USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Школярка з Луцька розповіла про життя в американських сім'ях

25 Лютого 2020 08:00
Луцька школярка Уляна Охримович, яка цьогоріч стане випускницею, нині живе й навчається у США, адже є учасницею FLEX – програми майбутніх лідерів, що її втілює Бюро у справах освіти і культури Державного департаменту США, яка адмініструється в Україні організацією Американської Ради з міжнародної освіти (American Councils) за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Ця програма безплатно надає можливість українській молоді навчатися в американській школі та жити в американській сім’ї впродовж одного навчального року.

«До FLEX я готувалася, пишучи есе на теми, які можна знайти в інтернеті, – розповідає Уляна. – Плюс – додатково розставила собі пріоритети таким чином, що FLEX і покращення англійської були важливішими за шкільну програму. Вирішила спробувати себе в цій програмі, бо у мене завжди вірили батьки, а це допомогло б мені повірити в себе. Самі тури FLEX важкими не були, було складно усвідомлювати кількість потенційних конкурентів. Коли виграла – не повірила! Для мене це було неочікуваним сюрпризом. Навіть коли вже в Америці була – не вірила».
«У нас звичайна собі сім’я, – скромно зауважує Улянчин тато Роман Охримович. – Щоправда, знання поважаємо, багато читаємо. У нас троє дітей, крім Уляни – два сини».

Дівчина змалечку дуже любила читати, до 14 років прочитала понад тисячу книг! «Наша донька – інтроверт, – каже тато. – Тож її улюблене дозвілля – за хорошою книгою. Звісно, це неабияк розвиває. До того ж, серйозно вивчала німецьку мову з репетитором, а англійську – самостійно. Я собі думав, що вона, як і однолітки, сидить у соцмережах, а донька вдосконалювала іноземні мови! І от Уляна надумала собі взяти участь у програмі FLEX. Ми були не проти».

Участь у цій програмі дівчина брала двічі. Коли з першого разу не вийшло, вона рук не опустила, а стала працювати над собою ще більше. «Там важливо було правильно заповнити документи, а я якось це все серйозно не сприйняв, от так і вийшло, – зітхає Роман. – Можливо, ми неправильно заповнили форму».

Конкурс на участь у FLEX величезний, з України в ньому бере участь близько десяти тисяч дітей. Він складається з трьох етапів. «Загалом, це програма з пошуку лідерів, – пояснює тато школярки. – За нею людину одразу ж поміщають у середовище американців – без усіляких там адаптаційних періодів. От ти приїхав до США – і через два дні вже йдеш до школи. Тому вимоги до знання англійської дуже високі. Далі з претендентами спілкуються психологи на предмет усіляких світоглядних речей. І вона все це успішно пройшла за другим разом».
«Страху перед Америкою не було жодного, – додає дівчина. – Я була рада і чекала цього. Навіть зараз, тут, я не хочу додому. Найімовірніше, через те, що дорослА. Період адаптації зайняв десь тиждень. До хорошого швидко звикаєш. Оскільки я з багатодітної сім’ї, то доволі самостійна і емоційно не є сильно залежною, тож розлуку з рідними переживаю нормально».

Нині Уляна живе в мультинаціональній родині у США в штаті Індіана (батько – мексиканець, дідусь – пуерторіканець, бабуся – полячка), планує вступати до університету у Відень, хоче вивчати міжнародну юриспруденцію. «Чому саме Австрія? Просто в Америці освіта дуже дорога й мало дає. Для того щоб її здобути, треба брати кредит, американці так і роблять. А у Відні дуже лояльна освіта, і оплата за навчання в рази менша. Ми не втручаємося в її плани, – зізнається Роман. – Донька сама дізналася про умови вступу. Вона добре знає німецьку мову, незабаром поїде до Чикаго складати іспит на знання цієї мови. Окрім того, зараз вивчає ще й іспанську».
Спочатку Уляна поїхала в іншу американську сім’ю. Але те, що там побачила, неабияк шокувало, бо стосунки в цій родині були надскладними. «Вона такого не бачила ніколи, тож, м’яко кажучи, була в трансі. От уявіть: дитина, яка виросла з татом і мамою, потрапляє в родину до старших людей, які виховують десятирічного онука жінки від сина-наркомана, який сидить у тюрмі, а мама хлопчика доглядати за ним не хоче. До того ж, старший син цієї Шерон помер від онкології. Уявіть, яка психіка в цієї жінки. Наша донька прожила в тій сім’ї десь місяць, і тут у них викрадають новий автомобіль. У чоловіка здали нерви. Це все відбувалося при Уляні. І донька вирішила піти від них».

Дівчину забрала у свою сім’ю керівниця групи, що опікувалася дітьми, які приїхали з України. Вона – вчителька іспанської, яка раніше була архітектором, але вирішила стати педагогом. Хоча, не без гордості зазначає тато, коли викладачі школи, в якій навчалася Уляна, дізналися, що є можливість взяти її у родину, то змагалися за неї!

«Зараз в Уляни дуже класні стосунки з новою родиною, в якій є донька й син, – втішено каже він. – Тимчасові батьки називають її донькою. Уляна навчилася готувати мексиканські страви, разом з ними ходить по суботах на родинні зібрання, де вони спілкуються, співають мексиканських пісень, одне слово, повністю інтегрована в ту родину».
«Мій звичайний день – це підйом о 5:05, школа о 7:15 ранку, повертаюся додому в 14:48, потім маю вільний час, – розповідає про американські будні Уляна. – Система освіти тут відрізняється тим, що все – на тобі. У тебе є сім однакових предметів щодня, успіхи з яких залежать лише від тебе. Ніхто не списує, за репетиторство оцінки не завищує, все чесно. Також цікаво, що я тут в 12 класі і моїм однокласникам по 18-19 років, а мені лише 16».

Роман запевняє, що вони аніскільки не ревнують доньку до американської родини, адже це все – для її розвитку й успішного майбутнього. Щоправда, мамі розлука з Уляною далася дуже важко. Але, зазначає тато, завдяки сучасним технологіям це не так відчувається, адже є багато можливостей для того, щоб спілкуватися. «Мало того, я зараз із нею спілкуюся більше, ніж тоді, коли вона була вдома, – зізнається він. – Наше спілкування стало кращим. Донька стала цінувати багато речей, які я вкладав їй у голову. Бо раніше ми були такими собі антагоністами. Можу сказати, що по-справжньому татовою донечкою вона стала тільки тепер. Телефонує мені, щоправда, о першій ночі, бо ж різниця в часі. Ми з нею обговорюємо різні питання – і особисті, й щодо малювання, бо вона, як і я, захопилася цим, даю їй якісь поради, вона прислухається. Добре, що донька все аналізує і робить правильні висновки».

А ще, каже Роман, дуже добре, що двом молодшим синам є з кого брати приклад. «Уляна задала дуже високу планку, сподіваюся, що хлопці намагатимуться до неї дотягуватися й не відставати від сестри», – вірить батько.

Дівчина ж радить одноліткам бути сміливими, правильно розставляти пріоритети й не надто зважати на чужі плани. «Ви не маєте бути ідеальними і виконувати чиїсь мрії, – каже вона. – Живіть власними мріями і втілюйте їх у життя».

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото з особистого архіву Уляни ОХРИМОВИЧ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Дід Панас Показати IP 25 Лютого 2020 08:57
Фото з газетою вогонь!
Любі свині до Дід Панас Показати IP 25 Лютого 2020 10:09
Справа в тому, що буржуї газети друкують один розворот до одного дригом. То загальна практика. Так що в цьому нічого дивного не має.
nutela до Любі свині Показати IP 25 Лютого 2020 11:44
газетка не буржуйська, а місцева, українська.
сусід до Любі свині Показати IP 25 Лютого 2020 14:42
це ж просто собі кумедна фотка, нічого такого
nutela до Дід Панас Показати IP 25 Лютого 2020 10:44
" бімба"!
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 25 Лютого 2020 10:31
Тако і менудо куштувала, паломо?
Уляна до Анатоль_ Бідзюра Показати IP 25 Лютого 2020 18:40
То класика) Мене багато страв вже тут навчили готувати)
Народна прокуратура Показати IP 25 Лютого 2020 11:04
Якась контроверсійна стаття. Дівчинка, за словами батька, інтроверт, тобто, закрита від сторонніх, але бере участь у програмі з пошуку лідерів, тобто, людей протилежної якості - екстравертів. Дивно. Не зрозуміло, для чого взагалі відділи власну дитину в якусь мексиканську сім'ю. Що взагалі ця стаття популяризує?
Уляна до Народна прокуратура Показати IP 25 Лютого 2020 18:42
Доброго дня) Так, я інтроверт, і поняття лідерства саме в цій ситуації більш співзвучне з самостійністю і вмінням швидко зреагувати на різноманітні події. Моя мексиканська сім’я - найкраща, ці люди дуже близькі за менталітетом з українцями, плюс вчу іспанську від них) Сім’ю обирати можливість не мала, організація сама підбирає сім’ї .
Андрій Ш. до Народна прокуратура Показати IP 25 Лютого 2020 22:42
Стаття популяризує важливість правильно розставляти пріоритети у житті, а також наглядно демонструє наскільки наполеглива праця та знання іноземних мов розширяє можливості молодої людини. Думаю такі приклади мали б надихати молодь до навчання, самовдосконалення та розвитку. До речі дитину ніхто не віддав, вона поїхала на навчальний рік, а беручи до уваги сучасні технології, напевно, має можливість регулярно спілкуватись з батьками.
123 Показати IP 25 Лютого 2020 17:50
років через 5-10 вона буде в Україні міністром, аби працювати на благо західного капіталу
Дід Панас до 123 Показати IP 25 Лютого 2020 18:30
Не буде, якщо вже працює на публіку. Прийдуть сіренькі миші працювати, непомітні і тихі.
Des Tiny Показати IP 25 Лютого 2020 20:56
Молодчинка, так тримати!
Народна прокуратура Показати IP 25 Лютого 2020 21:08
До Уляна. Лідер - це особа, яка здатна не лише приймати рішення, а в першу чергу вести людей за собою, організовувати і надихати їх на звершення, буди в центрі уваги і вести за собою. Ви, на жаль, цього не здатні усвідомити, наслухавшись дурничок від американських пройдисвітів
Ім’я до Народна прокуратура Показати IP 25 Лютого 2020 21:57
Думки диванного експерта
Андрій Шевчук до Ім’я Показати IP 25 Лютого 2020 22:56
Для початку лідер має дати раду собі і навчитись приймати рішення та нести за них відповідальність )))) І цікаво далеко заведе людей лідер який не здатний приймати рішення але "в першу чергу веде людей за собою"? далеко заведе? ))) Думаю що ця дівчинка здатна усвідомити більше ніж ви гадаєте, але на жаль Ви чомусь шукаєте "зраду" в цій ситуації. Чому?
Андрій Шевчук Показати IP 25 Лютого 2020 22:58
Молодець, Уляно, так тримати. Гарний приклад для ровесників і не тільки. Головне не забудь повернутись на Батьківщину )) Ти тут більше потрібна ні там )))
Ірина до Уляна Показати IP 26 Лютого 2020 19:01
Молодець. Так тримати. В якій школі навчаєшся?
Лучанка Показати IP 27 Лютого 2020 13:57
Рік тому з тієї ж школи їздила по тій програмі.. попалась сім'я рідкісних козлів які пограбували мене та щей зробили депортацію. Тут рулетка повезе чи ні.. А тобі удачі і нікому там окрім себе не довіряй

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus