USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У США – понад 11 тис. судових позовів щодо шкідливості популярного у світі гербіциду Раундап

22 Березня 2019 08:58
Суд присяжних у США встановив, що один з найпопуляніших гербіцидів у світі спричиняє рак. Гербіцид, який визнали в США канцерогенним, в Європі вважають безпечним.

70-річний Едвін Хардеман понад 30 років обприскував гербіцидом Roundup рослини на посівах у окрузі Сонома, штат Каліфорнія, повідомляє Gazeta.ua з посиланням на ВВC.

Нещодавно лікарі виявили у нього неходжкінські лімфи (різновид раку. -ред ). За результати досліджень та наявних доказів, суд у Сан-Франциско визнав, що саме ця речовина спричинила розвиток хвороби.

Німецький хімічно-фармакологічний концерн Bayer заперечив, що продукт Roundup, який виробляють на основі гліфосату, канцерогенний. Юристи пана Хардемана заявили, що в середу, під час наступних слухань, нададуть докази, які покажуть вплив Bayer на вчених, регулюючі органи і громадськість у питанні безпеки продукції.

Рішення присяжних було одностайним. Наступним етапом суд має встановити відповідальність і розмір компенсації, яку Bayer мусить сплатити постраждалому.

Зранку вартість акцій Bayer впала на 12% - до 61,62 євро. Представники концерну заявили, що розчаровані рішенням суду. Німецький концерн придбав Roundup у рамках угоди зі злиття та поглинання свого американського конкурента Monsanto. Вартість угоди - 66 млрд дол.

"Ми переконані, що надамо докази того, що дії Monsanto були правильними, і компанія не повинна відповідати за захворювання пана Хардемана", - заявили представники компанії.

Це лише друга справа з 11 200 судових позовів щодо шкідливості Roundup у США.

Ще один каліфорнієць виграв позов проти кампанії, яка мала виплатити йому в серпні 2018 року $289 млн компенсації. Гербіцид Roundup також викликав у нього рак. Пізніше сума зменшилася до $78 млн, а зараз справа перебуває на стадії оскарження.

"Тепер ми можемо зосередитись на доказах того, що у Monsanto не поставилися відповідально і об'єктивно до безпеки Roundup", - заявили адвокати позивача.

Чергове судове засідання у справі про шкідливість Roundup заплановане на 28 березня в штаті Каліфорнія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus