USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Спільний транзит: як 1 жовтня переправлятимуть товари через Волинську митницю до ЄС

28 Вересня 2022 17:18
З 1 жовтня 2022 року посадові особи митних органів будуть керуватися положеннями Конвенції про процедуру спільного транзиту, а також положеннями інших нормативно-правових актів з питань митної справи у частині, що їй не суперечать.

На зустрічі з польськими колегами керівник Волинської митниці Микола Татарчук поінформував суміжну сторону про завершення усіх необхідних процедур, аби з 1 жовтня 2022 року в Україні набрали чинності положення Конвенції про процедуру спільного транзиту, інформує Волинська митниця.

Зокрема, митниця також звертає увагу на нюанси імплементації Конвенції. Так, відповідно до частини третьої статті 1 Митного кодексу України, якщо міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені Митним кодексом України, застосовується правила міжнародного договору.

Одночасно з набранням чинності для України вимог Конвенції про процедуру спільного транзиту втрачають силу положення Закону України від 12.09.2019 №78-IX «Про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи». Це означає, що з 1 жовтня 2022 року буде припинено прийом до оформлення декларацій спеціального типу T1UA. Водночас спрощення, отримані суб'єктами ЗЕД відповідно до Закону України від 12.09.2019 №78-IX, будуть діяти і після початку міжнародного застосування NCTS.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 27 вересня схвалив постанови, які дозволять Україні приєднатися до Конвенцій про процедуру спільного транзиту і спрощення формальностей у торгівлі товарами, тобто – «митного безвізу».

Як повідомляє Міністерство фінансів, схвалені рішення щодо можливості користуватися авторизаціями та спрощеннями необмеженому колу українського бізнесу. Уряд затвердив форми документів, врегулював питання оцінки відповідності підприємства критеріям надання авторизацій тощо згідно вимог «безвізу».

Бізнес отримує інструменти для користування перевагами та спрощеннями процедури спільного транзиту у 35-ти країнах-членах Конвенції. Дотепер доступ до спрощень мало лише обмежене коло підприємств.

Крім того, визначено перелік товарів, які можна перевозити митною територію України без надання Митниці забезпечення сплати митних платежів на час воєнного стану та одного року після його припинення. Перелік сформовано з урахуванням товарів, потрібних для обороноздатності країни.

Для схваленого переліку діятиме перехідний період з 01 жовтня 2022 року до 01 лютого 2023 року, протягом якого для бізнесу діятиме звичайний підхід щодо визначення товарів, які підпадатимуть під забезпечення сплати митних платежів.

Також уряд вніс зміни до питань застосування митних декларацій. Регулювання форми митних декларацій забрали в Кабміну, адже форма єдиного документа базуватиметься на умовах Конвенції, а вимоги до оформлення і використання митних декларацій приведено у відповідність до законодавства. Крім того, уряд визнав такою, що втратила чинність, постанову від 05 серпня 2020 року щодо використання митних декларацій окремих типів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus