USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Свідчення Цукерберга показали: захист приватності в соцмережах - шахрайство

14 Квітня 2018 20:59
Вже роками Інтернет-сервіси, виробники додатків та інші компанії діяли на основі принципу поінформованої згоди.

Це означає, що компанії можуть робити все, що захочуть з даними споживачів і вибудовувати їх спілкування з клієнтами так, як вони хочуть, якщо компанії відкрито заявляють про свою практику та умови.

Про пише Голос Америки з посиланням на видання BusinessInsider.

Якщо споживачі правил приватні, то з точки зору компанії та закону вони вважаються поінформованими про таку політику і згідні з нею.

Однак, декілька членів Конгресу під час спілкування з керівником Facebook виявили, що для соціальних мереж це поняття – простий жарт, наголошує видання. Документ з умовами Facebook містить більше 3 200 слів і 30 посилань на додаткові документи, наголосив сенатор Браян Шац. Правила поведінки з даними містять 2 700 слів і включають більше 20 посилань.

«Гадаю, зрозуміло, що люди не мають жодного земного уявлення про те, на що вони підписуються», - наголосив Шац.

Марк Цукерберг фактично визнав це, коли сказав, що, на його думку, пересічний користувач Facebook не читає документ повністю. У своєму запитанні сенатор Джон Корнін чітко вказав на проблеми, що існують з поняттям поінформованої згоди: «чи це означає, що люди, яку дають згоду, не є поінформованими? Іншиим словами, вони, можливо, не читають цей документ, і навіть якщо читають, можливо, не розуміють його?», - запитав сенатор.

У відповідь Цукерберг наголосив, що компанія виконує всі вимоги закону і навіть більше. Так, Facebook встановив нове забезпечення, яке дозволяє легко регулювати налаштування приватності.

Багато користувачів Facebook з подивом дізнались про те, що розробники програм, про які вони ніколи не чули і якими не користувались, змогли отримати доступ до персональної інформації з сайту, незважаючи на те, що це записано в умовах користування. Ймовірно, багатьом користувачам Facebook було невідомо, що соцмережа може переглядати повідомлення своїх користувачів, аж поки Цукерберґ це сам не визнав.

Сотні компаній можуть бачити інформацію з Facebook, зауважує видання.

«Проблема з поняттям про поінформовану згоду в тому, що вона зачіпає не тільки Facebook. Кожен сайт, яким Ви користуєтесь, кожний додаток та програмне забезпечення, яке Ви завантажуєте, кожна послуга, на яку підписуєтесь, і кожен пристрій, який Ви купуєте, використовує поняття поінформованої згоди», - наголошує видання.

Ще гірше те, що компанії можуть змінювати умови надання послуг у будь-який час і тому користувач можете навіть не знати і не розуміти умови свого спілкування з певним сайтом. Коли люди починають розуміти, що написано дрібним шрифтом, їх це часто не радує.

Нагадаємо, Facebook опинився в центрі скандалу в зв’язку з незаконним використанням даних понад 87 млн користувачів компанією Cambridge Analytica під час її роботи з передвиборчим штабом Дональда Трампа. Генеральний директор Facebook Марк Цукерберг під час свідчень у Конгресі США вибачився за витік даних.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus