодноразово використовувався у світовій практиці», – зазначила Рекрут.

Читати ще: Що буде з цінами в Україні. Прогноз Нацбанку

Вона також нагадала, що цей захід був застосований під час глобальної кредитної кризи.

«Цей захід був застосований під час глобальної кредитної кризи 2008 року в Ірландії, Данії, Ісландії та Німеччині. Протягом кризового періоду (у деяких країнах – до 24 місяців) гарантувалося повернення 100% суми депозитів фізосіб. По завершенню кризи країни поверталися до своїх гарантованих обмежень. До речі, цей принцип закладений і в нашому законодавстві – через три місяці після припинення або скасування воєнного стану гарантована сума за вкладами складе 600 тис. грн», – зазначила Рекрут.

Нагадаємо, Національний банк з початку повномасштабного вторгнення купив у Міністерства фінансів військових облігацій на 100 млрд грн для фінансування видатків державного бюджету.

Як ми писали, Нацбанк запровадив обмеження для відтоку коштів з валютних рахунків. Фізичні особи матимуть змогу купувати активи, які безпосередньо конвертуються (обмінюються) на грошові кошти. Ліміт на такі операції становить 100 тис. грн на місяць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus