USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Ситуація буде лише погіршуватися, – директор «Луцькспецкомунтрансу» про полігон у селі Брище

24 Травня 2019 12:15
Ситуація на сміттєвому полігоні у селі Брище поблизу Луцька з часом буде лише погіршуватися, тому необхідно будувати наступну чергу чи реконструювати старий полігон. До того ж, потрібно домовлятися з жителями довколишніх сіл, адже проблема сміття стосується не лише міста.

Про це йшлося 24 травня під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження.

Як зазначив директор ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич, на сьогоднішній день є багато зауважень щодо експлуатації полігону у селі Брище, адже він переповнюється, і скоро термін його використання закінчується.

«Сьогодні перед нами стоїть завдання будівництва нового полігону або реконструкція старого. З нової площі 9 тисяч метрів квадратних, яка була поділена на три ділянки: адміністративні частини, котлован та вільна земля, на якій передбачається будівництво котловану в майбутньому. Багато робіт проводиться щодо пошуку територій для полігону. На сьогоднішній день потрібно просити дозволу в жителів навколишніх сіл щодо будівництва полігону. Адже мешканці забороняють спорудження нової черги через порушення норм експлуатації.

Є багато нарікань на його роботу. Основною причиною є те, що не передбачені поля для зливу фільтрату, а це є великою проблемою. Якби раніше місто не виділяло кошти, то стан полігону був би набагато гірший», – розповів Валерій Кузьмич.

Та додав: «Чим швидше ми приступимо до роботи на новому полігоні, тим швидше ми домовимося з населенням. Ситуація буде лише погіршуватися, тому потрібно домовлятися з жителями».

Директор департаменту житлово-комунального господарства Юрій Крась додав, що є ділянка у 4 гектара, яка може використовуватися для навколишнього селища.

«Це проблема не лише нашого міста, а й навколишніх ОТГ та міста Рожище. Ми збирали жителів ОТГ, аби поставити ще одну сміттєсортувальну лінію на полігоні у селі Брище», – акцентував Юрій Крась.

Член виконкому селищної ради Княгининка розповів, що представники Княгининівської ОТГ постійно зустрічаються з представниками міста щодо витоку фільтрату, тож їх цікавить законність будівництва нового полігону біля існуючого.

Натомість Юрій Крась відповів, що на цей час, згідно з проектом сплановане будівництво полігону, яке відповідно до законодавства передбачає три черги. З його слів, висота полігону за законом може складати 11 метрів 60 сантиметрів над рівнем землі, також законодавством не заборонене будівництво нового полігону поблизу старого.

Перший заступник міського голови Григорій Недопад відзначив, що проблематика полігону існує, але полігон експлуатують з 1972 року, тож його використовували не за законом, зокрема й за радянських часів. Але за два роки було витрачено великі кошти, щоб нормалізувати ситуацію. До того ж, кошти витрачалися на закупівлю сміттєсортувальних контейнерів.

«Два роки тому на полігоні не було дегазації, а зараз там немає ніяких запахів. Потрібно проводити додаткові толоки поблизу полігону, адже вітер розносить сміття. Проблема фільтрату існує, але ми будемо її вирішувати. Ми сплачуємо оренду за земельну ділянку, яка передбачена для трьох черг полігону. Однак ведемо переговори й з іншими ОТГ щодо ділянок, які можуть підходити для будівництва нового полігону. Потрібно запустити процес перемовин щодо будівництва нової черги. Я розумію, що активісти будуть проти, мовляв на полігоні щось не зроблено, але потрібно дивитися, що зроблено», – підсумував Григорій Недопад.

Відтак, комісія рекомендувала «Луцькспецкомунтрансу» спільно з департаментом ЖКГ та профільним заступником в найкоротші терміни вирішити питання з переробкою фільтрату; дотримуватися норм захоронення відходів; вирішити питання щодо встановлення нової сміттєсортувальної лінії на Брищенському полгоні; проводити роботу щодо будівництва сміттєпереробного заводу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Олег Показати IP 24 Травня 2019 12:27
Садовому подякуйте за львiвське смiття , i нашим мiсцевим чинушам якi дозволили викидати його там !!!
456 Показати IP 24 Травня 2019 14:05
Якось зняв відео, як працівники Луцькспецкомунтранс завантажують сміття з загальних контейнерів і контейнера з пластиковими пляшками в один сміттєвоз. З того часу викидаю пластик лише в контейнери Вторми .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus