USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Дуда просить суд перевірити статті про українських націоналістів у законі про ІНП

16 Лютого 2018 08:14
Президент Польщі Анджей Дуда змінив формулювання щодо «українських націоналістів» у скандальному законі про інститут Національної пам'яті, відправляючи документ у Конституційний суд країни.

нформація про подання президента до КС називається «Протидія фальшуванню польської історії; захист доброго імені Республіки Польща та польського народу», інформує Польське радіо.

З повідомлення на сторінці КС випливає, що президент опротестував положення оновленого закону про ІНП, в яких використано звороти «українські націоналісти» та «Східна Малопольща». В оновленому законі йдеться про «дії, вчинені українськими націоналістами у 1925-1950 роках, що полягають на використанні насильства, терору та інших форм порушення прав людини щодо окремих осіб і груп людей». В законі також зазначено, що такими злочинами була участь українських націоналістів у знищенні євреїв і вчинені ними вбивства громадян ІІ РП на Волині і у Східній Малопольщі.

За словами президента, положення закону повинні бути точними, щоб кожен громадянин, прочитавши їх, розумів, чи може його поведінка бути кримінально караною чи ні.

1 лютого польський парламент ухвалив зміни до закону про ІНП, якими, зокрема, запроваджується кримінальне переслідування всіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності за злочини нацистів у роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" у роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої. Напередодні, 6 лютого, президент Анджей Дуда підписав цей закон. Ухвалені зміни до закону про ІНП, які передбачають покарання за звинувачення поляків у Голокості, а також за пропаганду "бандерівської ідеології", викликали широкий резонанс, зокрема, протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США.

Найбільша опозиційна партія в польському парламенті "Громадянська платформа" (РО) зареєструє у парламенті "альтернативний" законопроект про зміни до закону про Інститут національної пам’яті Польщі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
скептик Показати IP 16 Лютого 2018 11:52
а що таке Східна Малопольща в розумінні польських законодавців ? може Україні варто запровадити поняття Забужанська і Понадсянська Україна ?
jq до скептик Показати IP 16 Лютого 2018 12:36
ой, не дражніть панів-шляхтичів, бачите ж, що і там і так не все гаразд, бо коли все нормально, то не самостверджуються придумуючи всяку фігню.
скептик до jq Показати IP 16 Лютого 2018 15:46
пани ж мої маленькії, а воші як біб. знаємо про шляхту без підштанників . нехай трохи хвоста опустять

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus