USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Створювати ОСББ вигідно і в старих будинках: луцький досвід

25 Квітня 2018 13:14
Багато лучан стверджують, що створювати ОСББ в старих будинках невигідно, натомість це варто робити у новобудовах, адже вони не потребують ремонту. Однак, згідно з законодавством, будинкам, де ОСББ все ж не створять, призначать управителя. Але ні управителів, ні алгоритму управління немає. Тож існує ймовірність, що ці будинки просто залишать напризволяще.

Протягом багатьох років роботи ЖЕКи довели свою недієздатність, тож міська рада всіляко сприяє тому, аби мешканці створювали ОСББ, адже без господаря деякі будинки доведені до вкрай занедбаного стану і вже невдовзі можуть просто завалитися. Зокрема, у місті діють дві програми підтримки ОСББ, тож вони можуть взяти в них участь та отримати кошти на ремонтні роботи у своєму будинку.

Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило дослідити на прикладах двох ОСББ у мікрорайоні Вересневе, чи вигідно та чи варто створювати об'єднання співвласників багатоквартирного будинку у старих будівлях.
Крізь діри в цоколі пролазили руки

Як розповів голова ОСББ «Цукрова, 1» Валентин Грицюк, раніше у мікрорайоні Вересневе був офіс розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», тож він спонукав мешканців будинку створити ОСББ, оскільки ЖЕКи неефективні.

«Ми і самі бачили, що ЖЕКи з 1991 року практично нічого не зробили, лише за моєї пам’яті одного разу приїжджали щось підфарбовували, а іншого підмуровували комин, бо він ледь не розсипався, тому мешканці вирішили взяти все до своїх рук, а не надіятися на когось. Як створювалося ОСББ, то я пояснював людям, що якщо ми самі не зробимо, то ніхто не зробить, адже Радянський Союз закінчився у 1991 році», - говорить Валентин Грицюк.
З його слів, все починалося з ремонту цоколя, адже на той час крізь діри у ньому пролазила рука, тож існувала ймовірність, що будинок може завалитися, тому потихеньку мешканці об’єдналися і з часом вирішили подати документи на програму міської ради 70 на 30, згідно з якою 70% коштів на проект виділяє мерія, 30% - збирають мешканці – за ці гроші вдалося змінити дах, який перебував у плачевному стані, загальна вартість робіт становила близько 300 тисяч гривень.
До того ж у під’їздах були змінені вікна, які просто «розсипалися», - у цьому допоміг Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», який виділив 50% коштів, окрім того, для під’їздів закупили енергозберігаючі лампи.

«Для людей це була непідйомна сума, адже в будинку всього 12 квартир. Він побудований в 1957 році і з того часу дах ніхто не змінював і навіть не ремонтував. Багато робіт мешканці виконують власними руками: після роботи збираємося і спільно працюємо, адже можливості когось наймати просто немає», - зазначив Валентин Грицюк.
Щодо планів на майбутнє, то голова ОСББ «Цукрова, 1» говорить, що зараз готує документи, аби визначити межі прибудинкових територій, також у планах є фарбування під’їздів, аби довести їх до ладу, окрім того, ремонту потребує цоколь, хоча раніше його штукатурили.
«Труби під будинком перебувають у жахливому стані, адже вони ще з часів Радянського союзу, тож в майбутньому ми знову будемо подаватися на програму 70 на 30, аби їх замінити на пластикові, які майже довговічні», - ділиться планами Валентин.

Зокрема, були почищені дерева, також вирішили проблему контейнерів на сміття, яких раніше не було, адже раніше 2 рази на тиждень приїжджала машина для вивозу, тож мешканцям доводилося її чекати, що було вкрай незручно. «Коли був поставлений контейнер для сміття, то навіть діти зрозуміли, що смітити не можна і навчилися не кидати сміття будь-де, адже прибирають територію самі мешканці, так само і по під’їздах – кожного тижня чергує інша квартира».
ЖЕК довів будинок до критичного стану, тому вирішили його рятувати

В голови ОСББ «Цукрова, 2» Людмили Губій, яке було утворене 2 роки тому, ситуація з будинком була дещо складніша, вона говорить, що ЖЕК просто довів його до критичного стану: «Покрівля протікала так, що від води та сирості в квартирах були чорні стелі, тому разом ми вирішили рятувати будинок, половина мешканців якого є пенсіонерами. За рік вдалося відремонтувати дах, змінити у під’їздах вікна та двері».
Ще до створення ОСББ, каже Людмила, ЖЕК списав з рахунку кошти за капітальний ремонт під’їздів, але таке враження, що стало ще гірше. Так само і щодо ремонту цоколя: мешканці самі збирали гроші на ремонтні матеріали, але працівники виконували роботи протягом місяця та взяли кошти, ніби відремонтували 5 будинків.
Людмила Губій говорить, що дах відремонтували з допомогою програми 70 на 30, також частину коштів виділи Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Щодо вікон та дверей, то їх змінили за кошти, які мешканці платять за утримання будинку.
«За 2 роки існування ОСББ ми зробили стільки, що ЖЕК з 1991 року стільки не зробив. Звичайно важко, оскільки нам мало хто допомагає, всі хочуть, аби щось робилося, проте половина мешканців є пенсіонерами, які кажуть, що нічого не будуть робити, бо вони платять за утримання будинку і їм нічого не потрібно», - зазначила Людмила Губій.

Зокрема, активні мешканці самі організовуються та прибирають території навколо будинку: «Ви лише подивіться на сусіднє подвір’я, де не створене ОСББ, – ЖЕК абсолютно нічого не робить, хоча його працівники мають і прибирати територію, і мити під’їзди, цього абсолютно не виконується. Ми маємо графіки чергування по під’їздах, робимо суботники. Своїми силами перекрили альтанку, навели лад на подвір’ї».
Щодо планів на майбутнє, то голова ОСББ «Цукрова,2» каже, що першочергово потрібно зробити ремонт у під’їздах, а далі потрібно змінювати каналізацію, яка постійно забивається.

«З власного досвіду скажу, що створювати ОСББ дуже вигідно, адже кошти за утримання будинку ідуть на будинок, а не комусь в кишеню. Коли ми створили ОСББ, то на той час ще були винні гроші ЖЕКу, хоча ним абсолютно нічого не було зроблено, але за 2 роки нам вдалося зробити дуже багато», - каже Людмила Губій.

На її думку, створювати ОСББ у невеликих будинках легше, адже з меншою кількістю мешканців можна швидше вирішувати нагальні питання.

Окрім голів ОСББ, ми вирішили поспілкуватися з депутатами міської ради, які ініціюють та виступають за створення об'єднань співвласників багатоквартирного будинку.

Сидіти і чекати, поки розвалиться будинок, - не вихід

Так, депутат Петро Бойко, який також є головою ГО «Рада голів правлінь ОСББ міста Луцька», розповів, що кількість ОСББ постійно збільшується, півроку тому ними було охоплено 33% від житлового фонду.

Він повідомив, що наразі у місті діє Програма сприяння діяльності ОСББ на території м.Луцька на 2015-2019 роки: «На даний час свої проекти подали 40 ОСББ, загальна вартість яких 6 мільйонів 100 тисяч гривень. Невдовзі буде засідання конкурсної комісії, яка першочергово виділятиме кошти для ремонту дахів. За допомогою цієї програми відбувається капітальний ремонт житлового фонду, в будинках якого діє ОСББ, зокрема комунікації, водопостачання, опалення. 70% від кошторису оплачує міський бюджет, 30% - співфінансування».
Щодо того, чи варто створювати ОСББ в старих будинках, то голова Ради правлінь голів ОСББ говорить, що це залежить від мешканців, але сидіти і чекати, поки будинок розвалиться, - теж не вихід.

«Не йдеться про те: вигідно чи не вигідно. Потрібно створювати і вкладати гроші. Зрозуміло, що ЖЕК нічого не робив раніше і зараз не буде робити», - переконаний Петро Бойко.

Будинки, в яких не створять ОСББ, залишать напризволяще

Своєю чергою, депутат міської ради Борис Смаль, який обраний від мікрорайону Вересневе, розповів що наразі у міській раді є дві програми по ОСББ, серед яких програма підтримки ОСББ, на сесії на неї буде виділено 2 мільйони гривень, а минулого року - понад 8 мільйонів. Щодо програми 70 на 30, то депутат говорить, що кожного року при формуванні бюджету розглядається фінансова частина цієї програми, тобто для підтримки ОСББ передбачається певна сума коштів: «Влада всіляко сприяє тим мешканцям, які взяли на себе сміливість організувати ОСББ і перебрали управління будинком на себе, а не чекають, поки прийде ЖЕК».

Борис Смаль говорить, що будинки, в яких не створять ОСББ залишать просто на призволяще: «Хоч, згідно із законодавством, в них має призначатися управитель, але на наразі ні самих управителів, ні процедури управління не розроблено, тому я намагаюся всіляко роз’яснювати людям, що не можна дозволити, аби будинок став покинутим, - його треба брати в свої господарські руки і управляти самостійно, до того ж, користуючись сприянням місцевого самоврядування».
Зі слів обранця громади, якщо в старі будинки мешканці не вкладатимуть кошти, то їх не буде вкладати ніхто і вони просто заваляться.

«Мешканці мають розуміти, що не знайдеться жоден управитель чи ЖЕК, які будуть зацікавлені, аби в будинку був порядок. В створенні ОСББ мають бути зацікавлені самі мешканці. Ця частина людей, яка зрозуміла це і взяла управління до своїх рук, вже мають результати. Практика показує, що створювати потрібно, але інша справа, що люди не достатньо це розуміють і не надто сміливі для того, щоб почати самостійно управляти», - зазначив Борис Смаль.

Він наголосив, що проводив активну роз’яснювальну роботу серед жителів свого мікрорайону про те, що таке ОСББ і як ним управляти: «Я вітаю тих молодих людей, які взялися керувати своїми будинками, вони вже мають перші успіхи, зокрема ремонти, покращення благоустрою в дворах, успішне вирішення земельних питань, оскільки в нашому мікрорайоні великі прибудинкові території. Можливо, ми дійдемо до того, що на цих територіях ОСББ дозволятимуть ставити торгові точки і здавати їх в оренду, таким чином заробляючи кошти для свого функціонування.
Зараз біля будинків, в яких не створені ОСББ, прибудинкові території закинуті і знаходяться у вкрай занедбаному стані, зокрема на них є старі розвалені хліви та купи сміття. Люди, які створили ОСББ, взялися за їх облагородження. Я зараз обговорюю з депутатами проект рішення, який передбачає благоустрій чи демонтаж цих споруд на прибудинкових територіях будинків без ОСББ, оскільки в мікрорайоні їх дуже багато. Якщо жителі Вересневого не проявлять ініціативу і не будуть ліквідовувати їх самостійно, то це буде здійснено рішенням Луцької міської ради, яке я ініціюватиму».

Насамкінець Борис Смаль зауважив, що, на жаль, не всі мешканці зрозуміли, що створювати ОСББ потрібно і ведуть супротив, проводячи агітаційну роботу, мовляв: «нехай краще буде ЖЕК, а самі ми не справимося». Він запевнив, що ЖЕК функції господаря вдома виконувати не буде, адже це абсолютно неефективна господарська структура.

Олександр Зелінський
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Нн Показати IP 25 Квітня 2018 22:25
Яке осбб в будинку на 8 мешканців де живе 3 бюджетники, алкоголік і бабусі пенсіонерки????
Ннн до Нн Показати IP 26 Квітня 2018 00:25
Алкоголіку пофіг, а бюджетники і бабусі платять жеку просто так. Варіантів два: або платити далі жеку і чекати, поки хатка розвалиться, або збирати гроші на свій рахунок і щось робити в цьому домі. 7*100 = 700 грн. в місяць = 8400 грн в рік = 8 вікон в під'їзди.
111 до Ннн Показати IP 26 Квітня 2018 10:46
А оплата роботи голови, бухгалтера теж зі 100 грн. І що лишається?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus