USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Скандал через землю на набережній: волиняни не можуть приватизувати ділянки, де роками обробляють городи

27 Серпня 2022 16:52
Люди, які живуть біля ковельського водосховища, десятиліттями обробляють там городи. Частину землі досі не можуть приватизувати, хоча неодноразово зверталися до міської ради.

Нещодавно мешканці вулиці Волі в Ковелі неабияк сполошилися, адже бояться, що замість їхніх городів тут можуть з’явитися чиїсь особняки, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Раніше, в 50-х роках, не було актів на землю. Люди просто платили податок на ту землю, якою користувалися. Це були наші дідусі, бабусі. Ми – їхні спадкоємці», – зазначає місцева жителька Оксана Бровченко.

«60-й рік. Написано, що в нас 15 соток землі, яку нам дали під будівництво і городництво. Тобто наші батьки звели тут наші будиночки. Їм виділили землю під це будівництво», – каже Лідія Роєва.

Нині люди мають право власності лише на 10 соток. В оформленні решти землі, що біля водосховища, їм відмовили.

«У 2006 році ми зробили всі документи. Пішли на виконком. Нам сказали іти до головного архітектора. Архітектор сказав, що немає червоної лінії. Сьогодні я це згадую, а мені заявляють, що письмово не зверталася. Хіба я для себе ці документи робила?» – нарікає Оксана Бровченко.

Ковельчани забили на сполох, коли побачили проєктний план території та червоні лінії. На плані вздовж набережної передбачено і дорогу, і ділянки під будівництво. Ідеться саме про ті землі, де нині городи.

«Спроєктували дорогу по зеленій зоні. Навіть не архітектор зрозуміє, навіщо тут дорога: щоб зробити вулицю й надати номери… Це мають бути ділянки для наших родин, для членів наших сімей, для тих, хто не використав безплатну приватизацію… Вони хочуть зробити дорогу, зробити ділянки й роздати їх, хоча обіцяють, що дадуть нам», – обурюється Оксана Бровченко.

«Мій син стоїть на черзі. В нього багатодітна сім’я і дитина з інвалідністю. Чому ми не можемо приватизувати землю? Я свою приватизацію не використала. Ми не раз зверталися до головного архітектора. Мені сказали: «Не переживайте, ніхто у вас нічого не буде забирати». Ми навіть хотіли взяти землю в оренду, але нам сказали: «Нащо вам та оренда, вам хіба немає де гроші діти?» – пригадує Тетяна Івчик.
Читати ще: Городи замість парку: в Ковелі – конфлікт через міську землю

За словами місцевих, затвердження детального плану міськрада відклала. Людям пообіцяли доопрацювати проєкт і взяти до уваги їхні звернення. Однак ковельчани бояться, аби понад набережною не виросли нові особняки. Пригадують: їх навіть не запросили на громадські слухання, які відбулися 19 липня.

У міськраді запевняють, що жителі вулиці Волі зможуть приватизувати ділянки. Спершу, однак, потрібно впорядкувати і затвердити документацію.

Перший заступник Ковельського міського голови Тарас Яковлев наголошує: 50 метрів захисної прибережної смуги від водосховища не зможе приватизувати ніхто. Тому якщо люди використовують частину землі прибережної смуги, то її вилучать. Решту (за межами червоних ліній) можна буде приватизувати.

«Ніяких планів, ніяких містобудівних документів, які говорять про щось інше, ніхто не робив і ніхто не бачив. Люди, якщо напишуть заяви, зможуть приватизувати земельні ділянки, які використовують, але після того, як ми затвердимо детальний план, який передбачає винесення червоних ліній, охоронних зон, червоних смуг відповідно до природоохоронного законодавства», – пояснив Тарас Яковлев.

Якщо депутати дійдуть згоди на сесії міськради та затвердять детальний план, люди зможуть подати заяви й отримати дозвіл на розроблення землевпорядної документації на наступній сесії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Волинський Показати IP 27 Серпня 2022 20:10
Для чого робити нову дорогу взовж вулиці Воля, понад річкою Турія, якщо там є набережна. В той же час на самій вулиці Воля дороги толкової не має, а на вулиці більше 60-ти будинків.
Мабуть Показати IP 27 Серпня 2022 21:15
Яковлєв всі луцькі хвороби переніс у Ковель, невже в Ковелі не знайшли більш достойного кандидата чим ті луцьки десантники
Андрій Михайлович Показати IP 27 Серпня 2022 22:31
50 метрів ?! Місцева влада Ковеля має своє бачення на норми водоохоронного та земельного законодавства ? Чому не реагує прокуратура ? Захищайте свої права шановні мешканці міста,бо вже місцеві чиновники відчули себе царьками .Феодальні замашки мурай,яковлєва та компанії пристосуванців від місцевої влади вже давно через край переходять.Боріться - поборете !
Ковельчанин Показати IP 28 Серпня 2022 18:08
Вигнати ту всю шантрапу, дачників і городників від водосховища, а то влаштували циганські табори і фавели. І влаштувати нормальну рекреаційну зону. А то купка поліщуків закріпилися розради хто як хотів, і влаштовують дійство. Чому охоронна зона тільки 50 метрів? Треба щоб було хоча б 250.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus