USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

«Світязь востаннє був таким повноводим 10 років тому», – начальниця метеостанції

28 Квітня 2023 08:04
Три роки тому волиняни та ті, для кого улюбленим місцем літнього відпочинку стало озеро Світязь, що у Шацькій громаді, на всю забили на сполох через стрімке обміління найглибшого озера України.

Тоді називали різні причини цього явища: кліматичні зміни, зокрема, аномальну спеку (до +40 градусів) та тривалу відсутність опадів, теплу малосніжну зиму; також вплив Хотиславського кар’єру (унікальне родовище завглибшки до 100 метрів з видобутку крейди та піску) Дехто заявляв, що це через вплив великих штучних ставків на плантаціях лохини, що розташовані за десяток кілометрів від Світязя, пише Район.Шацьк.

Однак щойно на Волині пройшли перші дощі, а взимку збільшилась кількість снігу, як Світязь знову поповнилися. Хоч, звісно, не до попередніх позначок.

Цьогорічна багатосніжна зима знову змусила говорити про Світязь, але вже в іншому контексті – повноводості.

Коли в рік посухи для того, щоб дістатися води, треба було пройти від 50 до 100 метрів у деяких місцях, то тепер же вода вийшла з берегів та розлилася по пляжу. І без гумових чобіт в деяких місцях неможливо добратися до водного плеса.

Як коментує начальниця метеорологічної станції «Світязь» Руслана Вільнер, наповненню Шацьких озер сприяла сніжна зима, бо саме завдяки сніговим опадам найбільше накопичується вода в річках та озерах.

«Дощі не так сприяють накопиченню води, як сніг, адже у весняно-літній період йде чимале випаровування дощової води. Бачимо, що за цю зиму рівень води в озерах та річках значно підріс. Найменший рівень води був у 2019 році – 92-93 см над рівнем Балтійської системи, а тепер за останній місяць рівень позначки сягнув аж 172 см. Вже у вівторок, 25 квітня, рівень води впав на 1 см і сягнув 171 см. Такі значення ми фіксували востаннє 10 років тому», – розповідає пані Руслана.

Також керівниця світязьких метеорологів зазначає, що від жовтня 2022 по квітень 2023 рівень води в озері Світязь збільшився на 44 см.

Таким був Світязь три роки тому.
Таким він став тепер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Нема на то ради ! Показати IP 28 Квітня 2023 11:20
Природа свою справу робить, а всі решта просто демонструють один перед одним свій інтелект, якого нема. Вгадав чи не вгадав - аби не мовчати і шось говорити ! Як батогом по воді ! ..."Тоді називали різні причини ...", "... дехто заявляв ...". Так напишіть фамілії тих, хто то все заявляв і казав ! Де ті мудрагелі, які "шо віжу - то пою" ?! Просто сором бере за таких балаболів ! Але зато сторінка новин була заповнена !
Іігор луцький Показати IP 28 Квітня 2023 17:18
Місцева і приїжджа бидлота загадить озеро за перші два тижні від початку сезону відпочинку,не залежно від рівня води.
Natalka Показати IP 28 Квітня 2023 23:49
Цього року була сніжна зима, серйозно???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus