USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Створене КП «Луцькі ринки» в перспективі об’єднає 16 місцевих базарів

31 Січня 2018 16:10
Відтепер бюджет міста, а не посередники, отримуватиме прибуток від сплачування оренди підприємцями ринків. Однак унаслідок заснування КП «Луцькі ринки» виграє не лише місто, а й підприємці, яким обіцяють суттєво знизити орендну плату й покращити умови праці.

Про це йшлося під час засідання 37-ї сесії Луцької міської ради 31 січня.

Так, ринки Луцька, які знаходяться на землях комунальної власності, працюють за рахунок посередників, тож бюджет міста не доотримує коштів. І оскільки у 2017 році Волинській облспоживспілці не була подовжена оренда частини ринку «Центральний», виникла ідея налагодити співпрацю з підприємцями ринків і створити комунальне підприємство, яке об’єднало б усі 16 ринків, наявних у місті, зі статутним капіталом у 500 тисяч гривень.

Як наголосив депутат Борис Смаль, це підприємство потрібно створювати саме зараз.

«Кілька місяців працювала тимчасова комісія, яка налагодила контакт із підприємцями Старого ринку. Ми напрацювали конструктивний діалог. Підприємцям було запропоновано, зокрема, взяти участь у побудові концепції щодо облаштування ринку. Від підприємців ми чекаємо конкретних пропозицій стосовно того, як вони бачать роботу цього підприємства та свою участь у ньому», – зазначив Борис Смаль.
Він наголосив, що в жодному випадку «підприємців ніхто не виганятиме» з їхніх робочих місць. За словами Бориса Смаля, більшість підприємців Старого ринку висловили готовність співпрацювати в рамках КП «Луцькі ринки».

Окрім того, передбачено, що підприємцям знизять вартість оренди – зі 110 гривень до 90 за метр квадратний. За розрахунками, лише за рік діяльності «Луцьких ринків» до бюджету міста надійдуть 480 тисяч гривень.

«Ці гроші варті того, щоби створити це підприємство», – акцентував Борис Смаль і додав, що заплановано створити можливість, аби підприємці ринку змогли представляти свої товари також у онлайн-режимі.

КП «Луцькі ринки» на території всіх ринків у Луцьку надаватиме супутні послуги, наприклад логістичні, складські, митні, обміну валют, громадського харчування, охорони та прибирання.

Депутат Павло Данильчук поцікавився, що буде робити міська рада, якщо підприємці Старого ринку відмовляться продовжувати оренду. Борис Смаль відповів, що такий варіант малоймовірний, адже кожен підприємець, насамперед, зацікавлений у своїй діяльності та фінансовій вигоді.
«Давайте захищати підприємців і створювати їм відповідні умови», – закликав обранець громади.

Радник Луцького міського голови, депутат Ігор Поліщук підкреслив, що проект рішення – як ніколи на часі.

«Логічним продовженням роботи тимчасової комісії є створення цього комунального підприємства, що дозволить вирішити декілька важливих питань. Перше – це наповнення бюджету. КП «Луцькі ринки» буде прибутковим. Так, у багатьох містах є приклади створення таких підприємств: у Чернівцях місто від діяльності подібного підприємства отримує 70 мільйонів на рік. Але там набагато більша площа. Окрім того, будуть покращені умови праці для підприємців на місцях. Також це й допомога підприємцям, адже ми плануємо зниження ціни оренди для них на 20 гривень.

Але ми теж розуміємо, що до того часу, поки ринок буде в підпорядкуванні облспоживспілки, не вдасться його реорганізувати. У майбутньому буде проведено конкурс на кращу архітектурну пропозицію щодо Старого ринку. Зараз же недопустимо, щоби земля цей час простоювала, адже вона має приносити вигоду місту. І це мова йде тільки про Старий ринок», – зазначив Ігор Поліщук.
Депутат Микола Дендіберін додав, що «до цього рішення ми йшли 5 років».

Керівник ГО «Бізнес Волинь» Ігор Дильов зауважив, що облспоживспілка, на його думку, «не подарує» всі комунікації, наявні на Центральному ринку, міській раді, тож підприємці ризикують стати заручниками ситуації. Тож міськраді потрібно напрацювати конкретні пропозиції, представити обґрунтування та реальні цифри, зокрема щодо прибутку майбутнього КП «Луцькі ринки».

Представниця підприємців Тетяна Біскуп поділилася, що «люди – перелякані», адже бояться, що в результаті створення КП «Луцькі ринки» облспоживспілка оголосить війну підприємцям.

«Ми все розуміємо. Місту потрібний порядок. Але розробіть концепцію, покажіть, як усе має розглядати», – закликала вона депутатів.

«У місті є 200 тисяч мешканців, які не бажають бачити цей шанхай у центрі міста. Ми повинні розвивати туристичний потенціал міста, тому всі, хто виступає проти створення комунального підприємства, – проти надходження додаткових коштів у бюджет міста і за безлад у старій частині Луцька», – наголосив Ігор Поліщук.

Нагадаємо, Луцьке міське управління земельних ресурсів уже отримало завдання визначити межі земельної ділянки Центрального ринку. Також розпорядженням виконувача повноважень мера міста Григорія Пустовіта буде створено робочу групу, яка розробить концепцію облаштування території навколо Луцького замку, зокрема ділянки під Старим ринком. До складу робочої групи запропоновано долучитися представникам усіх фракцій міської ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
підприємець Показати IP 31 Січня 2018 16:57
Що буде з "Завокзальним ринком" ? Така орендна плата як зараз, не підйомна підприємцям. Торгівля впала на нуль, йде війна, людям не до покупок, рідко хто щось купляє, а у нас же сім'ї. Виходить, що горбатимо тільки на Горгута і К*. Щось робіть, шановні депутати!!!
вовк до підприємець Показати IP 31 Січня 2018 18:13
то йди на завод а не ний з тебе такий спекулянт як з козла музикант.
Луцьк Показати IP 31 Січня 2018 19:58
Невинні прості підприємці, що впали доходи. Бо доходи, у реальному вираженні, впали в усіх, хто старається щось робити, а не просто "калимити" (мова не про тих, хто біля "корита"). Людям реально стало непросто жити. Давайте спробуємо, нікого не ображати, в частині "вміння заробляти"... Хто як може, так і живе... Хто старається жити і працювати на перспективу - тому РЕСПЕКТ!!! На Їх плечах ще тримається економіка такої країни, як Україна! Усім здоров"я, миру та злагоди!
Андрій до Луцьк Показати IP 31 Січня 2018 22:44
Мудро сказано. Радує, що є люди, які здатні грамотно мислити. Респект.
Мудрий Показати IP 1 Лютого 2018 08:27
Пан Поліщук правий! Нам не потрібен "цей шанхай у центрі міста"!
Анонім до Мудрий Показати IP 2 Лютого 2018 17:25
Вам не потрібний,а людям так, коментатор,який під кожною новиною про ринок пише цю ахінєю,шанхай у вас в одному місці.Це так дешево виглядає,ваша "мудрість" і "честь"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus