USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Сотні вуликів з усієї області: біля Луцька – єдиний на Волині музей бджільництва

3 Липня 2022 17:34
У селі Баїв Луцького району місцевий пасічник разом із братством волинських бджолярів облаштував музей бджільництва. Іван Душак зібрав близько сотні вуликів з усієї області. Найстарішому з них – понад 200 років.

У єдиному на Волині музеї бджільництва можна детальніше пізнати історію ремесла, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Директор Клубу-музею волинського бджільництва Іван Душак пригадує: оскільки тутешній клуб давно не працював, разом із колегами вирішив облаштувати на його місці музей. Експонати бджолярі звозили з усієї області. Тут навіть встановили пам’ятник бджолі.

Читати ще: Питні меди й музей бджільництва: як волинські пасічники відроджують традиції

Іван Душак показує колекцію найдавніших вуликів – так званих дуплянок. Такі вулики колись робили з колоди: видовбували їх і навішували на дерево. Є на території музею і вулики-шафи, і нуклеуси, де виводять маток.

«Нашим бджілкам потрібне здоров’я, як і людині. Також треба, щоб було сухо і було що їсти. Все. Бджоли не бояться холоду, вони бояться сирості», – говорить господар.
Читати ще: Сон на вулику: найкращий пасічник на селі кличе на бджолину терапію

Аби бджілки не жалили, необхідно зважати на їхню поведінку і погоду. Також потрібно пам’ятати, що ці комахи дуже не люблять різких запахів і відчувають настрій людини.

Читати ще: До бджіл навідується щодня: волинський пасічник утримує 12 вуликів

«Їм немає часу з вами займатися. Якась бджола може вжалити хіба випадково. У погану погоду, звісно, потрібно насаджувати на себе ситко. Якщо пасічник надягнув ситко, то, значить, він поважає бджіл, бо вони старші», – зазначає Іван Душак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus