USD 40.90 41.30
  • USD 40.90 41.30
  • EUR 40.95 41.40
  • PLN 10.16 10.45

«Швейна рота»: луцькі майстрині виготовляють адаптивний одяг для поранених бійців

13 Грудня 2023 07:16
Професійні швачки з Луцька Юлія Грищенко-Ярмолюк та Ольга Юнчик долучилися до всеукраїнської волонтерської ініціативи «Швейна рота» з пошиття адаптивного одягу для поранених військових, які проходяться лікування та реабілітацію.

Як розповіла Суспільному лучанка Юлія, речі – штани, кофти, футболки, спідню білизну – переробляють із готових або кроять і шиють з різної тканини. Цією справою жінки займаються вдома у вільний від роботи час.

«Зараз я пришиваю планку з липучками на футболку, щоб було потім зручно військовому вдягатися. Нам надсилають готові футболки і ми їх вже переробляємо. Штани, наприклад, з внутрішньою фіксацією для апарата Ілізарова, щоб було зручно вдягати», – каже Юлія Грищенко-Ярмолюк.
Читати ще: Удень ліквідовує аварії на газогоні, а вночі шиє теплі устілки для військових: історія волонтерки з Нововолинська

Зі слів волонтерки «Швейної роти», вже пошили більш як тисячу штанів, а скільки спідньої білизни, шкарпеток, шортів та светрів навіть не злічать.
«При пораненнях різних дуже важко одягнути на себе, тим більше, що там стоять металеві шпиці, які не дозволяють звичайний одяг вдягнути. Такий одяг не продається у магазинах», – сказала швачка Юлія.

Та додала, що пошиттям одягу для військових займається майже рік, а волонтерити вирішила, щоб відволіктися від хвилювання за чоловіка, який воює на фронті.
«Мобілізований з перших днів. Я розуміла, що це треба. В мене були ще такі депресивні стани, що хотілося себе витягати. Я розуміла, що не можу сидіти, склавши руки, а хлопцям ще важче», – говорить швачка.
Читати ще: Лучанка переобладнала своє житло під майстерню з пошиття одягу військовим

Матеріал для одягу, кажуть майстрині, купують за донати, які збирають у соцмережах. Інколи матеріали дають виробники, розповіла лучанка Ольга Юнчик.

Зі слів лучанки, використовують натуральну тканину, яка приємна до тіла. Кожну пошиту чи перешиту річ перуть, прасують та пакують для відправлення захисникам.
Штани на липучках.

«Після кожного пошиття речей, ми їх перемо і прасуємо, щоб були чистенькі, вигладжені і стерильні, тому що в деяких бійців можуть бути свіжі рани», – говорить швачка Ольга.

Обидві лучанки приєдналися до об’єднання «Швейна рота», котре започаткували волонтерки в Дніпрі, пів року тому. Нині потреби поранених бійців із госпіталів намагаються закрити пів тисячі швачок із різних регіонів України та п’ять підрозділів за кордоном. Роботу координують через соцмережі, говорить Ольга Юнчик.


«Ми з Юлею майже цілу осінь ходили в одну з наших луцьких лікарень і заносили хлопцям речі. Були всі в захваті, тому що вони могли вийти надвір. Один боєць з Дніпра, то ми його повністю одягнули і спортивний одяг купили, костюм купили і пошили йому адаптивний, то він аж розцілував нас, такий радий був», – додала швачка.
Волонтерки Юлія та Ольга також проводять у Луцьку майстеркласи для школярів, зокрема нещодавно показували школярам на практиці як виготовити подушку-кістку, яка додає зручності пораненому бійцю під час отримання внутрішньовенних ін’єкцій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus