USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Те, що ти даєш світові, він повертає тобі навзаєм», – луцька тренерка з психофізичного розвитку

10 Червня 2021 18:34
Її найменшому вихованцю – три роки. Найстаршій – 71. Вона знає, як підібрати ключик до схожого на колючого їжачка підлітка, як навчити бути зосередженим надто активного малюка, як заклопотаній мамі позбутися стресу. Вона – це просто неймовірний згусток енергії та позитиву. Знайомтеся: Маргарита Бачинська, тренер-психолог з психофізичного розвитку.

А ще Маргарита – тренерка з великого тенісу та володарка помаранчевого пояса з рукопашного бою. Окрім того, є активною учасницею «Жіночого десанту», що його організував Жіночий рух «ЗА Майбутнє»: навчає дівчат прийомів самооборони.

На запитання, як вдається усе поєднувати та встигати, лишень усміхається: «Мій головний мотиватор і натхненник – син. Коли він каже: «Мамо, я знаю, ти зможеш», я справді можу все. Атестацію на пояс проходила разом із сином, була єдиною серед дітей і підлітків у своїй віковій групі».
Доки розмовляємо, прямуємо на тенісний корт. «Щоб зрозуміти, як я працюю, треба це відчути», – пояснює Маргарита і… пропонує познайомитися з ракеткою та тенісним м’ячем.

Захоплено спостерігаю, як легко їй вдається скоординувати рухи та втримувати м’яч на ракетці. У мене виходить так собі.
«А тепер – час розминки, – підморгнула Маргарита. – Розігріти м’язи перед тренуванням – то святе! Обов’язково це треба робити, аби не травмувати їх».

Тож я, як слухняна учениця, повторюю за нею вправи, підстрибую, бігаю поміж кольоровими фішками та драбинкою – чисто тобі веселі старти!
«Ми працюємо за методикою Play&Stay Tennis 10S Програми ITF (Міжнородної тенісної федерації). Вона полягає в тому, що залежно від віку, є відповідна вага м’яча, – розповідає тренерка. – М’ячів для дорослих дітям не даємо. Починають із легких. Це червоний рівень. Далі йде оранжевий рівень, після нього – зелений. У всіх цих м’ячів різний відскок».
Навантаження під час тренувань для кожного учня – індивідуальні, відповідно до його фізичних даних.

«Щоб ви знали, теніс не обмежується тільки простором корту. Є різні варіанти. Наприклад, beach tennis – пляжний теніс, або ж streettennis, коли грають на асфальті: ставлять мінісітку, є спеціальні ракетки, м’ячі, можна грати сім’єю. Усе більше говорять про те, що й у нас це треба робити, розвивати теніс як напрямок спорту, як культуру здорового мислення і стилю життя, популяризуючи його в закладах освіти, – провадить Маргарита. – За кордоном це все є. А у зв’язку з тим, що в радянські часи великий теніс вважали буржуазним видом спорту, його не фінансували. І зараз, на жаль, якщо дитина грає в теніс, фінансування лягає на плечі батьків. Це недешеве задоволення, бо теніс – елітний, дорогий вид спорту. Часто батьки здібних дітей намагаються знайти спонсорів».
Цей вид спорту дуже стає у пригоді, коли дитину треба навчити зосереджуватися. Окрім того, розвивається спритність.

«Наші ігри спрямовані на координацію і реакцію. Відповідно, це змушує фокусувати увагу. Без цього не буде результату, – пояснює тренерка. – У цей спорт я прийшла з психології. І маю сказати: він розвиває і фізичне, і психічне здоров’я. Коли ти в грі ефективний, ти показуєш свій характер, емоції, страхи. Якщо ти адаптуєшся і в цих умовах перемагаєш себе, то, відповідно, і в житті реалізовуєшся успішно».
Тренери створюють середовище, а дитина чи дорослий має змогу в ньому самовдосконалюватися. Звісно, не всі, хто приходить грати в теніс, обирають це своєю професійною діяльністю. Але задоволення отримують точно.

До речі, в цьому я мала змогу переконатися на власній шкірі. Спочатку ракетка геть криво трималася в руках, м’яч не слухався, ноги згиналися не під тим кутом…

«Уяви, що ракетка – це продовження твоєї руки. Не бий по м’ячу, аби влучити. Задавай собі ціль. Не напружуйся. Не думай про те, влучиш чи ні. Просто отримуй задоволення. І не проводжай м’яча поглядом, бо пропустиш наступний», – після таких бліц-порад справи пішли значно краще.
Маргарита в основному працює з дітьми. Але з-поміж її підопічних і чимало дорослих, зокрема жінок.

«Дівчата дуже люблять тренування. Адже це ще й можливість скинути зайвий стрес, – усміхається тренерка. – Вони побігали, емоційно поспілкувалися, позбулися негативу – і йдуть додому щасливими».

До того ж, такі заняття вельми корисні для тих, хто багато часу проводить сидячи за комп’ютером. А ще люди, які мають спортивну активність, стають більш стресостійкими.
Варто додати, що теніс сприяє розвитку зору, розвиває органи дихання, покращує баланс, координацію, рухливість суглобів.

«Я пройшла і медичні курси, і спеціалізацію як фітнес-тренер, до того ж, здійснюю психологічний супровід за потреби, – розповідає Маргарита. – Крім того, на базі Духовно-Спортивного клубу рукопашного бою «Інсайт» проводжу фізпідготовку. Там також є умови для мінітенісу, а ще – для психологічної роботи. Із дітьми я працюю і як психолог, і як тренер. Ми проводимо арттерапію, спілкуємося, граємо в ігри».

Коли дитина розслаблена, не має зажимів, процес навчання відбувається швидше та ефективніше. Крім того, тренування для неї – забава, вона хоче прийти ще.
«Програму Tennis 10S впроваджують з 2010 року. Від старих методик відмовляються, бо вони дають велике напруження: у дитинстві тенісист давав результат, а в зрілому віці вже йшло перенасичення, – пояснює Маргарита, доки я намагаюся «подружитися» з ракеткою. – Зараз важливо дитині дати дитинство. Аби юні спортсмени, тренуючись, усе-таки почувалися дітьми. Діти дуже цінують щирість, справжні емоції».

Тренерка зізнається: іноді вона для підопічних – як аніматор. Наприклад, цікавим і для дітей, і для дорослих був кототеніс: коли тренувалися в образах котиків – з вушками, відповідним макіяжем та пухнастими хвостиками.

Часто на тренування приходять і мами з дітками. Спільна діяльність захоплює та ще більше зближує.

«У нашій спільноті ми також весело проводимо дні народження. До речі, цю ідею подав мій син. Він запросив на заняття своїх друзів, їхніх батьків, ми дуже весело провели час. Усі були в захваті», – додає Маргарита.
Вона мріє про те, щоб в Україні розвивалася клубна система у спорті.

«Вона вже у нас народжується. Завдяки соцмережам люди знаходять однодумців, мають можливість обмінюватися досвідом, навчатися, вивчати досвід закордонних колег. Це дуже круто, адже сприяє удосконаленню та всебічному розвитку, – вважає Маргарита. – Той, хто веде активний спосіб життя, дотримується здорового харчування, вміє радіти, комунікувати, ділитися досвідом, проживе довше та якісніше життя. Те, що ти даєш світові, він повертає тобі навзаєм. Я в цьому впевнена».
…Тим часом наше тренування добігає кінця. Зізнаюся: неабияк втягнувшись у гру, геть втратила лік часу й година в приємному товаристві та спілкуванні минула як одна мить. Направду, відчуття легкості й безтурботного азарту годі передати словами. Усі негаразди, стресові ситуації, дедлайни опинилися десь на задньому плані. Натомість з’явилося чітке відчуття довколишнього світу і себе в ньому. Одне слово, якщо затяжний стрес заважає зосередитися, або ж просто хочеться провести час із користю та в задоволення – завітайте на тренування до Маргарити. Дуже рекомендую!

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Валентина Показати IP 10 Червня 2021 23:54
Вона хороший тренер. Вміє знайти підхід до діток. Малий її обожнює. З нетерпінням чекає тренування.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus