USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Що принесе екстрадиція Фірташа в США

17 Липня 2019 11:03
Австрія офіційно дозволила екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа в США, поставивши крапку в п’ятирічних судових розглядах, пише Trust.ua.

Олігарх ризикує повторити безрадісний шлях колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка, якого суд Сан-Франциско в 2006 році засудив до 97 місяців тюремного ув’язнення за відмивання грошей.

У США Фірташу загрожує 50 років ув’язнення під вартою і конфіскація всіх активів.

Тим часом головний комерційний директор компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook проаналізував питання видачі Сполученим Штатам Америки українського олігарха Дмитра Фірташа.

"З 2014 року, коли я став одним з керівників Нафтогазу, у мене було чітке усвідомлення, що у нас є два основних опоненти – Газпром і група Фірташа. Газпром перервав поставки газу в Україну, пред’явив нам багатомільярдні борги, і подав на нас до міжнародного арбітражу.

Вся країна була не здатна виконати вимоги Газпрому, і вони думали, що у нас не було іншого виходу як здатися. Але ми такий вихід знайшли. Ми забезпечили альтернативні поставки газу і відбили всі претензії щодо боргів, тепер Газпром винен нам. Фірташ зі своєю групою атакував нас зсередини України. Хоча, міг би допомогти в протистоянні з Газпромом і в створенні ефективного ринку газу в Україні. Це була нерівна боротьба – у нас немає своїх телеканалів, депутатів, чиновників, суддів, регуляторів. У цій боротьбі у нас теж були успіхи.

Була ліквідована масштабна корупція і «схеми». Ми не дали зруйнувати і нашу позицію в протистоянні з Газпромом. Але багато чого ще не вдалося зробити. Борьба на різних рівнях виявлялася в спробі залишити контроль групи Фірташа над державними компаніями та державними інститутами, блокуванні прозорих європейських правил або їх спотворення на догоду групі Фірташа, поширенню дезінформації тощо.

Також ця цілком реальна боротьба використовувалася як виправдання бездіяльності і провалів у внутрішніх реформах. Тепер Фірташа повинні екстрадувати в США. Подивимося, які зміни це принесе.., – написав Вітренко.

В Україні бізнесменові належать чотири хімічних заводи, що випускають мінеральні добрива, половина Запорізького титано-магнієвого комбінату, порт Ніка-тера, мережа з 19 облгазів, тепличне господарство в Тернопільській області, майже половина акцій телеканалу Інтер і безліч інших активів.

Все це Фірташ ризикує втратити в разі визнання провини в США. Цей процес обіцяє бути одним з найдорожчих в історії українського бізнесу.

Незважаючи на те, що міністр юстиції Австрії Клеменс Яблонер схвалив рішення Верховного суду про екстрадицію, Фірташ може залишитися в Австрії.

Прес-секретар Яблонера заявила у вівторок виданню «Ö1-Morgenjournal», що міністр юстиції дав згоду на екстрадицію Фірташа в США, і про це рішення адвокат Фірташа Дітер Бормодофер був проінформований ще в понеділок.

При цьому, негайна екстрадиція Фірташа не відбудеться. Причиною цьому послужив запит захисту про повторний розгляд справи, у відповідь на який окружний суддя у кримінальних справах Відня ухвалив рішення про призупинення видачі.

21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня визнав допустимою екстрадицію Фірташа в США. Бізнесмен оскаржив це рішення у Верховному суді Австрії.

У грудні 2017 року Верховний суд Австрії призупинив розгляд справи до тих пір, поки суд Європейського союзу не винесе попереднє рішення про можливість застосування Хартії ЄС з прав людини до апеляції проти екстрадиції Фірташа.

24 жовтня 2018 року суд Європейського союзу ухвалив рішення, що розгляд справи українського бізнесмена в Австрії не суперечить європейському законодавству. Рішення про екстрадицію повинен приймати федеральний міністр юстиції.

25 червня 2019 року Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа в США.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus