USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Росія спробує анексувати окуповані території до чи після 1 жовтня, – ISW

27 Вересня 2022 09:01
Російське військово-політичне керівництво спробує втілити свій намір «анексувати» окуповані території України до чи після 1 жовтня, щоб незаконно залучити до мобілізації українських громадян.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни, передає УНІАН.

Саме ця дата є початком звичайного осіннього циклу призову у Росії.

«Кремль, найімовірніше, включить українських громадян на окупованих територіях у російський призовний цикл, розширивши примусову мобілізацію для громадян України для боротьби проти України», – йдеться у звіті.

Наразі ця категорія не відповідає юридичним критеріям поточного указу Путіна про часткову мобілізацію.

«Як і «російські громадяни» згідно з російським законодавством, українські чоловіки від 18 до 27 років на анексованих територіях отримають право на військову службу», – вказують експерти.

Водночас аналітики зауважують, що деяких українців уже мобілізовано у лави ЗС РФ. Так, «губернатор» Севастополя Развожаєв 25 вересня прозвітував про мобілізацію близько 2 тисяч осіб в окупованому Криму і Севастополі.

«Російська окупаційна влада насильно мобілізує українських мирних мешканців з усіх окупованих областей у меншій кількості», – зазначають аналітики.

Це узгоджується з введеними Росією обмеженнями на виїзд з окупованих територій чоловікам віком до 35 років. Окупантам у Мелітополі доручили сформувати до 10 жовтня «добровольчий батальйон до 3 тисяч осіб».

А 26 вересня стало відомо про «мобілізацію» чоловічого населення Сватівського району Луганської області.

Нагадаємо, 21 вересня Путін у відповідь на поразку своїх військ у Харківській області огоолосив у РФ часткову мобілізацію.

Того ж дня глава Кремля заявив про проведення "референдумів« за приєднання окупованих територій України до складу РФ.

У Міністерстві внутрішніх справ України прогнозують, що під час першої хвилі мобілізації в Росії можуть призвати близько 40-50 тис. резервістів, оскільки на більшу кількість просто не вистачить екіпірування.

Читати ще: «Зараз не 1812, 1914 або 1941 рік»: в ISW назвали промахи Путіна щодо «спецоперації» та мобілізації

Через проблеми з мобілізацією РФ продовжила незаконне залучення до лав окупаційних військ українських громадян. У Зеленського пояснили, що «примус громадян до війни в окупованих регіонах – ніщо інше, як спроба масштабної зачистки території від нелояльного населення з боку Москви».

Також кремлівські пропагандисти заявляли про мобілізацію українських військовополонених, яких РФ утримує в Оленівській колонії.

Всього Росія мала намір призвати до 300 тисяч осіб, проте з початком оголошення мобілізації країну покинуло понад 200 тисяч російських чоловіків.

У британській розвідці вважають, що Росії доведеться вирішувати логістичні та адміністративні проблеми, щоб зібрати 300 тис. військовослужбовців, які навряд чи стануть боєздатними протягом місяців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus