USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Співпраця віри й розуму: відкрили оновлені луцькі підземелля. Фото

5 Березня 2020 17:13
Підземелля кафедрального костелу Святих Апостолів Петра і Павла радіють новим відвідувачам. Лучани та гості міста можуть оцінити красу та велич коридорів-галерей, черпаючи звідусіль багату й захопливу історію.

Відкрили оновлену експозицію та інформаційну таблицю, присвячену пам’яті хранителя підземелля, засновника клубу «Ентузіаст» Олегу Виноградову, в четвер, 5 березня.

Відзначимо, що 400-літні підземелля кафедрального костелу Святих Апостолів Петра і Павла стали доступними відвідувачам лише в лютому 2020 року.

За свою довгу історію костел Святих Апостолів Петра і Павла, зведений у 1616–1646 роках за проєктом італійського архітектора Джакомо Бріано, пережив чимало. Найтрагічнішими за своїми наслідками видалися радянські часи – в 1946 році храм відібрали у вірян, а костельні приміщення стали використовувати не за призначенням. У 1980 році в храмі облаштували музей атеїзму, а підземелля, своєю чергою, перетворили в склади, де зберігали овочі.

Костел повернули католицькій громаді лише в 1991 році в жахливому стані. Парафіянам власними силами вдалося привести до ладу лише собор. Натомість хранителем підземелля став Олег Виноградов, який у 1987 році організував клуб «Ентузіаст». Аматор дослідження підземелля керував розчисткою засипаних коридорів і кімнат. Цій справі він присвятив більше 40 років свого життя.
Протягом останнього часу складним для вирішення питанням було відкачування води, яка затопила підвали храму. Після вирішення цієї проблеми працівники Державного історико-культурного заповідника в Луцьку допомогли очистити підвали собору від сміття, а також облаштували експозицію.

Нещодавно теж було проведено електроосвітлення, відкрито нові коридори-галереї, які дозволили збільшити площу для проведення екскурсій і подальших наукових досліджень, встановлено східці та поручні для зручного пересування підземеллям, оновлено виставку керамічних матеріалів, знайдених під час досліджень, встановлено інформаційні таблиці, присвячені видатним діячам Луцької дієцезії та фрескам, оригінали яких знаходяться в сакристії костелу, оздоблено вівтар нижнього храму, встановлено великоформатні зображення репродукцій відомих художників, зокрема Мікеланджело Караваджо, Леонардо да Вінчі та Дієго Веласкеса, розміщено барельєф «Мадонна з немовлям» (репродукцію скульптури Мікеланджело) у гробниці Магдалени Тализіної.
«Ми зібралися сьогодні для того, аби офіційно відкрити прекрасний туристичний маршрут – луцькі підземелля. Окрім того, ця подія особлива й тим, що ми хочемо вшанувати пам'ять нашого відомого краєзнавця, ентузіаста Олега Виноградова, завдяки якому підземелля вдалося почати розчищати, аби вони стали доступними для відвідувачів», – привітав усіх присутніх директор Державного історико-культурного заповідника в Луцьку Павло Рудецький.
Він зауважив, що для відновлення підземелля й для того, аби відвідувачі могли перебувати під землею довше, було проведено колосальну роботу, зокрема працівники заповідника відкрили всі шахти та продухи, що дозволило просушити повітря й значно підвищити температуру в середині коридорів і залів. Своєю чергою, освітлити підземелля вдалося завдяки облраді, яка виділила з цієї метою 350 тисяч гривень із обласного бюджету.

Згадками про особисті знайомства та вагому працю Олега Виноградова, а також спогадами про перші візити до підземелля поділилися краєзнавець, професор, голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Геннадій Бондаренко, заступник директора з наукової частини адміністрації Державного історико-культурного заповідника Віктор Баюк, заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, архітектор Микола Головань, директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко, фотохудожник Віктор Чухрай тощо.
Настоятель кафедрального костелу Святих Апостолів Петра і Павла, отець-канонік Павло Хом’як освятив пам’ятну таблицю, присвячену Олегу Виноградову.
Він теж пригадав часи, коли в підземеллі було багато непотребу та цегли, а скрізь валялися розкидані людські кістки.
«Святий Йоан Павло ІІ, у світі знаний як Кароль Войтила, писав, що віра і розум – це два крила, які допомагають людині злітати до Бога й автоматично долати якісь труднощі й проблеми. Сьогоднішня подія – чудовий приклад співпраці віри й розуму, церкви і органів влади в особах керівництва історико-культурного заповідника. Нас об’єднує не тільки те, що ми – сусіди, що ми маємо над чим працювати, а й те, що ми – друзі, яких єднають ідея, ентузіазм, які започаткував Олег Виноградов», – сказав священнослужитель і додав, що насправді в підземеллі – ще багато роботи.

Усі охочі відвідати підземелля кафедрального костелу Святих Апостолів Петра і Павла можуть придбати квиток на екскурсію в касі Луцького замку. Екскурсії відбуваються щодня о 10.00, 12.00, 14.00 та 16.00.

Текст і фото: Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ростов Показати IP 6 Березня 2020 12:12
интересный материал
Артем Показати IP 9 Червня 2020 17:06
Часто українське чиновництво рушить те, що належить не йому, а нашому народу, ініціюючи проекти, які шкодять історії України. От як проект "Таємничі підземелля Рівного" - https://site.ua/drop.shoper/28587-slavnih-pradidiv-velikih-pravnuki-pogani---pro-scho-govoryat-taemnichi-pidzemellya-rivnogo/ Через забаганки чиновників тисячолітні міські підземелля, можливо часів літописного Суренжа, мають дуже "помолоділи". Чи не за гроші недругів з-за кордону?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus