USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

«Що можемо – те робимо». На «Луцькводоканалі» плетуть сітки «брудний сніг» на передову

31 Грудня 2023 20:44
681 сітка для військових – стільки сплели працівниці Луцького водоканалу майже за пів року. Зараз, кажуть волонтерки, основний акцент – на світлих. Їх ще називають «брудний сніг». Ці сітки розлітаються всюди: і на Херсонський напрямок, і на Запорізький.

Де беруть кошти волонтерки на сировину та коли встигають плести – у сюжеті 12 Каналу.

Пані Світлана та її колеги вже близько пів року активно плетуть маскувальні сітки для військових на передову. Гуртуються волонтерки там, де й працюють – у приміщенні Луцькводоканалу.

«Так хоч, може, збереже життя військовим, так ми внесемо маленьку частинку в це. Що можемо – те робимо», – каже лучанка.

Працюють щодня в позаробочий час: чи то під час обідньої перерви, чи то після роботи, чи то у вихідні або під час відпустки.
Читати ще: Усі можуть долучитися: у луцькому ЦНАПі плетуть маскувальні сітки

Волонтерки мають свої непорушні правила, головне з яких – позитивні думки при плетінні.

«Знаєте, це, може, така ніби як антистресова терапія. Не можна плести сітку з поганими думками. Завжди, коли ти приходиш і плетеш, то рахуєш, що ти повинен допомогти, зберегти. Враховуючи те, що ми мами, берегині, то, відповідно, ми хлопців хочемо зберегти», – каже заступниця директора з фінансів та управління персоналом Ольга Шевчук.

Про маскувальні сітки волонтерки знають уже багато і зараз основний акцент на світлих – їх називають «брудний сніг». Плетуть і коричневі – їх просять захисники, які воюють на Херсонському та Запорізькому напрямках.

«Наші сітки є на всіх напрямках. Вони є і на Донецькому, Херсонському, Запорізькому, і на Харківському. У нас на підприємстві працюють хлопці, які волонтерять. Раз у місяць вони їздять у гарячі точки – Куп’янський, Лиманський напрямки. І от ми своєю працею передаємо хлопцям такі подарунки», – каже Ольга Шевчук.

Читати ще: Плетуть сітки і «кікімори»: волонтерам у Луцьку не вистачає рук

Хлопці з фронту також присилають подарунки – то тубуси зі снарядів, а буває, що й прапори з підписами.

Волонтерки зауважують: усе їм дуже дороге, але краще за будь-який гостинець – звістка, що у хлопців на передовій все добре.

У Луцькому водоканалі сітки плетуть від липня, за майже пів року виготовили 681.

«Я завжди кажу: якщо наша сітка врятувала хоча б одне життя – то воно того варте», – наголошує заступниця директора з фінансів та управління персоналом Ольга Шевчук.

Плетуть сітки спеціальним орнаментом та з особливої тканини, яку замовляють у Львові. Один рулон такої тканини коштує майже 6 тисяч гривень, а необхідне купляють працівники своїм коштом. Візерунок же для сіток запозичили у колег із Боратина.

«Це є системний орнамент, і ми порахували, що якщо плести хаотично, то йде більше тканини, ніж такою системою. Враховуючи, що у нас плете близько 30 людей, які вміють, то ми перенавчили всіх плести таким системним орнаментом», – розповідає пані Ольга.

Одну сітку розміром 5 на 2,5 метра виготовляють за обідню перерву. Загалом на кожному із чотирьох об’єктів Луцькводоканалу волонтерки створюють у свій обідній час чотири сітки. Проте якщо є замовлення з передової – то можуть сплести й усі 10.

Зі слів Ольги Шевчук, будь-які запити, що приходять, волонтерки намагаються виконати якнайшвидше, щоб передати хлопцям і вони їм ще згодилися.

Читати ще: Сітки волинських браконьєрів допомагають військовим на фронті

Стандартна сітка має розміри 5 на 7 метрів, проте плели волонтерки й менші, які використовують для окопів.

Як розповідають працівниці водоканалу, чим тугіше натягнута основа, тим зручніше працювати та швидше плести.

Відправляють сітки безпосередньо військовим – це 19 колег з водоканалу, які захищають Україну на фронті, а також рідні та близькі працівників підприємства.

Як наголошують волонтерки, сітка – це дуже важливо, бо вона може зберегти життя військовим. А треба їх чимало.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus