USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Справа про прослуховування у Волиньраді: слідчий СБУ просив обрати міру запобіжного заходу для депутата

21 Березня 2019 15:55
Депутату Волинської обласної ради Борису Бабійчуку, який, як вважає Служба безпеки України, пов’язаний з тим, що на даху облради знайшли апаратуру для прослуховування, не призначили жодної міри запобіжного заходу – хоча слідчий СБУ подавав клопотання про обрання міри запобіжного заходу особисте зобов’язання, однак суд його не задовольнив.

Судове засідання відбулося 21 березня у Луцькому міськрайонному суді Волинської області.

Кількома днями раніше колега по «Самопомочі» Бориса Бабійчука Костянтин Зінкевич повідомляв у своєму Фейсбуці, що у рамках кримінального провадження щодо знайденої в облраді апаратури для прослуховування у січні 2019 року СБУ провела обшуки у депутата Бориса Бабійчука вдома і на роботі. Зокрема, Борис Бабійчук є підприємцем, який торгує комп’ютерною технікою у власному магазині.

Як повідомляв депутат, протягом року до Бориса Бабійчука у магазин почав заходити та дзвонити чоловік і просити привезти йому GPS-трекери певної моделі, однак він таким товаром не торгував.

«Перед новим 2019 роком Борис, плануючи їхати із своєю сім’єю в гори на лижі, вирішив собі придбати GPS-трекери для дітлахів, щоб вони не погубились на гірських спусках. Довго не думаючи, замовив із Китаю ту модель, яку просив наполегливий чоловік. Щоб «відбити» поштові витрати і дитячі GPS-трекери, купив їх трохи більше від власної потреби. GPS-трекери прийшли в Україну поштою, пройшли митну перевірку і всі необхідні процедури.

Борис звозив сім’ю у гори. А також передзвонив тому чоловіку, який йому довго набридав, і сказав, що недорого має кілька GPS-трекерів, які той замовляв. Довго чекати не довелося. Чоловік прийшов, купив трекери, СБУшники відразу оформили факт незаконного, на їхню думку, продажу, провели обшуки в магазині та вдома у Бориса і вилучили GPS-трекери», - йдеться у дописі Костянтина Зінкевича.

Окрім того, депутат зазначив, що таких справ щодо продажу товарів подвійного призначення в Україні порушується кілька тисяч на рік, в більшості, це для вимагання з підприємців грошей. Також депутат наголосив, що GPS-трекери взагалі є побутовою річчю, яка продається в тисячах магазинів, бо вони потрібні і лижникам, і щоб захистити від крадіжки свій автомобіль, велосипед або, щоб не згубити свого улюбленого песика.
Вже під час сьогоднішнього судового засідання, слідчий СБУ Роман Масон повідомив суду, що нині розслідується кримінальне провадження. З його слів, встановлено, що житель міста Нововолинськ Борис Бабійчук, який є депутатом Волинської обласної ради, усвідомлюючи протиправні дії, умисно, всупереч державній політиці придбання засобів для отримання інформації здійснював відповідну діяльність. Зокрема, за допомогою комп’ютера без відповідної ліцензії розмістив оголошення щодо продажу GPS-трекерів, які попередньо були придбані ним на сайті «АліЕкспрес». В подальшому Бабійчук домовився про умови продажу GPS-трекерів, зокрема працівниця магазину депутата продала вказані пристрої певній особі.

Як наголосив слідчий, вина обвинуваченого підтверджується матеріалами справи, висновками експертів та допитами свідків. Він просив застосувати до обвинуваченого запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання, зокрема дозволити пересування лише на території Волинської області, адже був здійснений тяжкий злочин, який передбачає позбавлення волі.
Прокурор, своєю чергою, підтримав клопотання слідчого СБУ та просив його задовольнити.

Натомість Борис Бабійчук просив не задовольняти клопотання, адже він є сім’янином, тож їздить відпочивати в Рівненську та Львівську область. З його слів, він завжди реагує на звернення слідчих прибути та не збирається переховуватись, також запобіжний захід буде обмежувати його підприємницьку діяльність.

Адвокат Вадим Матвіїв просив долучити до матеріалів справи заяви низки депутатів обласної ради про готовність взяти Бориса Бабійчука на поруки.

«Ми просимо долучити ці заяви не для того, щоб зробити більш важчою міру запобіжного заходу, а для того, аби показати соціальні зв’язки мого підзахисного. Адже іншої процедури подання таких документів немає», - зазначив Вадим Матвіїв.
Окрім того, він просив не задовольняти клопотання слідчого СБУ, адже повідомлення про підозру його підзахисному повинне було здійснюватися керівником регіональної прокуратури, бо Борис Бабійчук є спеціальним суб’єктом, натомість про підозру Борису Бабійчуку повідомив прокурор, який є сьогодні присутній під час судового засідання, ще до закінчення строку досудового розслідування.

В підсумку, суд вирішив не задовольняти клопотання слідчого СБУ про обрання міри запобіжного заходу для Бориса Бабійчука у виді особистого зобов’язання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus