USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Складно бути щирим в Україні без брудної лайки: Семесюк на «Бандерштаті» – про криптошансон і расу буряків

4 Серпня 2019 12:50
Боротьба з московською культурною експансією за допомогою криптошаносну, українці як раса буряків, захоплення лютими мавпами і націонал-кучмізм: нову збірку «Серце Апачі» презентував митець Іван Семесюк.

Гутірка з митцем Іваном Семесюком відбулася 3 серпня у рамках фестивалю «Бандерштат».

«Я вживаю не матюки, мені це слово не подобається, а брудну лайку. Живучи в Україні в наш час, складно бути щирим, не вживаючи брудної лайки»,- пояснив він на початку гутірки.

Один розділ презентованої сьогодні книжки «Серце Апачі» називається лірика, інший – х*їрика. У поета є спортивна лірика, тому що фізкультура, як і алкоголь, займають багато місця в його житті. Іван Семесюк зізнається, що в своєму житті балансує на межі, тому пише про фізкультуру. Іноді він займається фізкультурою, а іноді влаштовує творчі якщо не запої, то забіги.

«Друзі якось сказали: Семесюк, хватить бухати, йди на йогу. Я пішов п’яний на йогу, став раком, наракував асану, навоняв, я йогам не сподобався. У мене є вірш про це», - розповів митець.

Ще один його особистий невроз – Леонід Кучма, з яким той колись особисто познайомився і полюбив. Семесюк називає себе єдиним поетом-націонал-кучмістом. Цій постаті присвячений вірш «Данилич» та поема про гаранта. Кучмізм для поета є естетичною категорією.

У дeржави три стовпа

Цeрква, армія, тюрма

А чeтвeртий стовп - Данилич

Батько нації Кучма

Eх, давно минуло літо!

Пріє зібраний врожай

Пики бито, стіл накрито

Проливається за край!
«Я пив з Кучмою водку «Абсолют», і їв качку по-пекінськи і мариновані паростки бамбуку. В мене є доволі дивні фрагменти в біографії», - розповів Семесюк.

Пише Семесюк і про знервований експертний фейсбук, який швидко реагує на все і ніколи не здається. З його слів, є закон трьох днів - треба зачекати після будь-якої новини три дні і не писати, щоб не обіс*атися, це зазвичай спрацьовує. Отже, він зачитав вірш «Експерт».

Також поет відзначив, що ніхто не пише про медицину, а він має вірш «Патологоанатом», адже це хороша професія. Не менш драматичні взаємини в митця з наддніпрянським селом, де він колись захворів на стригучий лишай і згодом лікувався в лікарні. Цьому випадку присвячений один з віршів зі збірки. Поет свого часу працював «на стройці» та підірвав там спину, тож має драматичні взаємини з українським робітничим класом. На київських будовах, з його слів, є популярне визначення «рабо*оби».

«Вони заходять на будову, все п**дять і в результаті ремонт получається. Дуже цікавий матеріал – київські рабо*оби, тому я на писав «Марш стройбанів»», - пояснив митець.
Про драматичні взаємини з Галичиною свідчить вірш «ХЗВ і Галичина», присвячений кумедному скандалу, який нещодавно виник в Івано-Франківську під час одного з фестивалів. Тоді музиканти гурту «Хамерман знищує віруси» голяка стрибали по сцені, від чого страшенно розлютився мер Марцинків.

В Україні не вистачає естетичної категорії готики, тому Семесюк створив готичний вірш «Гробки» про свої взаємини з гробками та обжинками. Його тішать прояви расизму серед українців, але він вважає, що українці – бурякова раса. У нас, мовляв, є навіть внутрішній конфлікт між баняками і буряками, а він «топить» за буряків. Цій темі присвячений вірш «Чувак».
«Якби дали машину часу, я звалив би в палеоліт – там кумедно, мамонт ходе і нема ніякого фейсбуку», - зізнається митець перед тим, як прочитати вірш про палеоліт.

Семесюк любить мавп, особливо павіанів. Він колись бачив по телевізору, як здоровенний павіан переміг лева. Павіан той, з його слів, був схожий на комбайнера чи крановика. Павіани мають крепкі руки, тож дорослий павіан «порве Вірастюка запросто». Прикольним та лютим мавпам присвячений вірш «Небесний павіан».

Митець бореться з московською культурною експансією і має непогану спробу написання криптошансону для свого гурту «Пирятин» про аграрія, який «попав на тюрягу».
Прочитавши низку віршів зі збірки, Іван Семесюк виявив, що залишилися такі вірші, за які можна реально вихопити.

«Мене можуть пи*дити як галичани, так і східняки, а я наддніпрянський шовініст», - розповів поет перед тим, як прочитати вірш «Тараща» з рядками «за*бали галичани, за*бали східняки, рятувати Україну лізуть з льоху центряки».
Насамкінець митець зачитав вірш про себе самого під назвою «Свинорил».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
культуролог Показати IP 4 Серпня 2019 15:50
Що це за високоінтелектуальна еліта ділиться своім мистецьким доробком з молоддю? Один "краще" іншого...
Реаліст Показати IP 5 Серпня 2019 10:43
Що *митець*, то *митець*.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus