USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Спроба Путіна анексувати території України: як реагує світ на рішення президента Росії

30 Вересня 2022 20:56
Після підписання президентом Росії Володимиром Путіним документів про приєднання до РФ окупованих територій України низка країн виголосили свій осуд цього рішення та свою незгоду.

ТСН.ua зібрав реакцію світових лідерів на спробу анексії частини України.

Так, ОБСЄ засудила спробу анексії українських територій Путіним. Про це заявили чинний голова ОБСЄ, голова МЗС Польщі Збігнєв Рау та ще низка чиновників.

«Незаконна анексія суверенної української території, про яку сьогодні заявив президент Росії Володимир Путін, є неприйнятною. Він руйнує принцип територіальної цілісності, який лежить в основі основоположних принципів ОБСЄ та міжнародного порядку», – заявили в організації та закликали РФ вивести всі війська з України.

США

Не забарилися з реакцією і в США. Там запровадили санкції проти Росії майже одразу після виступу Путіна.

Так, під нові американські санкції потрапили 14 осіб із військово-промислового комплексу РФ, два лідери центробанку країни, члени сімей високопосадовців і 278 членів законодавчого органу «за сприяння фіктивним референдумам Росії та спробу анексії суверенної української території».

Своєю чергою президент США Джо Байден різко засудив російську «шахрайську» спробу анексії.

«Росія порушує міжнародне право, топче Статут Організації Об’єднаних Націй і всюди демонструє свою зневагу до мирних націй», – сказав Байден, додавши, що ці дії «не мають легітимності».

Він наголосив, що США продовжуватимуть «завжди шанувати міжнародно визнані кордони України».
Польща

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його держава продовжить підтримувати Україну у війні проти РФ та наголосив, що спроба анексії українських територій – це свідчення того, що компроміс з Росією неможливий.

«Сьогоднішня відчайдушна і жалюгідна дія Кремля – це поразка тих, хто наївно вірив у компроміс із Росією», – наголосив Дуда.

Велика Британія

Експрем’єр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що цивілізований світ не дозволить Росії колонізувати Україну та ніколи не визнає фейкові референдуми, а підтримуватиме ЗСУ у війні проти окупантів.

«Володимире Путіне, ваша промова – це шахрайство і ганьба», – написав політик.

Євросоюз

Усі 27 країн Євросоюзу рішуче розкритикували РФ за спробу анексії територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

«Ми ніколи не визнаємо цю незаконну анексію. Ці рішення є недійсними і не можуть мати жодної юридичної сили. Крим, Херсон, Запоріжжя, Донецьк та Луганськ – це Україна», – йдеться в заяві.


У Брюсселі водночас заявили про непохитну фінансову та військову підтримку для України та анонсували нові санкції проти РФ.

Окрім того, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що «проголошена Путіним незаконна анексія нічого не змінить.

«Усі території, незаконно окуповані російськими загарбниками, є українською землею і завжди будуть частиною цієї суверенної держави», – йдеться в заяві.

Канада

Канада запровадила нові санкції проти Росії через проведення «референдумів» в Україні. Під обмеження потрапили представники дітей російських політиків та представників окупаційних «адміністрацій». Загалом до санкційного списку внесено 43 прізвища.

Литва

РФ поховала надію на мирне врегулювання, дедалі відчайдушніший режим Путіна перетнув ще одну червону лінію, заявив президент Литви Гітанас Науседа.

«Оголошене рішення про анексію Херсонської, Донецької, Луганської та Запорізької областей України є незаконним і нікчемним», – йдеться в заяві Науседи.

Нагадаємо, 30 вересня президент Росії Володимир Путін підписав так звані документи про «приєднання» українських окупованих територій до складу РФ.

Невдовзі після цього президент України Володимир Зеленський оголосив, що держава подає заявку на вступ до НАТО за прискореною процедурою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 30 Вересня 2022 23:36
яка різниця як реагує світ, важливо як ми до цього дійшли. Якби депутати і високопосадовці думали про зміцнення держави, армію, добробут народу, а не лише про свої кармани - такого могло б і не статися. Агресори і загарбники завжди шукають слабкі місця. Тепер, коли війна, ці гниди,які просрали країну всі звільнені від мобілізації,спокійно їздять по світу туди-сюди з баблом, яке приназбирали в Україні,яку завжди використовували як колонію. Чому в нас не мобілізовують депутатів і різних чинуш,їх забагато розвелося за роки незалежності і всі як один вмотивовані.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus