USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

США пропонують зняти частину санкцій, щоб Білорусь та РФ дозволили Україні експортувати зерно

20 Травня 2022 12:54
США пропонують Білорусі та РФ зняти окремі санкції проти них замість деблокади експорту українського зерна.

Росія перекрила порти, внаслідок чого Україна не може доставити і 10% від тих обсягів, які продавала раніше. Це призвело до масштабної продовольчої кризи в усьому світі, у питання втрутилася і ООН, повідомляє OBOZREVATEL.

Про намір США зняти частину санкцій з РФ у відповідь на розблокування морських портів України заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Як повідомляє видання The Wall Street Journal, Росія відкинула заклики найвищих посадових осіб ООН припинити блокаду Чорного моря.

Постійний представник Москви в ООН Василь Небензя заявив на засіданні Ради безпеки ООН, що зростання цін на продовольство було викликане західними санкціями проти Росії та іншими факторами, а не майже тримісячною війною в Україні. Він не відповів на заклики домовитись про відвантаження зерна з Одеси та інших українських портів.

Офіційні особи США вивчають інший можливий маршрут експорту українського зерна: на північ залізницею через Білорусь до литовського порту Клайпеда. За їхніми словами, як стимул для білоруського лідера Олександра Лукашенка розглядають можливість шестимісячного скасування санкцій щодо промисловості країни з виробництва калійних добрив.

Торік Вашингтон запровадив санкції, пов'язані з калійними добривами, у відповідь на те, що Білорусь спровокувала міграційну кризу та придушила внутрішньополітичну опозицію.

За оцінками України, з моменту широкомасштабного вторгнення Росією було вкрадено і вивезено не менш як 400 тисяч т зерна. Російські окупанти заблокували в українських портах 90 млн тонн зернових, що в майбутньому загрожує світу продовольчою кризою.

Держави, які будуть купувати в РФ викрадене в України зерно, вважатимуться причетними до злочину. Про це заявив у Раді Безпеки ООН радник постпреда України при ООН Сергій Дворник.

«Україна вже попередила країни-споживачі, що партії зерна, які експортує Росія, можуть містити крадене українське зерно. Будь-яка країна, яка свідомо купує це зерно, вважатиметься причетною до злочину», – сказав він.

Не має бути жодних сумнівів у тому, хто відповідає за можливий голод мільйонів людей в Азії, Африці та інших частинах світу й на окупованих територіях України.

Україна, за його словами, також рішуче відкидає будь-які маніпулятивні заяви про те, що санкції проти Росії нібито унеможливлять ефективне розв’язання проблеми експорту сільськогосподарської продукції. Міжнародна спільнота вже зробила відповідні висновки, резюмував він.

Зазначимо, цього літа на карту буде поставлено долю трьох урожаїв: торішнього, який Україна не в змозі повністю експортувати, цьогорічного, бо зберуть лише половину врожаю, та майбутнього, оскільки фермери не сіятимуть озиму пшеницю у звичних обсягах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 20 Травня 2022 16:22
1. конфісковувати зерно, яке парашка намагається продати. 2.силовим способом контингентом ООН деблокувати українські порти. 3.у разі військових дій з боку парашки проти контингенту ООН конфіскувати все їх майно за межами парашії і заблокувати повністю цей мордор
1 до скептик Показати IP 20 Травня 2022 22:39
Це вам сон такий приснився? Погляньте на цих боягузів - швидше Сонце спалить Землю, ніж будуть виконані ваші бажання

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus