USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

США розчаровані підписанням Дудою «бандерівського закону»

7 Лютого 2018 08:14
Сполучені Штати розчаровані тим, що президент Польщі Анджей Дуда підписав закон, який передбачає кримінальне покарання за приписування нацистських злочинів польській державі. Про це повідомляє УНН з посиланням на сайт Державного департаменту США.

“Ми розуміємо, що цей закон буде переданий до Конституційного суду Польщі. Ухвалення цього закону негативно позначається на свободі слова і наукового вивчення”, — наголошується в заяві.

“Такі історичні неточності зачіпають Польщу, нашого сильного союзника, і з ними необхідно боротися таким чином, щоб захищати основні свободи. Ми вважаємо, що відкриті дебати, вивчення і освіта є найкращим засобом протидії використанню невірних формулювань”, — заявили у Держдепартаменті США.

Нагадаємо, 26 січня Сейм Польщі ухвалив пакет законопроектів, якими було внесено зміни до закону про Інститут національної пам’яті. Він передбачає, зокрема, заборону так званої «бандерівської ідеології», порушення якої карається штрафом або позбавленням волі на термін до трьох років.

6 лютого, Рада ухвалила рішення про відповідь на скандальний польський закон про заборону «бандерівської ідеології».

ЧИТАТИ ЩЕ: ВР ЗАКЛИКАЛА ДУДУ ВЕТУВАТИ СКАНДАЛЬНИЙ ЗАКОН ПРО ЗАБОРОНУ «БАНДЕРИЗМУ»

5 лютого у Луцьку під стінами Генконсульства РП відбулася акція протесту проти ухвалення польськими Сеймом і Сенатом змін до закону про Інститут національної пам’яті Польщі, що принижують українську національну гідність.

Зміни до польського закону про Інститут національної пам’яті призвели до гучного скандалу у Варшаві. Але в цьому разі йдеться не про "українську" складову, а про відносини Польщі та Ізраїлю. Тель-Авів обурила нова норма про покарання тих, хто припускатиме провину Польщі та польського народу у Голокості та інших злочинах часів Другої світової війни. Ізраїль трактує її як заборону говорити про участь окремих поляків у цих злочинах. Адже кримінальне переслідування тих, хто "паплюжить добре ім’я Польщі та польського народу", може стати перешкодою навіть для дискусії про воєнні злочини у Польщі.

Між тим, останнє повною мірою стосується й України. Адже українська частина законопроекту є не менш скандальною.

6 лютого Президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальний закон.

Польські політики неоднозначно оцінюють рішення президента країни Анджея Дуди щодо підписання “бандерівського закону”.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Справедливий Показати IP 7 Лютого 2018 09:12
Нехай своє розчарування тримають при собі. Польща суверенна країна, на милостиню не живе.
Та до Справедливий Показати IP 7 Лютого 2018 11:20
ти ШО? І давно це вони такі суверенні, самодостатні і процвітаючі стали? І це все без стороннньої допомоги і підтримки? Може в когось пам"ять і відшибло, але багато хто ще добре пам"ятає, як вони довго-довго сиділи тихенько, як миш під мітлою, і навть вякнути щось боялись, що не сподобається "великому брату", і як перли до нас сумки з одягом та косметикою і торгували на базарах, а назад тягли наші кольорові телевізори "Електрон" і взагалі кидались на всі еклектроприбори, які бачили і ще багато чого іншого. А зараз зажиріли і їх одвічний дурний "панськи" гонор гору взяв над здоровим глуздом. Ну-ну.
К.лучанин до Та Показати IP 7 Лютого 2018 12:05
Так , це дійсно було і цього із життя поляків не викреслиш! А золото як скуповували по всьому СОЮЗУ , аж Мосвою були , памятаєте . Я якось був у відрядженні в м.ОРЛІ , заходжу в ювелірний магазин подивитись на сувеніри,аж тут група поляків золотішко вибирає. Так було і ви вірно пригадали ті моменти і я їх памятаю добре. А той СПРАВЕДЛИВИЙ , це - диванний конопкодав і по віку молодняк, очевидно, бо багато чого не знає , а так строчить свої пости без ума.
К.лучанин до Справедливий Показати IP 7 Лютого 2018 11:22
Шановний, суверенність ПОЛЬЩІ ніхто не заперечує і не треба на цьому наголошувати і спекулювати! Ти забув або не знаєш , що США дуже допомогли полякам у здобутті суверенності , списавши їм 50млрд. доларів боргу щоб вони стали на ноги. Україні такого не зробили. І ІЗРАІЛЬ теж зробив справедливе зауваження по цьому закону і наголосив що це є порушення свободи слова людини , бо окремі поляки приймали участь у злочинах. НЕДОЛУГИЙ ЗАКОН ПРИЙНЯЛИ про який будуть шкодувати.
скептик Показати IP 7 Лютого 2018 13:25
поляки вперто добиваються свого виключення з ЄС

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus