USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Сімейний підряд: у волинської родини митників – дорогі авто та курортна земля

24 Травня 2018 16:36
Державний інспектор Сергій Яковініч кілька років працює на Волинській митниці. Його матір відпрацювала на цій же митниці більше 20 років, майже чотири роки працює і дружина. За цей час у його родини з’явилося кілька чималих земельних ділянок і дороговартісні авто. Однак сам Сергій із дружиною не декларують жодного помешкання.

Звідки з’явилася нерухомість та вартісні авто у родини Яковінічів, чому сім’я не декларує помешкання, в якому проживає, з’ясовував Центр журналістських розслідувань «Сила правди», пише Громадське. Волинь.

КАР’ЄРА: ПО КІЛЬКА РОКІВ НА МИТНИЦІ, МАТІР – МИТНИЙ «ВЕТЕРАН»

Головний державний інспектор відділу митного оформлення №2 митного поста «Ягодин» Волинської митниці Сергій Яковініч у митній службі працює з січня 2008 року. Півроку він відпрацював інспектором відділу оперативних чергових тоді ще Ягодинської митниці, згодом перейшов працювати на митний пост «Ягодин». До 2011 року він – інспектор різних відділів митного оформлення митного поста «Ягодин».

Згодом Сергій Яковініч працює в Шацькій райдержадміністрацій у відділі економічного розвитку та торгівлі.

Після чотирирічної перерви у вересні 2015-го Яковініч повертається на митницю на посаду головного державного інспектора того ж митного поста «Ягодин», де й залишається працювати понині, за виключенням кількох місяців у 2016-му, які він провів на митному посту «Волинь-Центральний».

Дружина Ольга Яковініч також досвідчена митниця. На Волинській митниці вона працює з кінця 2014 року. Спочатку – головний державний інспектор сектору з питань захисту прав інтелектуальної власності та експортного митного контролю, з лютого 2016-го – державний інспектор на митному посту «Володимир-Волинський», з травня 2016-го – державний інспектор на митному посту «Устилуг».

Матір Сергія Яковініча – «ветеран» Волинської митниці. Тамара Яковініч відпрацювала тут майже 21 рік. Весь цей час пропрацювала інспектором, старшим державним інспектором, головним державним інспектором Волинської митниці, на митних постах «Ягодин», «Піща». У березні 2017-го пішла зі структури митниці.

Чоловік Тамари Яковініч Олександр довгий час – завідувач Шацького біолого-географічного стаціонару Львівського національного університету імені Івана Франка. Зараз обоє на пенсії.

МАЙНО: КУРОРТНА ЗЕМЛЯ ТА ДОРОГІ ІНОМАРКИ

У своїх деклараціях за останні роки Сергій та Ольга Яковінічі вказали три земельні ділянки та два дороговартісних автомобілі.

Усі три ділянки зареєстровані на Ольгу Яковініч. Одна з них – площею 25 соток – у курортному селі Микуличин на Івано-Франківщині, ще дві площею 15 соток та 34 сотки – у Шацьку. Найбільша – в урочищі «Матаси», за 600 метрів від озера Світязь і за 400 метрів від урочища Гряда, відомого своїми курортними комплексами.

Ділянка Ольги Яковініч площею 34 сотки за 600 метрів від озера Світязь поблизу курортної зони урочища Гряда в Шацьку.

Земля в Яковінічів з’явилася у 2012-2014 роках. У 2012 році з’явився й новенький автомобіль – «Nissan Juke» того ж року випуску, а в 2016-му – «Volkswagen Touran» 2012 року випуску. Ціни на «Nissan Juke» починаються від 12 тисяч доларів, а нові коштують близько 20 тисяч доларів. Приблизно в цьому ж ціновому сегменті й «Volkswagen Touran».

Так виглядають авто «Nissan Juke» та «Volkswagen Touran» 2012 року випуску. Ілюстраційні зображення із cars.usnews.com, infocar.ua

У батьків Сергія Яковініча за 2017 рік задекларовано чотири земельні ділянки у Шацьку, будинок та гараж. Три ділянки площами 15, 14 та 9 соток записані на батька Олександра Яковініча, ще одна площею 23 сотки, будинок на 218 кв. м. та гараж на 33,6 кв. м. – на колишню митницю Тамару Яковініч.

В останній декларації у Тамари та Олександра Яковінічів не вказано жодного авто, проте до цього, з 2011 року, мало не щороку у них – нова іномарка. Серед них і «Volkswagen Touareg» 2006 року випуску. Зараз ціни на таке вживане авто починаються від 11 тисяч доларів США, а чотири роки тому, коли у Яковінічів з’явилося авто, ціни були ще вищими.

ЩО В ГАМАНЦІ?

За час роботи на митниці Яковінічі отримували невисокі заробітки, які б навряд чи дозволили б дорогі придбання.

Як повідомили на Волинській митниці, Сергій Яковініч у 2008-2011 роках отримував близько 2,5 тисяч гривень на місяць, після повернення у 2015 – 5-10 тисяч гривень на місяць.

Зарплата Ольги Яковініч у 2014 – 2017 роках становила в середньому від 3,5 до 7,5 тисяч гривень на місяць. До цього жінка була у декретній відпустці.

Тамара Яковініч за час роботи на митниці отримувала від кількох сотень гривень на місяць у 90-х до 5,5 тисяч гривень у 2016-2017 роках.

Як зазначає видання, такі доходи навряд чи дозволили б Яковінічам купувати авто за десятки тисяч доларів.

«Я ЧЕСНА ЛЮДИНА, ВИ КРАЩЕ ДО ІНШИХ ТЕЛЕФОНУЙТЕ», – ІНСПЕКТОР МИТНИЦІ

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» протягом тижня намагався поспілкуватися із державним інспектором Волинської митниці Сергієм Яковінічем. Спочатку чоловік наче погодився поспілкуватися телефоном і пояснити все, однак – в неробочий час.

«Не маю можливості зараз розмовляти, бо на робочому місці. Я вам перетелефоную в неробочий день і тоді немає питань», – мовив Сергій Яковініч.

За кілька днів жодного дзвінка від митника так і не надійшло. Згодом він ще кілька разів відкладав розмову і не відповідав на дзвінки. Зрештою він відмовився спілкуватися щодо своїх декларацій, пояснювати походження майна та відсутність житла у документах.

«Коментарів… хочете офіційно на ДФС заходьте. Я чесна людина, мені немає чого боятися. Які питання можуть бути по деклараціях», – неохоче починає розмову митник Сергій Яковініч.

«Ви у деклараціях не вказуєте ніякої нерухомості, навіть права користування нею», - поцікавився журналіст.

«А чого я маю декларувати, коли на мені нічого немає? Я в батьків живу в дворі. Шановний, будь ласка, не телефонуйте мені, по мені немає питань. Я чесна людина, ви краще по інших телефонуйте. Всього найкращого!» – завершує чоловік і кидає слухавку.

Юрій ГОРБАЧ

Центр журналістських розслідувань «Сила правди
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Степан Показати IP 26 Травня 2018 07:20
Ото знайшли корупціонера, позвоніть до Перешпи там в рази більше добра за пару років на митниці

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus