USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Так, я з України». У Луцьку волонтери-музиканти зібрали понад 200 тисяч на ЗСУ

15 Травня 2022 14:16
Понад 200 тисяч гривень за півтора місяця зібрали на потреби українських захисників завдяки благодійній ініціативі луцьких музикантів-волонтерів. Щодня на вулиці Лесі Українки у самісінькому центрі Луцька лунає українська музика, а небайдужі перехожі долучаються до збору коштів для ЗСУ.

Черговий благодійний концерт на #angarmusicstage відбувся 14 травня. Цього разу до Луцька завітав фронтмен гурту МЕРІ Віктор Винник.

«У ці непрості часи маємо щомиті пам’ятати, кому завдячуємо миром і спокоєм у красивому весняному Луцьку, – звернувся до публіки музикант. – Нині по всій лінії фронту йдуть важкі кровопролитні бої, гинуть кращі сини й доньки України. Вся увага тепер – навколо «Азовсталі», де справжнє пекло. Це вже навіть не кіборги, це щось значно більше. За цим нестерпно спостерігати. І найбільше болить тому, що ми не можемо зарадити: переживаємо, молимось, співчуваємо, але не можемо нічого вдіяти. Це безсилля страшне».

Попри весь біль й тривогу, якою нині живе Україна, війна, зазначає Віктор Винник, гартує і єднає у спільному прагненні наблизити перемогу.

Читати ще: Фронтмен гурту МЕРІ Віктор Винник послав «Рускій ваєнний карабль» у новій пісні

«Сьогоднішній концерт – не про музику. Ми тут, аби допомагати своїм. Надія зараз в нас одна – на Господа Бога і ЗСУ. Богу чим ми допоможемо? Ми від нього чекаємо допомоги. А от нашим армійцям ми можемо і просто-таки зобов’язані допомагати, – зауважує музикант. – Цей концерт об’єднавчий не лишень своєю благородною місією, а ще й тому, що я – з Галичини, барабанщик – лучанин, а бас-гітарист – із Донбасу».
До слова, у 2016-му Віктор Винник і МЕРІ видали свою найвідомішу платівку під назвою «Я з України». Однойменна пісня одразу стала хітом. Під час війни інтерес до цієї пісні знову виріс й трек потрапив у тренди YouTube. А нещодавно музиканти презентували альбом «Так, я з України» – це збірка кращих соціально-патріотичних пісень за усі часи, тобто з п’яти офіційних альбомів, у яку увійшло 18 треків.
Ініціатори вуличної музичної локації #angarmusicstage – луцький музикант Мирослав Кіруєв та фотограф й відеограф Віталій Шевчук.
«Із перших днів війни небайдужих людей із творчої тусовки Луцька об’єднав волонтерський центр допомоги «Ангар». Коли ж там цілком налагодили всю роботу, зрозуміли, що треба братися за те, що ми вміємо найкраще, – розповідає музикант-волонтер. – На початку квітня, щойно стало тепліше, ми зібрали апаратуру й влаштували таку атмосферну вуличну локацію. Почали з гітари й піаніно, а вже за кілька днів у нас звучали й барабани, й бас».

Читати ще: Музиканти, які грають у центрі Луцька, зібрали для армії понад ₴30 тис.
Організатори вуличної сцени зізнаються: спершу були побоювання, як відреагують перехожі на музику під час війни, чи жертвуватимуть кошти, чи їхні зусилля в принципі мають сенс.

«У перші години справа йшла мляво, ми навіть дещо засмутилися, бо зібрали лише кілька сотень гривень і подумали, що даремно метушились із цією сценою. Однак під вечір було вже кілька тисяч і ми зрозуміли, що діло буде», – пригадує Мирослав.
Нині на #angarmusicstage щодня звучить крута українська музика, якої насправді є сила-силенна. Тут виступають і відомі професійні музиканти, і навіть аматори. Не відмовляють нікому й раді будь-якій допомозі.

«У нас багато талановитих людей. Виступають всі, хто вміє і любить співати: від дошкільнят до пенсіонерів. Також долучаються відомі музиканти. Класно минули виступи Олександра Положинського й Івана Марунича, долучився Сергій Мартинюк і гурт Фіолет, побував на нашій сцені Очеретяний кіт з Вінниці, а нині мали виступ лідера гурту МЕРІ Віктора Винника, якому допомагали луцькі музиканти», – розповідає Мирослав Кіруєв.
Виявляється, вулична музика, а надто у часи війни, може не лише розважати і додавати настрою перехожим, а й спонукає творити добрі справи. Недарма кажуть: зі світу по нитці – голому сорочка.
«Хтось кидає гривню, хтось – сотню, а хтось – тисячу. Хто скільки може. І кожна гривня тепер цінна. Завдяки зібраним коштам ми купили приціл нічного бачення, він доїхав на фронт й ним уже користуються наші захисники. Також ми допомогли зібрати гроші на комбінезони для танкістів, що не горять. Долучились до термінового збору на закупівлю автомобілів, – констатує Мирослав. – Радіємо, що можемо бути корисними. Тішимося, що люди допомагають. Будемо тут із нашою музикою до перемоги. Хоча люди кажуть, мовляв, ідея класна, й просять, аби після перемоги в центрі Луцька лунала українська музика. Чом би й ні, якщо це може приносити не лише задоволення, а й користь».

Ірина КАЧАН

Фото Олександра ЗЕЛІНСЬКОГО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus