USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Що таке четверта хвиля мобілізації, коли вона може початися і кого заберуть на службу

11 Грудня 2022 15:16
З початком повномасштабної війни Верховна Рада затвердила указ Президента України про загальну мобілізацію. Вона проходить у чотири основні хвилі або черги, під час яких до війська призивають різні категорії громадян.

Нині в країні триває вже третя хвиля мобілізації. OBOZREVATEL розповідає, що передбачає четверта, коли вона може розпочатися й кого під час неї заберуть на військову службу.

Хвилі мобілізації в Україні

Під час першої хвилі в Україні призивали оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід і відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО або бійці ООС.

Друга хвиля забрала до війська колишніх військовослужбовців, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом і не потрапили до першої черги мобілізації під час воєнного стану.

Третя хвиля – це мобілізаційний резерв, тобто офіцери запасу та військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри університетів.

А четверта хвиля передбачає призов так званого громадського резерву: мобілізовуватимуть усіх громадяни України, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень для військової служби.

15 березня в Україні офіційно стартувала друга хвиля мобілізації. 15 серпня Верховна Рада проголосувала за продовження загальної мобілізації на 90 днів – до 21 листопада 2022-го. А 16 листопада в Україні ще на 90 днів продовжили дію воєнного стану й загальної мобілізації – до 19 лютого 2023 року.

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов ще наприкінці жовтня заявив, що в Україні відсутні проблеми з мобілізацією, питання щодо збільшення кількості мобілізованих регулярно розглядається на засіданні Ставки верховного головнокомандувача. За його словами, «мобілізація йде за планом», і нині триває її третя хвиля.

Що таке четверта хвиля мобілізації для України?

Така черга мобілізації виникає з метою доукомплектування війська, зазначив адвокат Іван Ліберман у коментарі «Фактам ICTV».

«Коли з’ясовується, що військо має недокомплект, оголошується четверта хвиля мобілізації. Проте це не означає, що будуть набирати просто людей із вулиці. Наприклад, артилеристам потрібні навідники, тому призиватимуть тих, хто добре розуміється у географії чи топографії», – пояснив він.

За словами експерта, коли в армії розуміють, що їм не вистачає людей певних професій, вони будуть призивати лише тих, хто зможе задовольнити цей недокомплект. Закон дає право «відбирати лише тих, у кому є потреба, а не просто набрати кількість».

Ліберман додав, що нині в Україні немає проблем із кількістю військових та охочих, які прагнуть воювати.

«В Україні є багато тих, хто готовий йти воювати за контрактом, але коефіцієнт корисної дії від них може бути невеликий. В кількісному аспекті – добре, що такі є, а от щодо їхніх професійних здібностей, то треба буде витратити багато часу для підготовки тих, чиї підрозділи потрібно укомплектувати. Якщо ж оголошується четверта хвиля мобілізації, то держава відбирає саме тих і саме стільки, хто за своїм родом діяльності та колишнім досвідом має навички саме в тих спеціалізаціях, в яких є недоукомплектування», – заявив він.

Він додав, що під час четвертої хвилі мобілізації не набиратимуть багато людей, наприклад, у підрозділи десанту, адже їх вистачає.

«Якщо у підрозділах танкістів буде не вистачати людей, то призиватимуть комбайнерів, трактористів, механіків. Це люди, які вміють керувати великим транспортом, тому їх буде легше навчити керувати танком, ніж комп’ютерника чи вчителя. От і весь сенс четвертої хвилі мобілізації», – підкреслив Ліберман.

За словами адвоката, введення четвертої хвилі мобілізації офіційно надає повне право спочатку вибрати тих, хто потрібен, потім кількість людей і останнє – вибирати між добровольцями та призовниками.

Продовження мобілізації ще не означає перехід до четвертої хвилі. Комплектування військових в Україні відбувається за спеціальностями, які необхідні на фронті. Але очевидно, що цей процес триватиме й у 2023.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Ууу Показати IP 11 Грудня 2022 16:44
Ну да, нікого з вулиці не забирали і от знову не планують це робити
Люлік до Ууу Показати IP 17 Грудня 2023 11:30
Так що там ...привет із 23 вже Гребуть чудово з вулиць, барів,домівок
ОДІН. Показати IP 11 Грудня 2022 16:52
Усіх хто ще копитами шевелить.
Генрі Форд до ОДІН. Показати IP 14 Грудня 2022 06:06
Заберають даже інвалідів їм вже до сраки може він воювати чи нє .
Олександр Показати IP 11 Грудня 2022 17:06
ТАК КАЗАЛИ ЩО ВІД ДОБРОВОЛЬЦІВ НЕ МОЖУТЬ ВІДБИТИСЯ.
Радувець Ларіса до Олександр Показати IP 11 Грудня 2022 17:32
Квартал весь воює! Юзікккк
Yjk Показати IP 11 Грудня 2022 20:00
Які хвилі,що ви ліпите???? Похмелилися в неділю забагато??? Або міняйте дилера,інопланетяни))>)
Волинян Показати IP 11 Грудня 2022 20:59
Всіх на фронт!
Генрі до Волинян Показати IP 14 Грудня 2022 06:07
Всіх не вийде беруть з вулиці інвалідів і селюків до багатих в них руки не доходять ще з остановок тягнуть
Дикий Показати IP 11 Грудня 2022 21:08
Беріть Лібермана, хватить з вулиць брати, забирайте з кабінетів вже!
Sergiusz Показати IP 13 Грудня 2022 08:38
Так ми і повірили....
Сергій Показати IP 13 Грудня 2022 17:29
Нехай заберуть усих митників на передову!
Лоя до Сергій Показати IP 14 Грудня 2022 07:18
Підтримую, митники хами, панство в панстві - їм просто необхідно бути на фронті, тим більше, що вони військовозобов'язані
Каратєль Показати IP 13 Грудня 2022 21:29
Якщо чесно то ви в більшості сцикуни і чучали звичайні!!! Комусь то треба захищати країну і ротації хлопцям робити! Я б забирав звідусіль і з барів, кафе, кабінетів, офісів... Але.... Сцикуни заполонили державу, нормальних одиниці. А хто писав цю статтю то він бездара чі просто брехун, навіть прапорщик Гугл показує, що в державі ЗАГАЛЬНА мобілізація і які до біса хвилі? Ще й кажете 4 хвилі, а нічого що їх в 14-15 их роках було 7 хвиль?;
Мамка Каратєля до Каратєль Показати IP 1 Січня 2023 11:33
Боже, яке кончене... Військовий - це така ж сама професія, як і вчитель, лікар і пожежник. І не кожному бути військовим. Тим більше на передовій. Якщо влада останні 30 років руйнувала військову структуру, а за останні 3 роки взагалі закрила ракетну програму, прикривала Укроборонпром, будувала дороги та відмивала на них гроші - то з чим воювати? Набратись кредитів у США, щоб потім десятки майбутніх поколінь платили ті кредити? Головне, що без русні :) Проте своя русня сидить в ВР і на Банковій і "м'ясом". Тому краще здохнути в тюрмі від туберкульозу, ніж за шматок землі, з котрої "зєлєбобіки" будуть красти.
Лоя Показати IP 14 Грудня 2022 07:20
7 хвиль? Сам придумав?
Сусід Показати IP 14 Грудня 2022 08:22
Та заберіть вже мого сусіда комп'ютерщика! Кожен день співає караоке та веселиться! Але ж він працює в суді , а там недоторкані!....
Sashko до Сусід Показати IP 19 Грудня 2022 16:33
А тебе з ним можна забрати? Чи тільки його хочеш відправити?
Каратєль каратєля Показати IP 14 Грудня 2022 08:27
Якщо честно то пішов ти каратєль в сраку. Кого боронити? За що? Все продане і нема нічого державного... Почитай за генералів Кривоноса і Марченко які боронили державу. Ой...люди не дурні і добре розуміють що це за фігня коли війна не війною зветься. Коли порушена конституція. Тож на голому патріотизмі далеко не заїдеш.
Небайдужий Показати IP 14 Грудня 2022 11:09
На мою думку воюати повинні всі ,а усі хто кричить за що воювати то вони ще з орками не зустрічалися. Я з Херсонщини і знаю що пишу у тих тварюк немає нічого людяного. Так що воювати повинні йти усі щоб скоріше знищити цю погань. А після перемоги будемо лікуватися від внутрішніх паразитів які паразитують в нашій державі вже багато років.
Congo до Небайдужий Показати IP 19 Грудня 2022 16:35
Менше говорив би та більше робив би, херсонцю наш, досить писати, гвинтівку в руки й дуй, що ти аж на Волині обявивс'я?
Юрій Показати IP 14 Грудня 2022 16:00
Кожен сам обирає свою долю. Ви або ідете боронити країну в свою армію, або не йдете і тоді підете служити м'ясом в армію рф. Це не вигадки і не теорія, це вже було в ОРДЛО. Вибір за вами. Войн захисник чи чмобік на кордоні з Польщею.
Олександр Показати IP 17 Березня 2023 02:46
До якої групи належить людина ,яка неслужила у війську, без боевого опиту, професія юрист. Забирають в учебку в. . Житомир ДШБ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus