USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Спеціалістка зі світовим ім’ям провела тренінг у луцькому інклюзивному хабі

7 Лютого 2021 20:44
Протягом унікального дводенного тренінгу учасники вчилися застосовувати принципи орф-педагогіки в повсякденному житті.

Навчальний інклюзивний центр «Простір дії», який відкрився 27 жовтня у бібліотеці ВНУ на вулиці Винниченка, за час роботи досягнув дуже багато. Унікальне місце, яке з’явилося завдяки спільній роботі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за підтримки Українського культурного фонду та ГО «Інклюзивні студії» і волонтерів, активно розвивається. Тут відбуваються заняття, репетиції та майстер-класи, які об’єднують дітей з особливими освітніми потребами, батьків і фахівців. А тепер хаб став ще й своєрідним освітнім осередком, у якому спеціалісти зі світовим ім’ям діляться передовим досвідом.
6-7 лютого тут проходив тренінг «Орф-підхід в роботі з людьми з інвалідністю. Взаємодія з батьками». Унікальність заходу полягає у тому, що його ведуча Ширлі Сальмон з Австрії понад 30 років вивчає та впроваджує орф-підхід. Фахівець зі світовим ім’ям, вона не лише розробляє теорію, але й вчить практичних способів застосування орф-підходу в домашній обстановці. Нагадаємо, що метод запровадив німецький педагог і музикант Карл Орф. У його основі – гра на простих інструментах.
Тренінг організувала ГО «Інклюзивні студії» в партнерстві з інклюзивним хабом. Його керівниця Вікторія Колодяжна підкреслює: взаємодія між батьками і спеціалістами – надзвичайно важлива. «Це перший тренінг такого формату. І добре, що є така людина, як Ширлі Сальмон. Вона не просто розповідає і переказує, а ділиться колосальним досвідом. За десятки років практики із дітьми з інвалідністю вона створила власні прийоми роботи. Тому її досвід – безцінний. І ми його вивчаємо, впроваджуємо, заохочуємо до взаємодії. Адже лише так можна прийти до позитивного результату».
На значенні таких занять наголошує і голова ГО «Інклюзивні студії» та мама дитини з інвалідністю Наталія Шнит. «Тренінги необхідні, щоб батьки розуміли: багато залежить від них самих. Ситуації, звичайно, бувають різні, але треба активізуватися і щось робити власними силами. Та ж сама орф-терапія – простий, але дієвий метод. Ні батькам, ні дитині не потрібно мати музичні здібності – ситуацію обігрують певним чином і вона відчуває, що все вдається. Але цього можуть навчити лише спеціалісти».

Читати ще: Як у луцькому інклюзивному хабі дітей вчать грати на джембе та бумвокерсах. Фоторепортаж

Враженнями ділиться і мама дитини з інвалідністю Наталія Грисюк. «Мій син дуже любить музичні заняття у хабі. Їх ми відтворюємо вдома – співаємо чи пробуємо грати. Перевага орф-терапії якраз і полягає у її невимушеності, ігровій формі. Дітям від природи подобаються ритм, ніжні чи голосні звуки – ось на цьому все і ґрунтується. На таких заняттях я ще не була і дізналася дуже багато речей – цікавих та простих. А ще подивилася відео і в мене навіть зародилася віра, що зможу навчити сина грати по-справжньому».

Читати ще: Унікальне місце сили й добра: у Луцьку відкрили перший інклюзивний хаб

Позитивним моментом тренінгу є і те, що учасники мали можливість слухати Ширлі Сальмон з власних домівок. «Багато мам не мають фізичної можливості залишити дитину. Для них ми передбачили можливість доєднатися до нас через інтернет. Вони також можуть спілкуватися і взаємодіяти з тренеркою, одразу застосовувати отримані знання», – зазначила Вікторія Колодяжна.
Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus