USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Старовинна садиба біля Луцька: загадка зниклого каміна. Фото

12 Липня 2023 10:05
Село Прилуцьке, яке сьогодні відзначає престольне свято, окрім церкви святого Іоана Предтечі, яку в традиціях українського модерну спроєктував луцький архітектор, діяч УНР Сергій Тимошенко, має ще одну цікаву пам’ятку. Йдеться про будинок, де виросла Габріеля Запольська.

Над дорогою з Прилуцького до Липин збереглися руїни будинку, де виросла відома польська письменниця Марія-Стефанія-Габріеля Корвін-Пйотровська. Про історію самої будівлі відомо мало. Вона складалася з двох двоповерхових частин, з’єднаних між собою переходом. Нині від будинку Корвін-Пйотровських залишилася лише ліва частина, точніше її руїни.
Цегляні стіни подекуди розвалені. З одного боку збереглися залишки дверної коробки – верхня перемичка. На ній можна помітити рештки голубої фарби, а ззовні збереглася темно-жовта фарба. Залишилася навіть металева петелька під защіпку. Над дверною коробкою є ще одне дерев’яне перекриття, вочевидь соснове, яке слугує перемичкою. Просто над дверима колись була арка, яку пізніше перемуровали і вставили двері. Може, це аргумент на користь версії, що в середині ХІХ століття тут була католицька каплиця, яку згодом переобладнали під житло.
Всередині збереглося чимало дерев’яних кілочків, забитих в стіну. В одному місці одразу чотири кілочки діаметром 4-5 см. В них вбиті металеві штирі. Вздовж стін йде ряд (20 штук) керамічних ізоляторів під електропроводку.
Залишки штукатурки в кількох місцях дозволяють прослідкувати, що кімната була почергово жовтого, білого, світло-блакитного, блакитного та ніжно-салатового кольорів. А перехід між двома частинами будинку всередині був рожевуватим та блакитним. Рештки штукатурки свідчать, що й зовні будівля колись була кольоровою: білою, блакитною та світло-жовтою. Поверх штукатурки наклали цементний розчин і будівля стала сірою. Власне такою ми її бачимо і нині.
У дальньому лівому кутку, вочевидь, розташовувався камін. Збереглася закопчена цегла, залишки димоходу, який, до речі, був схований у стіні. По всій висоті димоходу дірки залишені, напевно, сучасними шукачами скарбів. Власне місце, де був камін, геть знищене. Придивившись, можна помітити, що цеглу збивали під певним кутом. Ймовірно, хтось виламав з муру камінний портал.
Такою постає перед любителями старовини пам’ятка. Місце зруйнованої частини будинку ховають густі зарості кущів.
Додам, що за іронією долі, львівська вілла «Скіз», де кілька років проживала Габріеля Запольська, так само перебуває у занедбаному стані.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Зозулька Показати IP 18 Липня 2023 19:57
Зате місце останнього спочинку Габріелі (йому - 102 роки) на Личаківському цвинтарі у Львові - у хорошому стані.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus