USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

«Схеми смотрящого»: викрито масштабні оборудки з волинським вугіллям

12 Квітня 2018 14:42
За рахунок махінацій з вугіллям на підприємствах “Львівська вугільна компанія” та ДП “Волиньвугілля” розкрадаються державні кошти. За схемами розкрадання стоїть Андрій Венгрин, який відомий як “смотрящий” у Львівсько-Волинському регіоні від Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Про те, як розпоряджаються вугіллям із шахт Львівсько-Волинського басейну, повідомляє БУГ з посиланням на інсайдерські джерела.

У редакцію видання надіслали листи працівників ПАТ “Львівська вугільна компанія”, в яких зазначається, що Венгрин контролює процес з видобутку, відвантаження і збуту незаконно видобутої продукції, а також оперує готівковими коштами, які отримані від реалізації енергетичних відходів виробництва (аргіліту), вугільної продукції з оборудків та махінацій на Львівських шахтах та копальнях ДП “Волиньвугілля”

Він масово звозить на “ЛВК” породу та аргіліт, які збагачуються “його методом”.

Аргіліт, який є тонкими відходами від збагачення рядового вугілля, завозиться автотранспортом на підприємство із золою 18%, змішується із концентратом і породою та вантажиться у вагони для відправлення на Калушську та Бурштинську ТЕС. За рахунок породи та аргіліту кількість рядовго вугілля збільшується на 60%.

Венгрин за місяць поставляє на Калушську ТЕС 40 тисяч тонн вугілля. Враховуючи ціну за одну тонну (2415 грн), то, порахувавши, маємо 96 мільйонів 600 тисяч гривень. А це фактично бюджетні кошти, які заплачені за породу, а не за вугілля, яке повинно збагачуватися на фабриці.

На “ЛВК” він вантажить у вагони аргіліт, собівартість якого 110 гривень за тонну. Таким чином заробляє на одній тонні 2305 гривень і відправляє його на Калушську ТЕС як концентрат із золою 23%, а в документах це проходить як тонкі відходи.

Така ж схема запроваджена Венгриним і на Бурштинській ТЕС.

На сьогоднішній день ПАТ “ЛВК” не в змозі проводити роботи зі збагаченню рядового вугілля по причині 100% зносу обладнання, відсутності технології збагачення. На відділенні навантаження прогнили регілля, які тримають бункера з готовою продукцією-концентратом і ледь не завалюються.

Та Венгрин придумав “свою технологію збагачення”. Він розкрадає та відмиває державні кошти, незаконно видобуває та збуває аргіліт, завантажує вугілля в вагони “пирогами”, так званим концентратом (порода-аргіліт-шламоконцентрат-концентрат) і відвантажує їх через фабрику споживачам.

Окрім цього, скуповує вугілля із Львівських шахт та шахти “Бужанська” ДП “Волиньвугілля”, де на посаду директора він поставив “свою людину”. Там вже проведена оборудка по закупці вживаного гірничо-шахтного обладнання, як по ціні нового.

Вищезгадані факти відомі усім працівникам фабрики, – пишуть у листі.

Зазначається, що Венгрин в компанії офіційно не влаштований і юридично не має до неї жодного відношення, однак “завів” на фабрику своїх людей, так званих “спеціалістів”, які не мають відношення до збагачення рядового вугілля та не мають навіть відповідної освіти.

За словами працівників, т.в.о. генерального директора “ЛВК” Володимир Постоленко діє в інтересах Венгрина і з’являється на підприємстві вкрай рідко. Про усі махінації з вугіллям знає і міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, і перший заступник губернатора Львівської облдержадміністрації Ростислав Землинський. І в правоохоронних органах є певні особи, які “кришують” вищезгадану діяльність.

Лист був направлений на адресу Президента України, Прем’єр-Міністра, Генерального прокурора України, глави НАБУ, Глави СБУ, Міністра енергетики та вугільної промисловості, народних депутатів та у відповідні державні та правоохоронні органи Львівської області.

Разом із тим від керівництва ПАТ “Львівська вугільна компанія” тим же органам був надісланий лист-спростування, в якому йдеться про факти зловживання в недобросовісних цілях ім’ям трудового колективу підприємства.

Повідомляється, що згадані листи були надіслані анонімно, без підпису і не встановленими особами та відомості у вигляді “бруду” не відповідають дійсності та мають на меті дестабілізувати діяльність підприємства.

В Україні “вугільні війни” не припиняються. У ЗМІ неодноразово піднімали питання діяльності Венгрина, який знайшов спільну мову з Насаликом і зберіг контроль над низкою активів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анатоль_ Показати IP 12 Квітня 2018 15:09
Ганьба ДП "волиньБЕЗвугiлля".!
Таки Да Показати IP 12 Квітня 2018 15:18
і нікому за це нічого небуде!
Ковель Показати IP 12 Квітня 2018 18:02
Не туди пишуть скарги, треба в Департамент писати, бо толку не буде!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus