USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Суд відмовив Савченку в забезпеченні позову, який блокує роботу Волинської області

15 Лютого 2019 13:28
Волинський окружний адміністративний суд відмовив голові Волинської облдержадміністрації Олександру Савченку у забезпеченні позову до Волинської облради.

Про це йдеться на сайті облради.

Ще до рішення суду Савченко одноосібно заблокував виконання заздалегідь прийнятого бюджету. А вже після цього просив зупинити дію рішення Волиньради, поки суд не поставить крапку в цій історії. Однак суд не знайшов підстав вважати рішення волинських депутатів таким, що суперечить законодавству, а тому відмовив Олександру Савченку.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року Волинська обласна рада прийняла бюджет на 2019 рік. Відповідно до ЗУ «Про місцеві державні адміністрації» та ст. 78 Бюджетного кодексу України, обов’язок по забезпеченню виконання відповідних бюджетів у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці лежить на місцевій державній адміністрації, тобто Волинській ОДА. Всупереч вищевказаному та замість того, аби належним чином забезпечити виконання рішення сесії та затверджених сесією бюджетних показників, голова Волинської ОДА Савченко, видав доручення, яким фактично призупинив виконання рішення сесії про обласний бюджет на 2019 рік.

У зв’язку з цим на посадовця подали заяви про злочин в ГУНП у Волинській області, прокуратуру області, Національне антикорупційне бюро України та Спецалізовану антикорупційну прокуратуру. Адже, як йдеться у зверненнях, посадовець не мав законного права одноосібно відміняти рішення органу місцевого самоврядування. Як стало відомо, поліція розпочала кримінальне провадження щодо голови ОДА та директора департаменту фінансів Ігоря Никитюка за статтею 364 ККУ «Зловживання владою або службовим становищем».

Розглянувши заяву про забезпечення позову Савченка до обласної ради, Волинський окружний адміністративний суд у складі судді Костюкевича С.Ф., не задовольнив її.

Так, дослідивши наявні в матеріалах справи докази та проаналізувавши мотиви, якими Волинська обласна державна адміністрація обґрунтовує заяву про забезпечення позову, суд дійшов висновку, що на час розгляду вказаної заяви заявником не доведено, що невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача.

«На переконання суду, із оскаржуваного рішення відповідача неможливо зробити однозначний висновок про його протиправність. Висновки про протиправність рішення до розгляду справи по суті, з огляду на предмет позову, означатимуть надання оцінки оскаржуваному рішенню без урахування усіх доводів та доказів учасників справи у сукупності.

Також суд вважає за необхідне зазначити, що у даному випадку неможливо застосувати заходи забезпечення позову і з підстав наявності очевидних ознак протиправності оскаржуваних пунктів рішень та порушення таким рішенням прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду. Тобто, встановлення ознак протиправності оскаржуваного рішення є фактично вирішенням адміністративного спору по суті, що є неприпустимим на даній стадії судового процесу», - йдеться в ухвалі судді С.Ф. Костюкевича.

Окрім того, з сукупного аналізу приписів ст. 117 та ст. 122 Бюджетного кодексу України вбачається, що порушення вимог щодо складання місцевих бюджетів в частині міжбюджетних трансфертів, доходів та видатків місцевих бюджетів, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, дає право суб'єкту бюджетного процесу вищого рівня протягом одного місяця з дня набрання чинності рішенням про відповідний місцевий бюджет звернутися до суду з одночасним клопотанням про невідкладне зупинення дії рішення про відповідний місцевий бюджет до закінчення судового розгляду справи.

У свою чергу, Волинська обласна державна адміністрація не є суб'єктом бюджетного процесу вищого рівня щодо бюджету Волинської області на підставі прийнятого Волинською обласною радою рішення №22/13 від 20 грудня 2018 року «Про обласний бюджет на 2019 рік», оскільки відповідно до ч. 1 ст. 122 БК України в разі порушень вимог бюджетного законодавства при прийнятті рішень про обласний бюджет право на звернення до суду з одночасним клопотанням про зупинення дії рішення про такий бюджет надано Кабінету Міністрів України, а відтак і з даної причини звернення до суду позивача з клопотанням щодо зупинення дії оскаржуваного рішення не може бути задоволене.

Враховуючи вище сказане, заява Волинської обласної державної адміністрації про забезпечення позову не підлягає до задоволення.

Керуючись статтями 150, 151, 154, 243, 248, 256, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд відмовив у задоволенні заяви Волинської обласної державної адміністрації про забезпечення позову.

Таким чином суд своєю відмовою вказав на протиправність дій Олександра Савченка, який одноосібним рішенням заблокував законне рішення про бюджет, прийняте депутатами Волинської облради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
двірник Показати IP 15 Лютого 2019 15:03
Якщо Волинська ОДА "не є суб‘єктом бюджетного процесу вищого рівня, а таке право надано Кабміну України, і позов мента не задоволений, то мені дуже цікаво, що Савченко зробить зі своїх юристів? Відбивну чи перемеле у м‘ясорубці? Це ганьба - не знати таких елементарних речей і подавати позов. ОДА в черговий раз обіср*лась по саму ріпицю. Водночас, юристи ради теж не знали цього нюансу. Інакше б кричали на увесь світ.
скептик до двірник Показати IP 15 Лютого 2019 21:12
справа ще не вирішена по суті
123 Показати IP 15 Лютого 2019 15:33
Напевно помаленько плетуться лапті для Савченка і його ставленників по районах, в тому числі і по Горохівському.
Волинянин Показати IP 15 Лютого 2019 20:59
Програє Порошенко - за Савченком з його ставлениками тільки загуде ! Виграє Порошенко - Савченко буде звільнений разом з так званою командою за низький результат на виборах. Так шо ти, молодице, як подушку не підкладай фінал буде один ! Не виключено, що на цей раз запахне ще й криміналом. Бо за серйозні прорахунки в соціальній сфері Президент просто змушений буде когось показово покарати. Сьогодні тези з АР МО ВІРу - його виборчої програми, він на вимогу людей просто зобов'язаний доповнити економічними тезами. Так шо за провали в економіці він порозганяє отаких управлінців, починаючи від Прем'єра і закінчуючи головами РДА. Людям, правда, легше жити від цього не стане, але показова порка для збереження доброї міни при поганій грі політично оправдана ! Так що починайте пакуватися , панове !
юрист Показати IP 15 Лютого 2019 21:45
Юристи ОДА вже сьогодні, зараз можуть писати заяви на звільнення разом з Никитюком! Вас ще жоден голова ОДА так жорстоко не підставляв! :)))
Волиняка Показати IP 17 Лютого 2019 08:55
Мєнт, викусив??!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus