USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Що буде зі сміттєвим полігоном поблизу Луцька

28 Січня 2021 19:53
Сміттєвий полігон у селі Брище, біля Луцька, – переповнений.

Рекультивація частково дозволить розв’язувати проблему з вивезенням сміття, – каже заступник начальника Держекоінспекції Волині Олександр Ткачук, повідомляє Суспільне Волині.

Екологи дали припис Луцькраді, щоб шукали нову ділянку для вивезення побутових відходів і провели рекультивацію старого сміттєзвалища.

Полігон у Брищі розрахований на мільйон 130 тисяч метрів кубічних сміття. Зараз, каже заступник начальника Держекоінспекції області Олександр Ткачук, на сміттєзвалищі 3 мільйони 370 тисяч метрів кубічних сміття.
Щомісяця на полігон комунальники вивозять 24 тонни пластикових пляшок та 948 тонн змішаного сміття, – каже виконувач обов’язків директора КП «Луцькспецкомунтранс» Володимир Марценюк.

«Найбільша проблема Брище, – каже еколог Василь Іванців, – близькість до населеного пункту. У селі неприємний запах, легке сміття вітер роздуває та заносить у Брище. Друга проблема – це фільтрат. Він потрапляє у ґрунтові води, використовувати ці води без очищення та без додаткових затрат люди не можуть, тому що вони забруднені».
«Для Брища полігон – катастрофа», – каже місцевий житель Всеволод. З його слів, сморід, пил, нечиста вода дошкуляють жителям декількох навколишніх сіл.

Директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Микола Осіюк вважає, що час для розв’язання проблеми у Брищі ще є до кінця 2021 року. Саме до того часу діє паспорт твердих побутових відходів у Брищі.

«Ми ще маємо можливість як мінімум до кінця 2021 року досипати, вирівнювати, трамбувати. Тобто максимальної відмітки ми ще не досягли. Ми над цим працюємо», – каже директор ЖКГ обласного центру. Луцька міська рада робитиме рекультивацію старого сміттєвого полігону у селі Брище. Процес триватиме 3-4 роки. На сьогодні оголошений тендер.
Процедура рекультивації передбачає вирівнювання старого тіла полігону. Тобто насипання певної гірки зі старим спресованим сміттям, пересипка і насадження зелених насаджень, також облаштування системи очищення фільтрату, який може утворюватися.

Через суд екологічна інспекція може призупинити вивіз сміття з Луцької громади на полігон у селі Брище. Екологи кажуть: окрім Брищенського звалища, ще 11 сміттєвих полігонів на Волині – переповнені.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Міщанка Показати IP 29 Січня 2021 08:30
А чого сортувальна лінія стоїть під снігом? і не працює? невже не можна було хоч чимось загородити, дати освітлення і хай би працювала?
турбо режим до Міщанка Показати IP 29 Січня 2021 10:20
а какая разніца.
старожил Показати IP 29 Січня 2021 12:48
Загадили місто з усіх сторін своми відходами.З однієї сторони поруч з вулицею Селищною міста- тисячами кубометрів ілу з очисних споруд, а це більш як два гектари сільськогосподарських угідь , паїв ,які перебувають в оренді,а поруч заплава річки Стир, в яку з очисних потрапляє "очищена"вода і має такий специфічний запах, від якої гине риба.ІЛ з карт"вигрузили поруч з картамиі прийде весна фільтрат піде у підземні води і запах в повітря,яке вдихають не тільки жителі села ,що поруч,а в радіусі десь кілометрів пять,в тому числі і лучани. А в Брищі по своєму катаклізми. Скільки років памятаю то исе пишуть і повідомляють стільки то мільйонів виділено на модернізацію полігону ,а ще більше на модернізацію очисних споруд,а віз і нині там ... На цукровому напрямку -смердить.На Жидичинському напрямку -ВОНЬ.На ковелькому напрямку Брище терпить від фільтратутвердих побутових відходів.А мільйони десь осіли,а де ????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus