USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Соснові хрести і запах смерті. Репортаж зі звільненого Ізюма

19 Вересня 2022 15:54
121, 122, 123… Ледь помітні порядкові номери виведені маркером на абияк збитих соснових хрестах. Написи розпливаються у кольоровій гамі хвойного лісу, що оперізує Ізюм.

На околиці нещодавно звільненого міста пахне сирою деревиною, дощем і злочином. Це місце звучить. Звучить – замість спокою та затишку – монотонними ударами лопат об землю та метушливими кроками. За біло-червоною стрічкою – прохід стороннім заборонено – чоловіки у блакитних захисних костюмах викопують із могил тіла, пише Ґрунт.

Більшість могил – безіменні. Чоловіки, жінки, старші люди, діти. Ці люди мали життя – тепер це тіла, які навіть не мають імен. Поки що. Допоки їх не ідентифіковано. Допоки трагедія не втілилася у персоналізованому горі.

У цьому лісі захоронено близько пів тисячі людей, яких убили окупанти. Їх закопували на краю цвинтаря ще з березня. Поодинці й цілими сім’ями. Під порядковим номером, який виписали росіяни. Хтось лежить у теплій ковдрі, хтось – у легкій одежині.

Читати ще: Били струмом, катували паяльником: житель Куп’янська розповів про тортури росіян

Нині вересень. З-під соснових хрестів на могилах дістають тіла жертв російської окупації. Можливо, вони нарешті віднайдуть спокій. Принаймні ми, ті, хто живий, знайдемо спокій у тому, що їх гідно поховають.
Крик

Ґрунтова дорога сходить із траси і веде вглиб лісу. До цвинтаря, що його зростили росіяни. Рятувальники вже викопали кілька десятків могил. Поряд із пакетами побіля глибоких ям подекуди лежать ознаки мирного життя, засипані піском та глиною. Чийсь черевик. Тепла ковдра. Клапоть одягу. Частина чийогось звичайного життя, що тривало, допоки в Ізюм не прийшли окупанти.

«За відносно тривалий час роботи в прокуратурі я такого не бачив. Таке ми бачили лише, здається, по телевізору, коли відбувалося документування воєнних злочинів у Бучі», – зізнається керівник Харківської окружної прокуратури Олександр Ільєнков.
За попередніми підрахунками правоохоронців, кількість захоронень перевищує пів тисячі.

На усіх без винятку хрестах – порядковий номер могили. Досить кинути оком, щоб побачити, що всі хрести однотипні. Збиті цвяхами з двох соснових дощок. Хтось поспішав сховати тут, у землі, сліди свого злочину. Поспішав позбутися цих осоружних життів і тіл, які про них нагадували.

124, 125, 126… «Як у концтаборі», – резюмує прокурор.
На деяких хрестах самотньо висять маленькі ритуальні вінки. Ось цей – бузкового кольору – вже змучений дощами. На окремих хрестах десь виведено прізвище та ініціали загиблих. На деяких є навіть ритуальні таблички з написом «Здесь покоится…». Дата смерті – 9 березня 2022 року. Саме того дня від російських обстрілів в Ізюмі обвалилась багатоповерхівка, обірвавши життя десятків мешканців.

Тіло до тіла «спочивають» мама, тато і їхній малюк. Кожному росіяни надали сосновий хрест і порядковий номер.

Раптом рятувальники витягують із могили домовину. Так, ніби серед усіх цих понівечених, покручених тіл вона опинилася випадково – єдина ознака, що хтось тут справді спочиває, принаймні так, як передбачає ритуал.

Читати ще: «З чорних пакетів на ноги тече кров». Історія капеланки з Луцька, що привезла з передової понад сотню тіл військових

Її відчиняють. Я бачу лише руки, зведені догори. Худі та темні. Дивишся на тонкі нерухомі пальці – а чуєш крик. Потім рятувальники закривають домовину. Та нещасна людина, чиє життя забрали росіяни, заслужила спокою.

Сергій

Біля ґрунтової дороги плаче дідусь. «Моя дружина і мухи ніколи не скривдила», – побивається чоловік.

Його кохання було вбито вибуховою хвилею російського снаряда.

«Я її одразу оглянув. Помацав голову. Вона була ціла», – описує він.
Після загибелі дружини чоловік поховав її у власному дворі, а згодом перепоховав на кладовищі.

«Тут лежать мої сусіди з третього поверху. Загинула вся сім’я. Прізвище Яценюки. Семеро людей», – розповідає інший чоловік, Сергій. Його голос важкий і тихий. Втомлений. Слова обриваються. Очі – живі.

Читати ще: «Чим годувати нашу кішку, яка їла людське м'ясо?» У Луцьку переселенці з Бучі впізнали загиблого родича по фото та розповіли про жахіття війни

Сергій мешкав у багатоповерхівці в Ізюмі, яка не встояла після влучання ворожого снаряда. У будинку загинули десятки людей – під завалами та у вогні. Сергій із матір’ю врятувалися. Його квартиру знищено.
«До однієї жінки ми спускалися у підвал. Її годували, поїли, накривали п’ять днів. Їй притиснуло руку плитою. її звали Раїса, років 50-55. Мені кажуть: ріж руку. Я кажу – ви що?! Пальці відрізáв, а руку – я ж не лікар. Одного ранку прийшов – а очі вже закриті», – розповідає чоловік.

Де вони тепер? У лісі? Не всі. Зі слів Сергія, деякі люди згоріли вщент.

Чоловік із сусідом допомагали упізнавати тіла, які вдавалося дістати з-під попелу.

«Знаходили sim-карти. Вставляли, перевіряли контакти. Припускали, хто це може бути. Так і впізнавали. Декого впізнавали по одежі», – провадить він.

Читати ще: «Чорний мішок №310»: у Бучі опізнали та поховали «чоловіка на велосипеді», родичі якого втекли від звірств окупантів до Луцька

Загиблих люди спершу ховали самотужки. Хтось у дворі, хтось – десь неподалік. Мешканці пригадують, що деякі загиблі продовжували лежати на вулиці. А потім окупанти централізовано вивозили тіла автівкою з написом «Груз 200».

Сергій розповідає: місцеві чули перекази, що ці тіла ховають у лісі.

Слідчі кажуть, що це робила ритуальна служба за вказівкою окупаційної адміністрації.

Читати ще: Зеленський відвідав звільнений від росіян Ізюм

«Людина, яка захоронювала, пояснила, що людей хоронили під номерами. Потім родичі загиблого могли встановити, що саме його родич похований тут, і поставити табличку», – каже начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.
Слідчі вилучили журнал, в якому окупанти вели облік захоронень. У деяких рядках справді є дані осіб, що загинули від російської агресії. Проте чимало записів мають вигляд: «номер Х – неизвестный мужчина».

Причина смерті: українець

На білому пакеті лежить тіло. Силует людини, на якій вже не видно обличчя. На витягнутій убік кисті видно жовто-синій браслет. Браслет кольору українського стяга пів року пролежав із власником у могилі, яку викопали окупанти. Ось же вони – душа і тіло, покладені за нашу свободу.
Поруч із тілом лежить десяток білих пакетів. У кожному – одне загублене людське життя.

Навпроти масового поховання Служба з надзвичайних ситуацій виявила ще одну могилу. Без хрестів та вінків. У величезну яму росіяни скинули тіла вбитих українських військовослужбовців. Під час огляду тіл я побачу схожі шкарпетки на ногах загиблого. А на ранок у ЗМІ з’явиться інформація про знайдені на одязі загиблих шеврони холодноярців.

Читати ще: «Щодня ми діставали близько 20 тіл»: волинський криміналіст – про звірства російських окупантів у Бучі

На цьому цвинтарі окремо лежать військові та цивільні. Але окупанти не були до одних добрішими, ніж до інших.

«На деяких тілах є ознаки катувань. У першій могилі ми знайшли тіло, на шиї якого прив’язано мотузку. Я впевнений, що на багатьох тілах, де наслідки тортур під час попереднього огляду не встановлені, їх буде встановлено під час детального проведення судово-медичної експертизи», – каже журналістам прокурор.

Читати ще: «Вийшов з Ізюма і повідомив нашим військовим позиції росіян». Історія 17-річного переселенця, який переїхав до Луцька

Він додає, що в деяких могилах у цивільних були зв’язані руки.

Експерти, що працюють біля тіл із братської могили, закривають білий пакет. На ньому напис – «Невідомий військовослужбовець ЗСУ». Звертаю увагу, що над тілом стоїть дівчина. Можливо, це моя колега. Вона заплющує очі. Я думаю: раптом вона молиться, я теж хотіла б помолитися разом із нею.

Але я не знаю таких молитов, які попросили б у Бога меншої ціни за нашу свободу.

***

Українська армія вибила окупантів з Ізюма. Але сказати, що вони пішли безслідно, неможливо.

У лісі на краю міста за час окупації виросло 445 могил. У кожній – щонайменше одна жертва російських звірств. Як мінімум – один доказ, що росіяни – уособлення самого зла.

У лісі біля кладовища окупанти залишили по собі викопані траншеї. Не одразу впадає в очі яма, накрита соснами та прикопана землею. Стороннім туди ще не можна ходити – хтозна, що ще вони залишили у нашій землі.

Тут жили, тут вбивали, тут ховали свої злочини.

Від легкого пориву вітру знову піднімається запах мертвої плоті. Пахне тортурами. Страхом. Пахне росією.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus