USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

«Злодій повинен сидіти в тюрмі»: на Савченка завели кримінал через те, що позбавив волинян бюджету

11 Лютого 2019 13:09
«Вор должен сидеть в тюрьме», – цитує персонажа культового фільму «Місце зустрічі змінити не можна» Жеглова голова Волинської ОДА Олександр Савченко. Натомість сам ризикує понести відповідальність за те, що своїм одноосібним рішенням позбавив жителів Волині прийнятого на 2019 рік бюджету. Адже поліція розпочала кримінальне провадження щодо голови ОДА та директора департаменту фінансів за статтею 364 ККУ «Зловживання владою або службовим становищем».

Про це йдеться на сайті Волинської обласної ради.

Слідче управління головного управління Національної поліції у Волинській області розглянуло заяви заступника голови обласної ради Романа Карпюка щодо вчинення головою Волинської ОДА Олександром Савченком та директором департаменту фінансів Волинської ОДП Ігорем Никитюком кримінальних правопорушень.

Нагадаємо, через одноосібне блокування головою Волинської ОДА Олександром Савченком рішення Волиньради про прийняття бюджету на посадовця подали заяви про злочин в ГУНП у Волинській області, прокуратуру області, Національне антикорупційне бюро України та Спецалізовану антикорпційну прокуратуру. Адже, як йдеться у зверненнях, посадовець не мав законного права одноосібно відміняти рішення органу місцевого самоврядування.

20 грудня 2018 року Волинська обласна рада прийняла бюджет на 2019 рік. Відповідно до ЗУ «Про місцеві державні адміністрації» та ст. 78 Бюджетного кодексу України, обов’язок по забезпеченню виконання відповідних бюджетів у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці лежить на місцевій державній адміністрації, тобто Волинській ОДА. Всупереч вищевказаному та замість того, аби належним чином забезпечити виконання рішення сесії та затверджених сесією бюджетних показників, голова Волинської ОДА Савченко, видав доручення, яким фактично призупинив виконання рішення сесії про обласний бюджет на 2019 рік.

Також Савченко зобов’язав директора департаменту фінансів обласної державної адміністрації Ігоря Никитюка та головних розпорядників коштів обласного бюджету фінансувати витрати за тимчасовим розписом обласного бюджету, під час виконання якого обмежити проведення капітальних видатків та кредитування, витрат, включених до обласного бюджету в областях.

«Відповідно до вимог ч. ч. 1, 4 ст. 214 КПК України старшим слідчим СУ ГУНП у Волинській області Ухо В.С., 06 лютого 2019 року за вище вказаними заявами було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019030000000334 про те, що службові особи Волинської обласної державної адміністрації, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч положень Закону України «Про місцеві державні адміністрації та ст. 78 Бюджетного кодексу України шляхом надання та виконання доручення від 10.01.2019 року про зупинення виконання рішення від 20.12.2018 року Волинської обласної ради «Про обласний бюджет на 2019 рік», призупинили виконання обласного бюджету, за попередньою правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч.І ст. 364 КК України.

Крім того інформуємо, що 07.02.2019 року на адресу Волинської обласної ради слідчим СУ ГУНП у Волинській області Ухо В.С. надіслано повідомлення про початок досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 06.02.2019 року за № 12019030000000334», – йдеться у повідомленні заступника начальника СУ ГУНП у Волинській області, капітана поліції А.А. Литвина.

«Будемо чекати правової оцінки дій посадовців ОДА. На нашу думку, Волинська обласна рада діє в інтересах громади області та в правовому полі. Тим часом, виконавча влада порушує норми Бюджетного кодексу та інші Закони України. Ми сподіваємося на справедливі висновки правоохоронних органів», – прокоментував ситуацію заступник голови обласної ради Роман Карпюк.

«Ми продовжуємо відстоювати бюджет області, адже поки головний фінансовий документ Волині заблокований, жителі краю не можуть отримати навіть соціальну підтримку. Заблоковані також медична програма «Волинькард», не надходять кошти на ремонт дороговартісного обладнання у медичних закладах області, без підтримки залишаються школи і ФАПи. Маю надію, що правоохоронні органи зможуть неупереджено дати оцінку діям чиновників Волинської обласної державної адміністрації та безпосереднього діям голови Олександра Савченка», - додав голова фракції УКРОП в обласній раді Вячеслав Рубльов.

Відтак, фраза Савченка щодо злодіїв, які повинні сидіти в тюрмі, може обернутись проти нього самого. Адже санкція статті, яку інкримінують екс-правоохоронцю, а нині голові ОДА, передбачає виправні роботи, або арешт чи обмеженням волі із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. А у випадку діянь, які спричинили тяжкі наслідки, передбачає позбавлення волі на термін від 5 до 8 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Коля Показати IP 11 Лютого 2019 14:18
Дочекаємось рішення суду
тиша Показати IP 11 Лютого 2019 14:36
вже навіть нікому не цікаво. набридли, чи що?
Коля Показати IP 11 Лютого 2019 14:59
Не українці а інша націонали свою роботу роблять скільки ми будемо мучитись
Толік Показати IP 12 Лютого 2019 07:27
А толку з тих проваджень? ми ж в Україні живемо, подивіться на приклад Насірова - кандидата в Президенти...
Коментар Показати IP 12 Лютого 2019 08:42
Для волинських новин - презумція невинуватості. Читайте Конституцію.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus