USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Скільки коштують ягоди та овочі на луцьких ринках і коли чекати падіння цін

10 Червня 2023 12:40
Ціни на ягоди та овочі на луцьких ринках почали падати. Нині полуницю можна придбати за 70 гривень за кілограм, черешню – за 120 гривень. Огірки та помідори теж втратили в ціні.

Чому дешевшають ягоди та овочі? Якою буде ціна на цибулю? І загалом яких тенденцій щодо цін варто очікувати? Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Надія продавати полуницю до Луцька приїхала з Рівненщини. Один кілограм ягоди – 80 гривень.

«У мене оце сорт «Альба» почався. Ми другий раз виїхали з цим сортом. То перший раз по 100 гривень продавали, а сьогодні – по 80. Перша полуниця, яку я бачила на ринку, коштувала 180 гривень за кілограм», – говорить Надія.

Пізніше вона знизила ціну на полуницю до 70 гривень за кілограм.

Леонід із дружиною Ольгою приїхали торгувати до обласного центру з села Рудка Козинська, що за 30 кілометрів від Луцька. Вони – одні з небагатьох, у кого на продаж є власна черешня – за 120 гривень за кілограм.

«Біля хати черешня накрита сіткою, щоб пташки не з’їли. Менше вродило, адже цього року зав’язалося менше квіток. Напевно, підмерзли трошки», – каже Леонід.

Молоду картоплю подружжя продає за 60 гривень за кілограм.

Ті, хто торгує на ринку, зазначають, що огірок, помідор і зелень падають у ціні.

«Зараз огірок – 60 гривень. Помідор – 100 гривень. Уже дешевшає все. Полуниця – 80 гривень. Звідки? Турійський район. Огірочки з помідорчиками теж звідти», – зазначає Галина.

«Усе з відкритого ґрунту. Цибулька коштує десять гривень за 100 грамів, рукола – 20 гривень за 100 грамів, салатик – 10 гривень, кріп – 10 гривень, м’ята – 10 гривень. В основному – 10 гривень за 100 грамів. Усе своє, з нашої волинської землі… Ми самі вирощуємо», – розповідає Раїса.

Наприкінці травня ціна на ріпчасту цибулю побила історичний рекорд. Її оптова вартість становила 48 гривень за кілограм. Нині на ринку цибулі небагато. Єдина, яку побачили, коштує 50 гривень за кілограм.
Читати ще: Цибуля в Україні вже коштує дорожче, ніж у Швеції: що відбувається і чому виник дефіцит

Економіст Олег Пендзин зазначає, що в Україні почали продавати полуницю з відкритого ґрунту, тому вона подешевшала і буде втрачати в ціні далі. Крім того, вплив мають і звичайні закони ринку. Пропозиція полуниці велика, а от попит менший, бо ж багато жінок і дітей, які є основними споживачами цієї ягоди, виїхали з країни.

«До речі, динаміка падіння цін є надзвичайно високою. Ще місяць тому кілограм черешні коштував тисячу гривень. Сьогодні – 100-120 гривень. Думаю, вона буде ще дешевша. Найнижчий рівень цін на полуницю і черешню ми матимемо в другій декаді червня. Правда, черешня потім швидко щезне і ми знову повернемося до імпорту, зазвичай, з Іспанії. Полуниця буде трошки довше… Думаю, вона коштуватиме 50-60 гривень за кілограм», – говорить економіст Олег Пендзин.

Найнижчі ціни на овочі, за його словами, варто очікувати у третій декаді червня.

«Приблизно 30-35% помідорів, які ми споживаємо, – це імпорт із Туреччини. Турецькі помідори інколи навіть дешевші за наші... Найнижчі ціни на м’які овочі будуть у третю декаду червня. Вони утримуватимуться мінімум місяць-півтора», – зазначає експерт.

Прогноз щодо ціни на цибулю Олег Пендзин має оптимістичний. Каже: фермери цьогоріч її насадили вдосталь, тому пропозиція на внутрішньому ринку буде чималенька.

Якщо навесні овочі та ягоди по вартості били всі рекорди, то найближчим часом варто очікувати зниження цін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Тур Показати IP 10 Червня 2023 13:49
якби тільки ягоди та овочі, а тож на все ціни пішли в гору наче скажені
лучанка до Тур Показати IP 10 Червня 2023 16:02
Ще б ваги перевіряли, почіпляли магніти, або заставили ящиками, а лохи не дивляться...
Уася Показати IP 10 Червня 2023 17:54
Полуниця вже є по 40-45 грн. на старому

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus