USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому в Луцьку зберігається монополія жеків

14 Квітня 2016 18:33
Збереження житлового фонду, своєчасне проведення поточного ремонту, утримання домоволодінь у належному технічному і санітарному стані – саме таким міг би бути результат реформ у сфері ЖКГ. Проте через абсолютну байдужість до проблем містян та через суб’єктивність можновладців, реформу успішно провалили. У більшості окреслені плани на зміни так і залишаться, вочевидь, лише списаним аркушем паперу.

Ще торік чиновники обіцяли навести лад із жеками та, нарешті, позитивно вплинути на вирішення багатьох проблем, у тому числі й лучан. Проте, як кажуть: «Обіцяного три роки чекають».

ПИТАННЯ БЕЗ ВІДПОВІДІ

Верховна Рада прийняла закон, який руйнує монополію ЖЕКів і дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків ефективно управляти спільним майном. Однак, що саме визначає цей закон сьогодні роз’яснюють нечітко. Так, уже відомо, що до 1 липня 2016 року українці мають час, щоб створити ОСББ та взяти управління в свої руки, або обрати того, хто буде керувати будинком. Якщо цього мешканці не зроблять, то тоді орган місцевого самоврядування призначатиме «управдомів» сам.

Із цього приводу голова депутатської фракції «УКРОП» Луцької міської ради Ігор Поліщук зауважив, що в обласному центрі процес призначення владою управдомів немає чітко окресленого плану. Більше того, для проведення конкурсів щодо обслуговування будинків не розроблено умов. Тому, розповідає депутат, звернувся за відповідною інформацією у Луцьку міськраду.

«Я підсумував усі питання від мешканців нашого міста й зробив депутатське звернення, де поставив 7 конкретних запитань. У них цікавився, як готується міська рада до такої революційної події – ліквідації монополії жеків і впровадження нової системи управителів, яких обиратимуть на конкурсних засадах», - наголосив Ігор Поліщук.
Втім, він не отримав належної відповіді на запитання, адже, запевняє Поліщук, 90% усього тексту – це статистична інформація про ОСББ, про сферу ЖКГ в Луцьку, що не стосується конкретно вказаних проблем.

МАНІПУЛЯЦІЯ ФАКТАМИ: ВІДСУТНІ ПРАВИЛА – ВІДСУТНІ КОНКУРЕНТИ

Відомо, що Луцьк - одне з перший міст Україні за кількістю ОСББ. Це позитивна тенденція. Проте, що ж робити людям, які не створили ОСББ і не встигли обрати управителя – ніхто не знає.

«Єдине що з цього листа-відповіді від Луцької міськради стало зрозумілим, то це те, що Луцька міська рада планує зберегти монополію ЖЕКів щодо обслуговування будинків, тільки в іншому вигляді. Цікавим у листі є те, що, буцімто, жодна організація не заявила про наміри надання послуг з управління багатоквартирними будинками, тому вивчають можливість участі у конкурсі ЖКП. Одночасно, у відповіді вказано, що ще не розробили порядок проведення конкурсів. Безумовно, що поки не буде прозорого механізму проведення конкурсу, то жодна юридична особа й не заявить такого наміру», - наголошує Поліщук.
НЕЕФЕКТИВНА РЕФОРМА ЖКГ Й ЗБЕРЕЖЕННЯ МОНОПОЛІЇ ЖЕКІВ

Ігор Поліщук вважає, що монополія ЖЕКів залишається, усі закони про зміни у сфері ЖКГ фактично лише на папері й міська влада сприяє тому, щоб залишити усе як є. Навіть попри те, що багато лучан, як і він сам, вважають роботу ЖЕКів незадовільною та малоефективною, депутат говорить, що, в середньому, із чотириповерхового будинку на три під’їзди щороку збирають 50 тисяч гривень. А от що роблять за ці кошти – мешканці не знають, адже додатково складаються грошима для ремонту під’їздів, дахів, самі встановлюють двері.

«На скільки мені відомо, пропаганда створення ОСББ в місті не ведеться. Для прикладу, є лише дві програми для підтримки ОСББ: одна стосується капітального ремонту, а інша - щодо виплати кредитів. Втім, там малі кошти, близько 2 мільйонів гривень кожна. Якщо ці кошти поділити на 200 ОСББ, то вони матимуть по 10 тисяч гривень, а це мізерна сума для капітального ремонту. А у нас в місті - понад 200 ОСББ.

Зваживши на те, що Київ не підготував усі належні документи для реалізації реформи, то регуляторний акт повинна підготувати влада на місцях. Втім, він проходить довгу за часом процедуру й до 1-го липня навряд можна буде встигнути, адже цю роботу потрібно було розпочинати раніше», - наголошує голова депутатської фракції «УКРОП».

Тому, вважає Ігор Поліщук, ЖКП й надалі надаватимуть послуги з утримання будинків лучанам, а от на яких умовах – невідомо.

ЧОМУ ЛУЧАНИ ОБИРАЮТЬ ОСББ: ЕФЕКТИВНІСТЬ БЕЗ «ДЕРИБАНУ»

Голова правління об’єднання співвласників багатоквартирних будинків у Луцьку Петро Бойко вважає, що перш за все в управителі будинком люди хочуть бачити чесного господарника й знати, як використовують їхні гроші.

«Мене обрали головою ОСББ два роки тому. Після того ледь не щодня приходять люди з консультаціями, як утворити ОСББ або з проханнями обслуговувати їхній будинок. Головне, коли люди шукають управителя чи думають про організацію, яка буде обслуговувати їхній будинок, то мешканців цікавить те, щоб вони чітко знали, на що йдуть їхні кошти, чи раціонально їх використовують. Люди хочуть чесності, бо в Україні кругом говорять, що то там крадуть, то сям. Зваживши на наш досвід, я скажу, що від голови залежить 90% успіху ефективності ОСББ, адже окрім чесності, людина повинна бути хорошим господарем.

Був такий випадок, коли до мене приходить прибиральниця й питає, де я беру гроші на будинок. І для мене це була приємна винагорода. А насправді все дуже просто, платять сталу суму мешканці, є додаткові доходи, такі як оренда за телевежу, за приміщення й, головне, що гроші не розтікаються «на ліво». Так, за останні два роки ми бачимо разючі зміни: зробили прибудинковий майданчик, встановили світлодіодне освітлення, робимо ремонти. Звісно, бувають капітальні витрати, такі як ремонт даху. Тоді мешканці додатково давали гроші, але це було загальне рішення й всі знали, на що пішла остання копійка. А от, щодо планових робіт, то, так як ЖЕКи постійно беруть додаткову плату за фарби чи ще інше, в нас такого немає.

Я бачу, що люди зараз в пошуку, щодня консультую, бо хтось хоче ефективного управителя, хтось хоче створити ОСББ, щоб приватизувати прибудинкову територію й не дати її «роздерибанити» під генделики. Багато треба людям пояснювати, адже вони з острахом ставляться до змін, втім, змін потребують», - наголошує Петро Бойко.

Зараз на обслуговуванні у пана Петра вже 7 будинків, які об’єднані у 4 ОСББ: «Вікторія-Луцьк-1», «Вікторія-Луцьк-2», «Вікторія-Луцьк-3», «Наш маєток».

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК ОДИН БУДИНОК РОЗДІЛИВСЯ НА ДВА «ТАБОРИ» - ПОДВІЙНІ СТАНДАРТИ ЛУЦЬКИХ ЖКП

Зауважимо, що попри наміри влади зберегти монополію ЖЕКів, у Луцьку створюють ОСББ. Зокрема, у цьому їм допомагає Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Так, в місті вже створили понад 20 ОСББ.

Ефективне управління будинком, його модернізація та енергозбереження – єдиний шлях, який дасть можливість заощадити та зберегти колективне майно. Саме тому Фонд «Тільки Разом» влітку 2015 року запровадив проект «Сприяння розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків». Більше того, з метою реалізації цього проекту в місті функціонують Офіси розвитку кварталу, де мешканці кожного мікрорайону Луцька можуть дізнатись, як заощадити свої кошти, створивши ОСББ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 14 Квітня 2016 22:06
Монополія жеків? Чия власність є ЖЕКи? це комунальна власність всіх мешканців територіальної громади. Якщо у ВР депутати неадекватні то навіщо повторювати як папуги за ними. Монополія ЖЕКів.
213 Показати IP 14 Квітня 2016 22:24
Мова йде про монополію послуг жеків. І школи, лікарні, тепломережі - все комунальна власність. Тільки от як "територіальна громада" вплинула на те, щоб не зникла гаряча вода.
Анонім до 213 Показати IP 15 Квітня 2016 02:50
І яка монополія? Якщо це власіть всіх громадян і вона і має допомагати людям жити краще. правда для йього люди теж мають щось робити. А саме контролювати владу чиновників і свої комунальні підприємства.
осбб Показати IP 14 Квітня 2016 22:41
це від тупості колі і тарасіка.
осбб Показати IP 14 Квітня 2016 22:49
обосра - сь
Управитель Показати IP 15 Квітня 2016 16:15
Вже є на сайті Мінрегіонбуду проект Порядку проведення конкурсу. Депутат І. Поліщук, як юрист, мав би перевірити інформацію, яку публікує. Звинувачувати міську раду у затримці створення документів, які згідно Закону створює Мінрегіонбуд, як мінімум не коректно!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus